Wanneer heb jij voor het laatst in een boom geklommen?

Heb je wel eens, als je buiten bent, ineens de intense behoefte om iets te doen wat je als kind vroeger ook deed? Verzamelen van bladeren, schelpen of stenen? Zandkasteel bouwen. Op blote voeten lopen op het gras of langs de waterlijn. Zonder reden zitten op een boomstronk. Of een voetbadje nemen in een beekje, spelend met het water. Of dat je een boom ziet die je onweerstaanbaar uitnodigt om erin te klimmen en even een moment op een sterke tak wilt zitten. Als de natuur je lief is – en je als kind vaak genoeg je knieën kapot kreeg en de modder op je wangen zat – dan weet ik dat je al vaker in je hart ja hebt gezegd. 

De lente is de tijd van ontluiken, begin van een nieuw leven, ontvouwen, groei en bloei. Ik ben in april geboren en de lente is absoluut gevoelsmatig ‘mijn seizoen’ (hoewel ik erg van alle vier houd). Maar dat er in drie maartse dagen zo veel kon gebeuren, had ik niet verwacht. Een groeisprint, of net als onze prunus in de tuin; gewoon met de bloei beginnen in twee dagen tijd. 

Je kunt een bloem niet vragen om sneller te gaan bloeien
Het verlangen en de verbinding zit in ieder van ons, maar sommige mensen hebben het erg goed verstopt. Zo effectief, dat ze niet eens meer weten hoe te graven. Dat kan zich soms ook in hun business uiten. Ze weten niet meer precies wat het doel van alles is, twijfelen, worden onrustig, voelen weerstand om de stappen te zetten die logisch lijken, of willen iets forceren te gebeuren. Ze volgen anderen, voelen druk, vergelijken zichzelf of het ontbreken van resultaten met de groei van collega’s, lopen vast in hun hoofd en hart. Er is gebrek aan vertrouwen, helderheid en duidelijke visie, waardoor het niet kan stromen. Er is angst, onzekerheid en te weinig verbinding. Hoe ik dit weet? Twee keer raden.

Alsof alle ruis ineens opklaarde
Deze week heb ik al in twee bomen gezeten en meer van die spontane bevliegingen ruimte gegeven. Tijdens een intensieve training NatuurCoaching voor ervaren coaches vond ik het contact terug. Alle drie de dagen hebben daaraan bijgedragen, met alles wat er was, maar één moment in het bijzonder. Het klimmen in de grote eik op de heide, zittend op de brede tak in het midden, voelde ik de verbinding met mezelf en wie ik mag zijn. Het perspectief op mijn vraagstuk was in enkele seconden veranderd en ik voelde fysieke ontspanning, opluchting, alsof alle ruis ineens opklaarde. Door deze simpele actie: niet alleen naar die boom te kijken, maar me verbinden met mijn verlangen en de natuur, letterlijk en figuurlijk. Ik zat daar met een big smile geloof ik.

Betrek de natuur bij je vraag of onrust
Dat was op dag één. Wat op de daaropvolgende dagen kwam, bevestigde het gevoel dat er een wezenlijke shift had plaatsgevonden. Alsof ik ineens met een totaal andere bril kon zien, puur en alleen omdat ik mijn worsteling in de natuur liefdevolle en open aandacht gaf, los van de waarheden van anderen. Natuur zit in mijn en jouw DNA. We ademen natuur, zijn er een onderdeel van, we kunnen niet zonder leven. Vroeger, en de indigineus people nog steeds, vroeg de mens raad aan de bomen, planten, de zon en wolken, de maan en sterren, moeder Aarde en ‘the Spirit’.

Nog steeds kan alles wat in de natuur leeft en beweegt
ons helpen om van perspectief te veranderen,
tot inzichten te komen die we eerst niet hadden
en onze eigen wijsheid wakker te kietelen.
Als we de uitnodiging aannemen.

Vertragen en verstillen
De werkwijze van NatuurCoaching is krachtig en eenvoudig tegelijk. Het is een organisch, moeiteloos proces dat zich zonder trekken, duwen of verwachten ontvouwt. Door de vraag of wens liefdevolle aandacht en ruimte te geven en samen in de natuur te kijken naar wat er nu is. Wens uiten en distilleren tot een doel. Symbolen zoeken, ontdekken wat je in de weg staat, het omarmen, vergeven en loslaten. Draagkracht en zielskwaliteiten activeren en in vertrouwen omzetten in geïnspireerde actie die bij jou past. Je kunt niet vooruit als je niet weet waar je staat en in welke richting je wilt.

Ga naar buiten om binnen te kunnen zijn
In drie dagen tijd heb ik de wind op de heide door mijn haren laten gaan, mijn voeten op de aarde, klimmend in de bomen en ander spontaan gedrag getoond, mezelf durven zijn en ook laten zien aan mensen die ik pas kende. Dat had ik tot nu toe op geen enkele cursus zomaar durven doen. Ik weet nu wat ik te doen heb, welke stappen ik op de moeiteloze weg mag zetten, waar mijn hart van zingt en wat ik te geven heb. De natuur is een organische, veilige en inspirerende omgeving om de beweging in onszelf te hervinden en datgene wat gestagneerd was, weer te laten stromen. Net alsof je de stenen in een beek of rivier weghaalt zodat het water weer door kan stromen in zijn eigen richting en tempo. 

Wil jij ook dat het weer gaat stromen? 
Loop jij ergens in vast of knaagt de onrust of twijfel aan je vanbinnen? Wil je in alle rust vertragen, samen met mij buiten onderzoeken waar je op dit moment in je leven en business staat? Helder laten worden wat het is wat je wilt, wat je daarin nu nog belemmert? Welke unieke eigen kwaliteiten je bezit en hoe je die kunt ombuigen om middels je actieplan aan je doel te werken, zodat het weer gaat stromen? En dit allemaal in de ontluikende frisgroene natuur? Neem contact op (er is nu nog geen webpagina vindbaar) en verken met mij de mogelijkheden! laura@prezentmindfulness.nl

1 thought on “Wanneer heb jij voor het laatst in een boom geklommen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: