Wat zijn de bouwstenen voor een gezonde toekomst?

Wat vlak vóór de uitbraak van het coronavirus diep indruk op mij heeft gemaakt, is dat ik een gesprek had met onze jongste dochter van 14 jaar, waarin ze aangaf dat ze niet weet of ze later kinderen wil krijgen en ze blootstellen aan deze aarde. Ze vertelde dat het op school zo vaak over de milieuproblematiek gaat en wat daarvan de gevolgen zijn voor onze aarde en de mensen die erop leven, dat ze oprecht niet weet of ze als moeder verantwoordelijk wil zijn een kind hierin op te laten groeien.

Ik was er stil van en voelde veel respect. Hopelijk verandert haar vertrouwen en gevoel na de enorme omslag die op alle fronten gaande is.

De ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog
Onze kinderen, en wij als ouders, zitten middenin een tijd die wij nog nooit hebben meegemaakt. Premier Rutte noemde het de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat klopt, maar als mens hebben we het gelukkig veel minder zwaar dan toen. Geen honger, een dak boven ons hoofd, een inkomen of vangnet daarvoor, geen vijand die zichtbaar met geweren, tanks en nare acties onveiligheid verspreidt. Maar wel een gevaarlijke, onzichtbare vijand in de vorm van een dodelijk virus. En dat is ook bedreigend. 

Noodzakelijk kwaad
Natuurlijk kon het zo niet langer. De plastic zee, de luchtvervuiling, de wegwerpmaatschappij en de steeds groter wordende weerstand ertegen moest tot een soort climax leiden. Ook al was er een tijd waarin niemand ergens over nadacht. Toen ik klein was, werd er gewoon in de auto gerookt, werd afval niet gescheiden, had men nog nooit van wind- of zonne-energie gehoord en was de lucht langs het Ruhrgebied in Duitsland ongeveer zwart. Alles kon toch gewoon? 

Respect voor klokkenluiders
Maar er kwamen steeds meer tegenbewegingen; veel mensen weigerden nog langer vlees te eten, ontdekten hoe uitlaatgassen, verontreiniging van water en lucht verminderd konden worden, stopten met roken en in het openbaar vervoer werd dit verboden. Er werden zonnepanelen aangebracht op talloze huizen, windenergieparken neergezet, manieren van recyclen van materialen ontwikkeld en mensen werden gestimuleerd minder tot geen plastic te gebruiken. Het bewustzijn voor milieu groeide langzaam maar zeker.

In een aantal artikelen die ik voor de regionale krant schreef, interviewde ik de klokkenluiders van bewegingen tegen plastic die bijeenkomsten organiseerden en talloze zakken vuil langs de lokale wegen verzamelden, elke dag weer.

De wereld na het coronavirus
Wat begin dit jaar in China startte, was toen ver weg, maar iedereen wist dat dit wereldwijd verspreid zou gaan worden. We zitten er middenin. Iedereen heeft er mee te maken en het is mega-ingrijpend. Het kost talloze mensenlevens en gaat economisch gezien enorme gevolgen met zich meebrengen die nog jarenlang voelbaar zullen zijn. Moeder Aarde grijpt diepgaand in en laat zien dat zij de mens niet nodig heeft, maar dat het andersom is.

Bewust van hoeveel we hadden en hebben
Ik vermoed dat het nooit meer gaat worden zoals het was. En misschien is dat maar goed ook. Want wat worden we ons nu bewust van hoeveel we hadden en hebben. Hoeveel bewegingsvrijheid we hadden, hoe vanzelfsprekend alles was. Om uit eten te gaan, nieuwe kleding te kopen, op vakantie te gaan. Uit te gaan, festivals te bezoeken, teamsport te spelen, naar de sportschool te gaan. Naar de film, theater maar ook met familie, vrienden en vriendinnen bijeen te komen en gezellige dingen te doen. Elkaar vast te houden, te knuffelen, verbinding te voelen. Wat is en was dat geweldig allemaal.

Bewust dankbaar zijn
Wat we allemaal nog veel beter mogen leren, is denken vanuit het halfvolle glas. Kijken naar wat er allemaal wel is. En zuinig zijn op wat er is en wat je allemaal mag en kunt. Omkijken naar elkaar en rekening houden met elkaar. Respect hebben voor wie en hoe een ieder is. Wat diegene wel en niet kan, durft, of wil. Stoppen met elkaar te veroordelen.

Wees zuinig op de natuur
En dan, wees zuinig op de natuur, op onze moeder aarde. Draag bewust bij aan het schoon houden van je omgeving, het vermijden van verspilling, het te veel rijden, vliegen, roken, stoken. Houd elkaar vast, zorg voor elkaar, zeker als mensen het moeilijk hebben, eenzaam zijn of verdriet hebben. Ik wens de wereld vanuit heel mijn hart meer liefde, respect en bewustzijn toe. En ik heb zo’n vermoeden dat, als deze crisis voorbij is, het de belangrijkste bouwstenen zijn voor een gezonde toekomst. 

Van je af schrijven
Bij het verwerken van gebeurtenissen in je leven kan het letterlijk lucht geven om het van je af te schrijven. Ik merk dat het ruimte schept om over mijn pad en mijn stappen, mijn verleden, inzichten te schrijven. Vind jij het ook fijn om te schrijven en doe je dat zelfs liever dan met iemand te praten? Omdat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om over antwoorden na te kunnen denken en op je eigen veilige plek, op jouw moment achter jouw computer van je af wilt schrijven wat jou bezighoudt? 

Verdiepende vragen
Als je iemand zoekt om met je mee te lezen om je te helpen antwoorden te vinden op jouw vragen, nodig ik je van harte uit om jezelf al schrijvend te bevrijden. Ik schrijf dan terug, met verdiepende vragen, waar jij je eigen antwoorden op kunt vinden. Het resultaat is dat jij weet waar jouw uitdagingen liggen en hoe je daarmee verder kunt, omdat je uiteindelijk zelf je analyse hebt gedaan. Meer weten? Kijk op https://compassiecom.com/bevrijdend-schrijven/. Mail of bel me gerust als je hier meer informatie over wilt.

1 thought on “Wat zijn de bouwstenen voor een gezonde toekomst?”
  1. Meer liefde, respect en bewustzijn! Mooie conclusie, Corina, dat wens ik ook de hele wereld toe, voor onszelf en voor elkaar ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: