Wat mijn boek Hartmama voor jou kan betekenen

Herma is acht jaar als haar moeder overlijdt. Ze wordt goed opgevangen door haar vader en de juf op school is ook erg lief voor haar. De familie helpt met allerlei dingen en ze mag wat vaker gaan logeren bij haar lievelingstante, een zus van haar moeder. Zelf heeft ze een oudere broer, maar daar praat ze niet mee over haar moeder. Ze is bang dat hij daar te verdrietig van wordt.

Hand in hand met haar moeder
Dertig jaar later schrijft Herma mij een mail nadat ze mijn boek Hartmama heeft gelezen. Ze heeft het in één adem uitgelezen, ze kon het niet wegleggen nadat ze er eenmaal in begonnen was. Ze heeft lang weggestopte tranen gehuild en een foto van zichzelf opgezocht als klein meisje. Op die foto staat ze samen met haar moeder, hand in hand. Met een schok beseft ze dat ze steeds meer op haar moeder lijkt. De foto krijgt een mooi lijstje en ze zet hem op het dressoir. Zodat ze ernaar kan kijken als ze wil en ook haar kinderen kan vertellen over ‘de oma die een engel is’.

Weggestopt verdriet
“Ik heb mijn verdriet jarenlang weggestopt” zegt ze als we een kennismakingsgesprek voeren omdat ze graag door mij begeleid wil worden. “Het is immers al zo lang geleden, niemand begrijpt het als ik alsnog ga rouwen.” Toch neemt ze de stap, want dat het belangrijk voor haar is, kan ze duidelijk voelen. Bij de begrafenis van een goede vriend een paar maanden eerder was het verdriet oneindig veel groter dan ze had verwacht. “Alsof alle sluizen opengingen.”

Ook verdrietige herinneringen komen aan bod
Omdat Herma ver weg woont, besluit ze te kiezen voor emailcoaching. Daarmee help ik haar om haar eigen levensverhaal te onderzoeken en onverwerkte gebeurtenissen een plaats te geven. Een week lang mailen we met elkaar. Ik stuur Herma vragen en opdrachten, die zij uitwerkt en terugstuurt. Zo reflecteer zij op het ingrijpende verlies van haar moeder in haar jeugd. We gaan niets uit de weg. Ook moeilijke en verdrietige herinneringen komen aan bod. Met als doel om ervoor te zorgen dat ze niet meer Herma’s leven blokkeren. Wat er is gebeurd kan niet meer worden veranderd. Wel heeft Herma de keuze hoe ze ermee om wil gaan.

Na een week maken we de balans op. Herma besluit om een pauze in te lassen, zodat ze alles wat er nu helder is geworden in haar leven kan verweven. “Het voelt al veel lichter” schrijft ze. “In het najaar kom ik bij je terug voor een volgende stap.”

Emailcoaching
Deze vorm van coaching is geschikt voor jou als je gedurende een week (of langer) dagelijks tijd vrij wilt maken om te schrijven. Een rustige plek waar je ongestoord kunt werken is belangrijk. Je laat je leiden door mijn vragen en opdrachten, die je aanzetten om al schrijvend je eigen oplossingen te ontdekken. Gedurende jouw coachtraject hebben we dagelijks mailcontact. Lees meer over deze vorm van coaching op https://susanvanderbeek.nl/email-coaching/

0 thoughts on “Wat mijn boek Hartmama voor jou kan betekenen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: