Wat zijn jouw Goodbye’s en Hello’s voor het nieuwe jaar?

Het is eind december. Ik heb een paar dagen vrij en ben een beetje aan het rommelen in huis. Heerlijk vind ik dat, op een donkere, kille dag zo tussen kerst en het nieuwe jaar. Gewoon thuis, een beetje opruimen, de boel gezellig maken, mijn werkplek in huis opruimen, de laatste post en administratie van het jaar afhandelen en de boel weer klaarzetten voor het nieuwe jaar.

Al rommelend neem ik afscheid van het afgelopen jaar en mijmer ik over het nieuwe jaar. 

Voorbij de houdbaarheidsdatum
Vanochtend is mijn voorraadkast aan de beurt. Heb jij dat ook? Zo’n keukenkastje of trapkast of plank waar je een kleine voorraad etenswaren bewaart? De voorraad van blikjes bonen en mais, biscuitjes en crackers, thee, pastasaus en rozijnen? Als er aanbiedingen zijn of als het zo uitkomt dan koop ik soms iets voor de voorraad. Dat lijkt dan handig, maar nu ik mijn voorraadkast opruim zie ik ineens dat er toch echt wat spulletjes over datum zijn. 

Ik vind een blik tomatensoep dat al twee jaar over datum is en ik glimlach om de herinnering. Rijk gevulde tomatensoep met vermicelli en balletjes. De tomatensoep die ik vroeger zo heerlijk vond, maar nu echt niet meer. Waarschijnlijk had ik de soep in de aanbieding gekocht voor een donkere en gure wintermiddag. Want ja, stel je voor dat je koud thuiskomt en zin hebt in een warme kop tomatensoep? Dan staat die maar mooi in de kast, toch? Jaren heeft hij dus in de kast gestaan, achterin, verborgen op de plank.
Ik vind ook een pak rijst, over de datum, en een paar pakjes drinken. Die namen de kinderen vroeger mee naar school. Ach ja, dat was vroeger, maar mijn kinderen zijn al lang het stadium van de drinkpakjes met rietjes voorbij. 

De voorraadkast is net als mijn leven
Grappig. Er voltrekt zich een heel proces in mij. Ik heb moeite met het weggooien van eten, ook als het ver over de datum is en ik voel me een beetje bezwaard dat ik het zover heb laten komen. Dat ik niet beter heb opgelet. Dat ik niet doorhad dat ik dingen bewaarde die me niet meer dienden. Ik sluit de vuilniszak, slik eventjes en gooi het buiten in de kliko. Ik heb afscheid genomen en er is ruimte ontstaan. 

Ik glimlach, wat is dit fijn, want ik bedenk me dat ik tijdens het opruimen afscheid heb genomen van alles wat ik niet meer mee wil nemen het nieuwe jaar in. In 2020 hoef ik geen tomatensoep en pakjes drinken meer mee te nemen, ik laat ze achter in het afgelopen jaar. En ik maak ruimte voor nieuwe voorraad. De voorraadkast is net als mijn leven. Soms houd ik te lang vast aan dingen die me niet meer dienen. Zoals oude gewoonten of terugkerende beperkende gedachten, energievretende klussen of onhandige patronen, tijdrovende netwerken of niet passende relaties.  

Just say Goodbye en Hello
Wat past er niet meer bij jou in 2020? Wat wil jij niet meer voelen of doen, welke gewoonte laat jij achter in 2019? En wat neem je wel mee uit 2019 waar je meer van wilt in het nieuwe jaar? Meer geduld of meer leven in het NU? Meer bewegen of meer tijd? Wat wil jij meer of anders in jouw leven? Wat is jouw verlanglijstje voor het nieuwe jaar?

Ik ga zitten, steek een kaarsje aan en maak een heerlijke kop koffie, de muziek klinkt zachtjes op de achtergrond en ik pak mijn schrift. Mijn eindejaarsritueel is begonnen. Ik neem de tijd en schrijf mijn eigen Goodbye en Hello lijstje. Wat is oud en wat is nieuw? Wat laat ik achter en wat neem ik mee?

Schrijfzon
Verlang je ernaar om jouw ondernemerschap in 2020 meer in beweging te zetten? Onder de Spaanse zon? Dat is wel heel verleidelijk toch? Je bent van harte welkom in Málaga, een week volle aandacht voor jezelf en je bedrijf. Kijk op www.schrijfzon.com.

Ik wens je een heel gelukkig en nieuwsgierig nieuw jaar vol ruimte voor alles wat jij in je leven wenst en wilt toelaten. 

1 thought on “Wat zijn jouw Goodbye’s en Hello’s voor het nieuwe jaar?”
 1. Ik dacht ik ga uitrusten voor het eindejaar, krijg ik toch iers moois aangereikt van je:

  opruimen wat ik al lang wil ontploeteren
  verwelkomen wat ik al lang wil ontwikkelen
  genieten van waar ik ontspannen van raak

  Een lijstje voor een mooi afscheid van 2019 en mooi lijstje voor een prachtig 2020
  ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: