Zo leef ik bewuster en is kleur de taal die ik spreek

Het is dinsdagmorgen, het klepperende geluid van de brievenbus zorgt ervoor dat ik mijn koffiemok meteen even terugzet onder het apparaat. Op de mat liggen twee enveloppen, die minder leuke blauwe en een grote witte. Enthousiast maak ik de grote envelop snel open. Yes, het boek van Jan Bommerez! Ik lees eerst de achterflaptekst en ben meteen geraakt door de woorden ‘een onverwachte gebeurtenis’. Ook ben ik opnieuw getriggerd door de bijzondere titel van het boek: Kun je een rups leren vliegen? Het boek lees ik in diezelfde middag nog uit.

Het boek gaat over het verschil in verandering en transformatie. Veranderen is iets wat je doet en transformeren gebeurt vaak pas na een of meerdere doorbraken en heeft meer te maken over hoe je tegen dingen aankijkt. Jan Bommerez schrijft dat het alles te maken heeft met zien, inzien en inzicht, overtuigingen en vaste patronen; het leren kennen van je eigen mogelijkheden. Dat je een keuze hebt in het opgeven van je oude overtuigingen en te ontdekken – vooral te durven – wat je nog niet eerder hebt gedaan. Angst versus vertrouwen. Vertrouwen op wie je in essentie bent, wie je werkelijk bent.

Durven anders te kijken, durven anders te doen, daar ligt de uitdaging. De teksten resoneren en ik realiseer me hoe ik mijn verleden hebt ervaren en hoe het mij verder heeft gevormd tot wie ik nu ben.

Mijn oude overtuiging
Ik voeg het boek toe aan mijn literatuurlijst, sinds de periode van het ziekenhuisbed tot nu, ben ik gestart met lezen en niet meer gestopt. Door zelfontplooiing en ontwikkeling – vooral over het onbewuste van de mens, de psychologie van kleur en mijn nieuwe opleidingen – heb ik nu pas mijn grootste veranderingen kunnen omarmen.

De rups in mij, zoals gesteld in de titel, om nog even bij mijn oude patroon te blijven, ging stapje voor stapje richting dat wat ik dacht dat de beste keuze was. Revalideren, mijzelf motiveren om zo snel mogelijk mijn stappen in het bedrijfsleven voort te zetten, een survival-strategie met als doel een winstgevende organisatie te behouden. Tot het uiterste, met als gevolg totale uitputting van lichaam en geest dat gepaard ging met frustratie, verdriet en lichamelijke klachten.

Transformatie door te zijn
Ruim vijf jaar verder begrijp ik dat de oude ik eerst moest afronden, het proces afsluiten door acceptatie van het proces. Net zoals in de natuur, waar de vaste vorm verandert of doodgaat, zodat er iets nieuws kan ontstaan, iets wat er diep van binnen al in concept verborgen lag.

Na de sluiting van mijn bedrijf nam ik mijn rust, ik wilde alleen maar zijn. Het was een rare gewaarwording: de stilte, de natuur in, niets moeten, alleen het moment, iedere keer weer, het inzicht in mijn werkelijke zelf. Mijzelf ook tegenkomen, mijn persoonlijkheid, qua levensgewoonten, kleurgebruik, positionering, relaties. Ik observeerde mijn spiegelbeeld alsof ik een vreemde was.

Het aanschouwen van het donker, het zwarte stuk waar ik nog over tobde. Door de diepere lagen heen toch het licht zien, acceptatie in de breedste zin van het woord, daar had ik het inzicht.

Ik, mijn fysieke deel wordt nooit meer de oude, des te meer een nieuwe op meerdere vlakken, daar zie ik de winst uit het verlies.

Nieuw inzicht en kennis
De reizen die ik maak, dragen bij aan het leven vanuit mijn hart; de vrije tijd geneest zo veel meer dan ik dacht. Ik geniet van wat is en wat ik wél kan. Met nieuwe verdiepende studies, waarbij kleur en NLP gecombineerd zijn, human design, en ook werken met een biosensor. Zo leef ik bewuster en is kleur de taal die ik spreek. Door het genieten van alle mogelijkheden vliegen de dagen voorbij, dat was wel het laatste wat ik had verwacht.

Vrouwen in verbinding
De enorme waardering van het contact met andere ondernemende vrouwen geven mij inzicht en energie voor kleurcoaching. Tijdens verrijkende masterminddagen delen we kennis, ervaringen en ook emoties, we zijn elkaars klankboard en empoweren vanuit pure liefde. Gouden tips en samenwerkingen krijgen hier draagkracht. We ervaren ieder dat we in een complete transformatie zitten en hebben last van oude stukken, het verzacht om er anders naar te kijken, we delen ons perspectief.

“Geweld en macht kunnen voor verandering zorgen,
maar alleen liefde kan voor transformatie zorgen.
Make your choise.”


Uit: Kan je een rups leren vliegen? Jan Bommerez

Liefde en aandacht voor bewustwording
Bovenstaande quote is precies waarvan ik denk dat het zo hard nodig is: eerst de liefde compleet voor jezelf, jouw totale zijn verzachten en dan zonder oordeel na de ander in verbinding blijven.

Het boek verwondert mij niet, het is vooral heel boeiend, het leest heel fijn omdat ik het proces zo begrijp. Het benoemt dat blokkades onbewust zijn en dat je ze bewust kan maken, daar zit de heling, van lijf, ziel en denken. Ik onderzoek en onderstreep stukken die ik nog wat laat bezinken. Het is fijn om te beseffen dat er steeds meer mensen zijn die op zoek gaan naar zingeving, zij die ook willen afstemmen op het grote veld van de mogelijkheden. Het grote geheel, het universum en het weten dat er meer is dan hemel en aarde, dat alles energie is en dat we echt met zijn allen in verbinding zijn.

Natuurlijk blijven er nog veel mensen die dit niet zo ervaren en die blijven nog functioneren vanuit het hoofd en het weten, overtuigd van het patroon dat voor hen prettig voelt.

Voor mij is alles anders en voel ik dat het tijd is om op te staan. Ik kies er nu voor om mijn vleugels te spreiden en net als de rups als een vlinder te vliegen.

Nieuwe uitdagingen
Deze week ontstond het logo vrij spontaan voor mijn coachpraktijk, wijzigde ik de oude facebookpagina met de naam ‘kompas in kleur’ en mocht ik diverse dames verder helpen met korte blokkadesessies; ze zijn verrast hoe kleur zoveel inzicht kan geven.

Met twee andere topcoaches organiseer ik eind januari een vrouwen-verwenweekend waarbij inzicht, anders kijken en het ontdekken van wie je werkelijk bent onderdeel zijn van het programma. Met kleur krijg je inzicht, een sleutel van hoofd naar hart en kijk je hoe jouw opvoeding, overtuigingen, jouw gedrag bepalen, hoe je denkt en doet, hoe jouw gedachtes jouw keuzes tot nu hebben beïnvloed. Het heeft alles te maken met hoe jij jezelf ziet of denkt te zien. Of nog interessanter: wat communiceer je met jouw favoriete kleur?

Wil je niets missen van de reis die ik met kleur maak?
En wil jij deelnemen aan het vrouwen-verwenweekend of meer weten over kleurcoaching? Mail gerust naar kompasinkleur@gmail.com en volg mijn facebookpagina.

4 thoughts on “Zo leef ik bewuster en is kleur de taal die ik spreek”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: