Waarvan doe je net alsof je het niet weet?

Deze zin hing op de muur toen ik járen geleden deelnam aan een bewustzijnstraining. Drie dagen lang en elke dag werd deze zin groter. Het schreeuwde naar ons over dat wat we diep van binnen wel weten, maar niet willen weten. Waarvan doe je net alsof je het niet weet? 

Oeps.
Ik moet er vandaag aan denken.
01 april.
Fool’s Day. 
We houden onszelf zo graag voor de gek.
Ik heb het jaren gedaan.

Nee joh, ik ben gewoon moe. 
Het werk dat ik doe is op zich echt wel leuk.
We zitten gewoon in een wat lastige periode samen. 
Hij is ook zo druk en ja, ik eigenlijk ook. Dus. 
Nee, het gaat echt heel goed, ik doe alleen maar leuke dingen. 
Het gaat echt heel goed. 
Toen ik me niet zo lekker voelde?
En die ruzie laatst? Nee, dat stelde eigenlijk niets voor.  


We praten het goed
Ik hoor het ook vaak om me heen. En bij mijn cliënten. En soms nog bij mijzelf. We relativeren. We praten het goed. We maken het kleiner. We redeneren het vooral weg. We doen net alsof we niet weten waar het echt over gaat. Alsof het – als we dat maar lang genoeg volhouden – vanzelf wel weggaat. Dat het overwaait. Dat het allemaal goed komt en we geen beslissingen hoeven te nemen. Die vaak pijnlijk zijn. Voor onszelf of voor anderen. Die consequenties hebben, waarvan we de gevolgen nog niet exact kunnen overzien. 

Of omdat we het niet willen, dat zwarte gat in, wat we vermoeden dat er binnenin ons huist. We willen ons namelijk niet verdrietig, boos, slecht of angstig voelen. Daar hebben we helemaal geen zin in. We willen ons fit, blij en gelukkig voelen. Want, dat lezen we in de bladen: geluk is een keuze, right? 

En dan gaan we toch nog door 
En dan worden we ziek. Een griepje bijvoorbeeld. Hoofdpijn die niet over gaat. Lusteloos. Moe. Moe. Moe. En dan gaan we toch nog door. Wat het vraagt is om naar binnen te gaan. Wat we doen is ervan weggaan. Of, wat nog het meeste voorkomt, we komen gewoonweg vanuit onze ratio niet meer bij ons gevoel. Dan komen we vast te zitten.

Ik kwam toen ook vast te zitten. Zo vast, dat mijn lichaam letterlijk dienst weigerde. Een burn-out. Voor alles waar ik mezelf mee voor de gek had gehouden. Ik heb moeten leren om bij mijn gevoel te komen en de verbinding te leggen tussen ratio en gevoel.

Grip op je leven
En ik weet inmiddels: juist in ons gevoel liggen de antwoorden op onze vragen. Die we misschien niet willen horen. En dat mag. Heel begrijpelijk zelfs. Alleen… die zijn wel de sleutel tot ons leven. Die antwoorden zorgen voor een gevoel van grip op je leven, voor evenwichtigheid, voor geluksmomenten. En vooral voor een leven waarin JIJ aan het roer staat. Van jouw schip. Met weet hebben van alles wat in de laadruimte zit, waardoor je de juiste havens aan kan doen. 

Fool’s Day
Vandaag. Houd jezelf gerust voor de gek, als je dat helpt. Glimlach erom.
En helpt het je niet meer ? Ga op zoek. Alleen of met hulp.

10 thoughts on “Waarvan doe je net alsof je het niet weet?”
  1. Wat een mooie zin die jij weer meer zinvol maakt! Ik voel dat ik in een flinke omwenteling zit en ga deze vraag mezelf eens vaker stellen. Dank voor de inspiratie, Saskia

  2. Wat een prachtige zin….’waarvan doe je net of je het niet weet?’

    Mensen zijn notoire pijnvermijders, tot het echt niet meer gaat. Hoe ongewenst een crisis ook voelt, vaak brengt het groei??

  3. ‘Juist in ons gevoel liggen de antwoorden op onze vragen’ schrijf je in dit mooie blog. Daar ben ik het helemaal mee eens, voor mezelf uiteraard en in mijn massage salon en opleiding komt dit altijd weer aan bod. Zo goed om je gevoel te voelen, ook als het lastig is.

    1. Hmmm stof tot nadenken. Iets te herkenbaar… Work in progress…
      Dank je voor deze mooie blog. Dit ga ik in april eens goed overdenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: