Wat als je jouw angst eens een stem geeft?

“Ik ben bang dat je niet genoeg bent, dat het leven aan je voorbij gaat, voordat je jouw ware talenten hebt kunnen laten zien. En ik ben bang dat als jij je uitspreekt, dat als je laat zien wie je daadwerkelijk bent, dat je afgewezen wordt. Dat je niet begrepen wordt. Ik ben bang dat je verkeerde keuzes maakt en dat je de connectie niet kunt maken. Ik ben bang dat je uitgelachen wordt en niet gezien wordt. Je bent een mooie en liefdevolle vrouw, maar ik moet je beschermen. Want op een dag is het gewoon voorbij en dan ben ik bang dat je van alles hebt gemist, niet hebt kunnen doen niet hebt kunnen delen en je leven niet ten volle hebt kunnen leven. Dank je wel voor het luisteren, liefs, je Angst.”

Zo veel universele angstgedachten
Oef…. Zomaar op een doordeweekse avond, tijdens een online seminar nodigt Liz Gilbert me uit om een brief aan mezelf te schrijven, een brief geschreven door mijn angst. Door het deel in mij dat angst in stand houdt, het deel dat soms nog steeds ferm aan de handrem trekt en het deel dat de controle wil overnemen. Als een klein mini-personage dat diep uit mijn buik opduikt en dat gehoord wil worden.

Na 10 minuten schrijven nodigt Liz een deelnemer uit haar brief te delen met ons. En daarna nog iemand, en nog iemand. Het raakt me. Want al die brieven, geschreven door onze angst, lijken op elkaar. Het zijn dezelfde zinnen en vergelijkbare angsten die we met elkaar delen en niet van elkaar weten.

Angst doet precies wat de bedoeling is
Angst wil een stem krijgen en wil vanuit het hart liefdevol en met compassie gehoord worden. Want als angst weggedrukt of overschreeuwd wordt, gaat ze harder werken en nog meer haar best doen om het stuur over te nemen. Angst gaat niet weg, het is een deel van je dat er is. Dus kun je het maar beter even zien, een stem geven en luisteren. Met compassie en liefde. Want, zo stelt Liz, je angst-deel doet het heel goed. Het doet precies wat voor haar de bedoeling is. Je waarschuwen, voor je zorgen en je beschermen. Geef je angst maar de gelegenheid om zich uit te spreken, maar niet om de controle over te nemen. Want dan kan er weer plaats en ruimte zijn voor vertrouwen, liefde, creativiteit, nieuwsgierigheid en avontuur.

Dan is er weer ruimte
We gaan verder. Fijn. Nu is het moment waarop we onze ‘enchantment’ een brief aan ons laten schrijven. ‘Enchantment’ is dat deel in ons dat ik het beste kan omschrijven met woorden als ‘verwondering, nieuwgierigheid, blijdschap, levensliefde’. 

“Lieve Ingrid, ik ben je levensliefde en dit is wat ik je wil vertellen. Ik vind het zo heerlijk als we samen dansen en gek doen en ik mis je een beetje de laatste tijd. Ik hou er zo van als we samen lange wandelingen maken en je aandacht voor me hebt, omdat je de kleine bloemetjes langs het pad ziet en even stilstaat als de zon prachtig door de wolken schijnt. Ik vind het heerlijk als je een verse bos kleurige bloemen met aandacht in een prachtige vaas schikt en als je de tijd neemt om te genieten van je kopje koffie in de warme lentezon. Ik hou ervan als je helemaal enthousiast raakt over een nieuw idee, waarom doe je dat niet wat vaker? Als je het druk hebt, mis ik je een beetje. Zullen we snel weer lekker samen op stap gaan?”

Moet je hier miljonair voor zijn?
Na deze schrijfoefening delen wederom drie medecursisten hun levensliefde brieven. De overeenkomsten zijn weer prachtig. Het gaat over simpele, kleine, dagelijkse genoegens, over de meest basale dingen waar we vreugde en plezier uit halen.

Het is even volledig stil in de enorme Zoom-sessie. En als klap op de vuurpijl stelt Liz de laatste voorlezer drie simpele vragen:  

  • Moet je iets in je leven veranderen om deze dingen te krijgen of te doen?
  • Is het nodig dat je een miljonair bent voordat je dit kunt doen?
  • Wat als dit precies de bedoeling is voor jou in dit leven?

Gun jij jezelf je eigen levensliefde brief?
Aandacht voor levensliefde is zo simpel en daar vind je precies wat jou blij maakt, wat de bedoeling voor jou is, welk pad voor jou bestemd is. Wat nou als je een maand lang jezelf toestemming, aandacht en tijd zou geven om vanuit je levensliefde-lijst te leven? Uiteraard met een compassievol luisterend oor voor je angst-deel, zodat zij zich ook gehoord blijft voelen, zonder dat ze in actie hoeft te komen. Hoe trots en fijn zou jij het hebben met jezelf de komende maand? Stel, je hebt vanavond een half uurtje de tijd voor jezelf, pak pen en papier en begin eens met het schrijven van de eerste brief. Je gebruikt de openingszin, zet je timer op 10 minuten en begin maar met schrijven.

De openingszin is als volgt: Lieve ‘je naam’, ik ben je angst en wat ik je wil vertellen is….

Daarna schrijf je jouw levensliefde-brief. Wederom met de timer op 10 minuten, beginnend met de zin: Lieve ‘je naam’, ik ben jouw verwondering, je levensliefde, je enthousiasme en je vreugde. Wat ik je wil vertellen is….

En geniet maar met volle teugen wat er nu uit je pen stroomt.

Vanuit andere perspectieven te kijken
Al een aantal jaren volg ik Elizabeth Gilbert, schrijfster en public speaker. Ze inspireert me door de open en persoonlijke manier waarop ze haar ervaringen, angsten en inzichten deelt. Daarnaast kan zij op een heel inspirerende manier mensen in beweging krijgen om vanuit andere perspectieven te kijken naar de jezelf en de wereld. Zo ook tijdens een online class van de School of Life op 28 januari 2021. Het maakte indruk op me en daarom deel ik deze ervaring hier met jou. 

Coaching
Waar wil jij aandacht aan geven of wat wil je opgehelderd krijgen? Met individuele coaching help ik jou om helder te krijgen wat je tegenhoudt om vanuit balans en eigen kracht te reageren, acties te ondernemen of andere keuzes te maken. Dat doe ik door met jou te kijken naar de situatie die je anders of helder wilt krijgen. Dat kan vanuit de NLP methodiek of met de mBIT coachmethode. Neem contact met mij op.

2 thoughts on “Wat als je jouw angst eens een stem geeft?”
  1. Dankjewel voor het delen van jouw brieven. Wat kan jouw angst jou goed beschermen. En wat een prachtige en krachtige levensliefde heb je in je.
    Dankjewel voor het motiveren om ook eens dit soort brieven te schrijven. Ik zet meteen m’n timer op 2x 10′ omdat mijn ‘mini-me’s’ zich ook willen laten horen ❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: