Wat als je narcistische ex je zwart maakt bij je vrienden?

“Hij maakt van mij een gemeen mens naar mijn vrienden. Ik weet dat het niet klopt, maar het raakt me. Het doet pijn. Ik wil niet dat mensen zo over me denken. Ik ben van nature een pleaser.” De narcist doet dit natuurlijk niet voor niets. Hij of zij heeft allang door wat er speelt. Erica is een pleaser. Ze wil graag aardig gevonden worden. Dat was waar haar ex in eerste instantie op aan haakte, hij vervulde die behoefte.

Hij gaf haar een compleet en fantastisch gevoel. Om het daarna genadeloos tegen haar te gebruiken. Dat gebeurde al in de relatie. Die momenten waarop hij vond dat ze straf verdiende. Die straffen werden afgewisseld met aardig gedrag. Het is juist de afwisseling tussen aardig, aantrekkend gedrag en bestraffend, afstotend gedrag dat verwarring brengt. Het aardige gedrag geeft hoop. Hoop op een terugkeer van het complete en fantastische gevoel, waardoor ze bleef of terugkeerde naar hem en een stukje van haarzelf inleverde. Hoop die iedere keer de grond in werd geboord.

De hoop voorbij
Maar nu heeft Erica de relatie verbroken. Definitief. Ze is er klaar mee. Ze doet het goed, staat behoorlijk sterk tegenover hem. Hij krijgt niet meer zoveel grip en dat is niet de bedoeling. Hij wil hoe dan ook dat Erica pijn heeft, niet gelukkig is. Dat gevoel dat hem dat lukt, geeft hem macht. 

Zo intens gemeen
Nu schakelt hij de omstanders in om dat te bereiken. Haar vrienden. Hij doet hen geloven dat Erica gemeen is. Dat hij helemaal niet wil dat het huwelijk beëindigt, dat hij er alles aan heeft gedaan. Zoveel verdriet heeft. Het lag allemaal niet aan hem. Of ze het willen of niet, de vrienden kunnen beïnvloed raken. Sommigen zijn anders gaan denken, hebben zich van Erica afgekeerd. Daar raakt hij haar mee. Tot in haar ziel. 

Een gladde rug kweken
Ze weet dat ze hem niet kan veranderen. Toch wil Erica dat het verandert. Ze wil er minder, en nog liever geen last meer van hebben. Ze wil veerkrachtiger worden. Een gladde rug kweken. De focus weer op haarzelf en haar leven leggen, niet meer op hem. Het heeft al lang genoeg om hem gedraaid. Nu is zij aan de beurt.

Zo’n goed gevoel
Samen werken we daaraan. Ze leert zichzelf steeds meer kennen; wie ze is en waar ze voor staat. Wat haar kwaliteiten zijn. Haar talenten. Waar haar uitdagingen liggen. Ze ontdekt dat ze heel blij is met de ik die ze herontdekt. En vooral met de ik die ze eindelijk leert kennen. Dat geeft haar een zo’n goed gevoel.

Niet meer afhankelijk
Ze ontdekt welke gedachten haar parten spelen. Wat die doen met haar gevoel en gedrag. En welke haar beter helpen. We zoeken samen naar de redenen van het pleasen. Dit geeft haar nieuwe inzichten, begrip waarom ze deed wat ze deed. Welke behoeftes en angsten erachter zitten. Daardoor kan ze haar schuld- en schaamtegevoelens erover loslaten. Ze gaat de uitdaging aan zelf haar behoeftes te vullen. Ze is niet meer afhankelijk van een ander om dat in te vullen. En door het helen van haar onverwerkte wonden daaronder kan niemand er meer op aanhaken en worden ze niet meer getriggerd. En zo wel, dan weer ze waar het van komt.

Door de angst heen
Ze is zich steeds meer bewust van de patronen die ze erdoor ontwikkeld heeft. We verzinnen gekke manieren om die te doorbreken. Alleen de humor daarvan werkt al door in haar gedrag. Ze kan daardoor reageren op wat er nu gebeurt. In plaats van op oud zeer. Ze merkt ook dat grenzen stellen helemaal niet zo moeilijk is als ze dacht. Dat mensen helemaal niet boos worden, overgaan tot een silent treatment of haar de schuld geven. Het wordt geaccepteerd. De eerste keer viel haar mond ervan open. Het is wel iedere keer weer een kwestie van durven. Ze weet nu: als het niet zonder angst kan, dan maar met. Want angst gaat alleen maar weg als je het in de ogen kijkt.

Een positieve verschuiving
Ze ondervindt aan den lijve wat het doet met haar energie. Wat een rust het geeft. En wat dit alles doet met haar aantrekkingskracht. Er vindt een verschuiving plaats in haar sociale contacten. Er komen mensen in haar leven die bij haar huidige ik passen. Sommige oude vrienden komen terug. Erica is dankbaar voor haar proces. Het viel en valt haar niet altijd even makkelijk. Maar het brengt haar zoveel.

Jezelf ontmoeten?
Ik ben zo blij dat ze zichzelf het waard vindt om te doen. Ik ben ook heel erg dankbaar dat ik in dit proces met haar mee mocht lopen. Alles wat Erica nodig had, was de wil en de moed. Moed om de eerste stap te nemen naar een focussessie met mij, gevolgd door een coachtraject. Ben jij er ook klaar voor om weer terug te gaan naar jezelf? Te ervaren wat dat je gaat brengen? Je bent van harte welkom.

0 thoughts on “Wat als je narcistische ex je zwart maakt bij je vrienden?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: