Wat een andere manier van kennismaken

We maken een tweedaagse trip naar de Colca Canyon. Een natuurgebied in de bergen van de Andes. Bij vertrek vanuit Arequipa (Peru) vertelt de reisleider dat we de drie bergen die we rechts zien de drie vulkanen van Arequipa zijn, de natuurlijke grens tussen woestijn-/kuststreek en het Andes gebergte. We zitten met 20 mensen van verschillende nationaliteiten en leeftijden bij elkaar in de bus. 

“Welkom allemaal”  opent hij zijn infogesprek, “we gaan deze twee dagen samen op stap en zullen er met elkaar een mooie trip beleven.” Leuk. denk ik en ik heb er zin in. Ik ben samen met mijn man Luc en kijk rond naar de andere mensen. 

In het Spaans en Engels
Armando, de reisleider vertelt over het gebied dat we gaan zien, hoe de dag in grote lijnen eruit ziet en hij geeft interessante info over de groei van gewassen en de dieren die er zijn. Dat gaat in het Spaans en Engels.
In de bus zitten we achter elkaar en is het niet makkelijk om contact met anderen te maken. Er zijn verschillende stops voor het mooie uitzicht. Om te genieten, rond te kijken, souvenirs te kopen, foto’s te maken en als je wilt de Coca of thee te drinken.

Geen contact
En ook daar is het ieder voor zich. Niemand zoekt contact met een ander, behalve op functionele momenten om bijvoorbeeld een foto van de ander te maken. Ik knoop zo nu en dan een praatje aan, dat is best aardig, maar elke keer kort. Prima, maar toch.

Als we bij de lunchplaats aakomen staat er een buffet om zelf iets op scheppen om daarna aan de lange tafel plaats te nemen die voor onze groep is toegewezen. Wat schetst mijn verbazing, men schuift niet aan maar kiest een plekje iets verder uit elkaar! Wij zijn naast twee vrouwen gaan zitten en willen een praatje maken. Na een minimale begroeting richten ze zich echter op elkaar en hun eten. Ze sluiten zich helemaal af voor ons. Beetje jammer, we laten het gaan en voeren een gezellig gesprek met elkaar, eten een heerlijk Peruaans gerecht en hebben het goed samen.

Ik mis iets
De uitzichten in dit prachtige gebied zijn steeds mooier en mooier. Iedereen geniet er op zijn eigen manier van. Dat is goed, maar ik merk toch dat ik iets een beetje gek vind. Na aankomst in het hotel is er een uitstapje naar keuze naar de ‘hot springs’, verschillende warmwaterbaden. De helft van de groep gaat ernaartoe. Het is er heerlijk en ook daar weer ieder voor zich.

Plotseling het inzicht
Dan besef ik ineens dat ik het zo anders gewend ben, dat we vaak in groepen zijn waarbij er juist veel met elkaar gedeeld en gesproken wordt. En dat dat dus helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Wat een inzicht! Ik realiseer me dat wij bij ons bedrijf een andere samengestelde groep hebben; mensen die juist zin hebben in nieuwe mensen ontmoeten. En dat wij er in ons programma juist veel aan doen dat mensen kennis maken met elkaar.

Verbinding
De tweedaagse groepsreis die we maken is totaal anders dan onze vakantie weken bij VakantieAnders . Allebei goed, maar heel verschillend. Op deze reis is het goed georganiseerd, het heeft een ander doel dan dat wij hebben. Hier regelt men het vervoer, de uitstapjes naar mooie locaties en de overnachtingen. Daarin kun je voortdurend je eigen tempo bepalen en keuze maken. Bij ons gaat het om verbinding, echt contact en ontmoetingen. Samen activiteiten ondernemen, fijne gesprekken voeren, elkaar en jezelf echt ontmoeten. Al vanaf het begin, want na ons ‘welkom allemaal’ zijn er uitwisselingen met elkaar, zodat je elkaar beter leert kennen. En na een paar dagen is de groep een ‘familie in een warm bad’.

Wil je ook eens zo’n vakantie met echte ontmoetingen met gelijkgestemden? Boek een zomerweek in juli of augustus bij VakantieAnders .

0 thoughts on “Wat een andere manier van kennismaken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: