Hoe werkt het reizen met PCR-test?

“En?! Ben je er klaar voor? Ik heb mijn koffer dicht, ready. Pfff… we gaan schatje, tot morgen!” Jazeker heb ik er veel zin in. Voor ons beide, mijn vriendin en ik, was het juist nu van groot belang om deze vliegreis naar Málaga te maken; belangrijke afspraken voor een tweede huis in Spanje stonden al in onze agenda. Daarnaast hoopten wij ook op vrije dagen samen aan zee te genieten van verse sardines en een kan sangria onder de warme Spaanse zon.

Met wat schaamte of schuldgevoelens
In de dagen voorafgaand aan onze vliegreis appten we over en weer hoe spannend het voelde om in deze coronatijd te vliegen. Met wat schaamte of schuldgevoelens stemden we bij elkaar af, of we het wel of niet durfden te delen in onze kennissenkring. Het was meer een mate van verantwoording, een logisch gevolg omdat de overheid ons allen er op attendeert niet of zo min mogelijk te vliegen en je wilt ook rekening houden met je medemens. Alle bijkomende regels en handelingen maken het ook niet uitnodigend. En toch is het achteraf 100% meegevallen.

Welke testen en formulieren heb je nodig?

  • Op de website nederlandwereldwijd.nl kan je je goed inlezen wat de belangrijkste regels zijn per land, zodat je weet hoe het reizen werkt met de PCR test.
  • Vliegen is alleen mogelijk met een negatieve PCR test die niet ouder is dan 72 uur, inclusief een reiscertificaat. Ik regelde dit via deze website: https://carephar.nl. Maar het kan overal in het land. Let wel op, want de prijzen verschillen enorm.
  • Daarnaast heeft Spanje het Spain Travel Health formulier die voor aanvang ingevuld dient te worden en die je met een QR-code kan aantonen bij aankomst op de luchthaven van bestemming.
  • Je leest je in en bereidt je thuis ook meteen voor op de terugvlucht. Wel zo handig dat je precies op tijd voor de terugvlucht ook de nodige afspraken inplant voor de PCR test. Voor Spanje is de regel om terug te vliegen naar Nederland een negatieve PCR test die niet langer dan 24 uur geleden is afgenomen en een reiscertificaat. Lukt dit niet door bijvoorbeeld een terugvlucht in het weekend, dan heb je ook een sneltest nodig. Ik regelde de PCR-test in Spanje via deze website: https://travelcovidtestcenter.com/malaga/.

Wees gerust, alles is heel goed voor te bereiden, zodat je veilig en verantwoord kan reizen.

Situatie op de luchthaven
Eenmaal op Schiphol aangekomen, check je in bij de balie (dus niet vanuit huis, zoals vroeger). Na controle van de certificaten krijg je een boardingpas. Tip: ze vragen ook een geprinte versie van de certificaten. Bij binnenkomst in de luchthaven is het mondkapje verplicht en die gaat voorlopig ook niet meer af, behalve tijdens het nuttigen van broodje en een Starbucks koffie op Schiphol. Zo ook tijdens de vlucht; met eten en drinken is dat natuurlijk toegestaan. 

Wat normaal onmogelijk lijkt door de vele reizigers
Zodoende loop ik op 28 maart om 10.30 uur door het stille Schiphol, de controle net gehad, zo nieuwsgierig naar hoeveel passagiers er vliegen en hoe ik mijn eigen appartement Bamboo in Andalusië weer zal ervaren. Reizen heeft altijd een bepaalde spanning of opwinding. En nu des te meer, verheugd omdat de parfumerie open is, koop ik mijn vaste merk mascara. Er is meer dicht dan open natuurlijk; twee dames staan achter een balie en wensen mij na de aankoop een goede reis. Om vervolgens de route naar de gate te nemen, benieuwd of ik mijn vriendin daar zal treffen. Wat normaal onmogelijk lijkt door de vele reizigers, ziet ze mij nu eerder staan en uitbundig omhelsden we elkaar en roepen we: ‘een hele goedemorgen!’

Alles verloopt zo soepel
We zijn ruim op tijd dus kiezen we voor de dichtstbijzijnde koffiebar. Genietend van de overheerlijke smaak spreken we elkaar bij over de reiservaring tot nu toe. Alles verloopt zo soepel, zelfs de PCR testen en uitslagen die we per mail hebben ontvangen, zijn tip top in orde. Langzaam glijden de eerder opgebouwde onrust of onzekerheden over deze vliegreis van ons af.

0 thoughts on “Hoe werkt het reizen met PCR-test?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: