Wat is er zo goed aan normaal?

“If you are always trying to be normal, you will never know how amazing you can be.”
Ik zie ineens weer deze quote van Maya Angelou voorbijkomen en het raakt me. Het raakt me, omdat het oude normaal niet meer normaal is en we naar een nieuw normaal moeten. Van wie en waarom? Wat is normaal eigenlijk? En wat is er zo goed aan normaal?

Normaal wordt van je verwacht
Ik voel me echt een beetje verward en vervolgens geïrriteerd. Normaal doen is doen wat gewaardeerd en verwacht wordt. Vooral niet opvallen, vooral niet buiten de lijntjes kleuren en je aanpassen. Althans, dat is wat ik altijd heb geloofd. Nu zie ik hoe normaal vooral veel stress, energieverlies en angst veroorzaakt.

Stress
‘Normaal’ doen veroorzaakt stress, omdat ‘normaal’ het zielsverlangen naar anders, naar eigenheid, naar avontuur en naar verwondering in de weg kan staan. Als ‘normaal’ betekent leven naar de standaard die anderen voor jou bepalen, dan is dat best stressvol.

Energieverlies
‘Normaal’ doen veroorzaakt energieverlies. Want ‘normaal’ hoeft niet direct te betekenen dat het moeiteloos gaat, dat het bij je past. Je gaat energie geven aan alles wat je nog niet goed beheerst of kunt, in plaats van vooral doen waar je al wel goed in bent. 

Angst
‘Normaal’ doen veroorzaakt angst. Angst voor wat er kan gebeuren als je niet normaal doet, als je niet aangepast hebt aan wat verwacht wordt, angst voor verlies van controle of maakbaarheid. Als ‘normaal’ betekent dat we als samenleving en als individu vanuit angst ons zoveel mogelijk richten op het vergroten van grip op ons leven, op controle en maakbaarheid van de toekomst, dan gaat er ergens iets helemaal mis.

Hoe verbazingwekkend geweldig ben jij? 
Wat betekent normaal eigenlijk? Laten we daar eens helder over zijn. Wat is normaal voor jou? Eén ding wordt in ieder geval heel helder voor me nu, ik ga voor het perspectief van liever niet normaal. Maya Angelou had het zo helder verwoord.

Want weet jij eigenlijk wel hoe fantastisch en verbazingwekkend jij bent als je niet normaal doet? Als je buiten de lijntjes kleurt en je eigen pad gaat. Vol vertrouwen. Ik hoop dat jij in ieder geval vanuit dat perspectief een zo min mogelijk normaal leven hebt en leeft. Weg van normaal-stress, aanpassingsangst en energieverlies. Zodat je merkt hoe verbazingwekkend geweldig je kan zijn.

3 thoughts on “Wat is er zo goed aan normaal?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: