Waarom mijn sinaasappelmoment heilig is

Geregeld maak ik ruimte in mijn hoofd. Daar heb ik soms wat langer de tijd voor en soms heb ik voor mijn gevoel eigenlijk geen tijd. Juist dan, weet ik, is het belangrijk om toch een rustmoment te pakken en even letterlijk op adem te komen in deze hectische en bijzondere tijd. Lukt het jou om voldoende te ontspannen en momentjes in je dag in te bouwen om weer op te laden? Mij vaak wel. Ik heb er zelfs een waarbij mijn hoofd leeg en mijn maag tevreden is.

Mijn sinaasappelmoment… die ik met name op de dagen dat ik in het ziekenhuis werk, uitvoer. Met de tijd is het een soort van ritueeltje geworden. En ergens in alle drukte vind ik wel wat tijd om even op adem te komen.

Het juiste moment
Ik zorg dat ik er sowieso altijd een in mijn tas heb zitten. Op het juiste moment, wanneer er geen onverwachte drukte of iets anders waar mijn aandacht voor nodig is, was ik mijn handen en ga ik goed rechtop zitten. Dan haal ik diep adem. Ik heb een paar servetten of een bordje klaarstaan, met de sinaasappel erop.

Mindful
Heel bewust (en mindful) ruik ik eraan. De beste zijn die waarbij ik een fris zurige lucht ruik met een wat zoetige ondertoon. Dat zijn meestal biologische sinaasappels. Ik leg de sinaasappel neer en begin rondom te voelen. Zit hij los of strak in zijn vel? Voel ik een oneffenheid waar ik een beginnetje kan maken? Ook daar neem ik rustig de tijd voor. Tot ik de juiste plek heb gevonden. Dan wurm ik met mijn wijsvinger in de schil van de sinaasappel en maak een beginnetje. Met mijn handen pel ik zo de hele sinaasappel. Ik leg ‘m op de servetten of het bordje en pulk er hier en daar nog wat merg af (zo heet de witte laag die nogal eens om de sinaasappel zit). Ook bekijk ik of er een extra gedeelte aan het vruchtbeginsel is gegroeid. Dit haal ik er zo nodig af.

Waarom een sinaasappel?
Een sinaasappel is een van mijn favoriete vruchten. Het eten ervan is eigenlijk heel gewoon. Maar juist doordat ik dit met meer aandacht ben gaan doen, is het uitgegroeid tot een bijzonder moment tijdens mijn werkdag. Daarnaast word ik van de mooie oranje getinte schil al helemaal blij. Net als van de smaak. En de cellen in mijn lichaam ook. Ik hoor ze bijna, letterlijk roepen: “Ja, kom maar door hoor met dat lekkere spul.” Vaak is het zo dat als je eenmaal gewend bent aan een bepaald patroon, het als het ware in je dagelijkse ritme verdwijnt en normaal wordt. Maar op de een of andere manier is dat met mijn sinaasappelmomentje nooit gebeurd. Net of er een soort magie in het spel is.

Het vervolg
Met mijn vingers pulk ik een partje af en bekijk of er nog wat merg en vliesjes aanzitten. Deze haal ik eraf. Daarna steek ik het eerste stukje in mijn mond. Ik voel het rustig mondwarm worden en bijt erin. Waarbij het sap in mijn mond loopt. Langzaam kauw ik op het partje. Terwijl mijn vingers ondertussen de andere partjes los- en schoonmaken. De fris zurige smaak met hier en daar een zoetje vervult mijn smaakpapillen. Heerlijk. Ik kijk even om me heen. Nog steeds rustig? Als dat het geval is, steek ik een tweede partje in mijn mond. En na even aftasten met mijn tong bijt ik ook in dit partje en begin langzaam te kauwen. Intens genietend van de smaak die vrijkomt.

Langzaam en rustig
Zo verdwijnt langzaam maar zeker deze oranje vrucht in mijn mond en daarna in mijn maag. Langzaam en rustig kauwend en onderwijl diep ademhalend, zodat er nog meer smaak vrij komt. Na het laatste partje veeg ik mijn handen af aan de servetten, ruik nog eens aan mijn handen en neem de frisse geur waar. Dan haal ik een paar keer diep adem, nog nagenietend van alle smaken en ik voel dat mijn buik lekker gevuld is. Niet te vol en precies goed. Net of deze vrucht ervoor gemaakt is om in mijn maag te passen. Opgewekt en vol nieuwe energie keer ik terug naar de dagelijkse realiteit.

Een kleine reset moment
Zo maak ik geregeld een uitstapje van een minuut of 15, waarbij ik even oplaad en mezelf de tijd gun om tot mezelf te komen. Daarna kijk ik weer een stuk frisser tegen de dag aan en is het soms net of ik aan een nieuwe dag begin. Door de tijd heen heb ik gemerkt dat mijn hoofd en lichaam allebei profijt hebben van dit moment. Wat voor mij een goed reden is om dit te blijven doen. Met name op drukke werkdagen is dit een klein resetmoment dat ik mezelf gun.

Spreekt het je aan en wil je het ook uitproberen?
Vooral doen. Hieronder heb ik opgeschreven wat je ervoor nodig hebt:

  • De behoefte om even tot rust te willen komen
  • Geduld
  • Een beetje van je tijd, variërend van een paar tot 15 minuten
  • Een stoel om op te zitten
  • Een tafel om aan te zitten
  • Een bordje, eventueel met een mesje
  • Een papieren servet of stukje keukenrol
  • Je handen
  • Een sinaasappel

Nu ik het zo opschrijf, lijkt het een hele lijst. Lijstjes kunnen behoorlijk wat spanning en stress geven terwijl juist dit lijstje bedoeld is om een rustmoment in je dag te creëren. Laat je niet afschrikken en bedenk dat het lijstje een ondersteuner is. Het allerbelangrijkste op het lijstje is de sinaasappel. Daar draait het eigenlijk om. De rest is bedoeld als hulpmiddel.

Probeer het eens uit
Wil jij ook een rustmoment waarbij je met een kleine tijdsinvestering een relatief groot resultaat bereikt? Probeer het eens uit. Een rustmoment in de dag inbouwen is belangrijk. Gewoon even een paar minuten een break. Waarna je de dag weer fris instapt. Dit heeft een groot effect op de rest van je dag en jouw welzijn. Dat heb ik ondertussen al vele malen mogen ervaren. Vooral omdat je dit bijna altijd en overal kan doen. Natuurlijk is het helemaal prima om er je eigen draai aan te geven. Zorg er alleen voor dat het een eenvoudig moment blijft, anders verlies het zijn schoonheid en praktische uitvoerbaarheid.

Lees je mee?
Heb je toch nog vragen of lukt het ontspannen je niet? Ik kijk graag met je mee. Neem dan contact op: kailosinzichten@gmail.com. Lees je ook volgende week weer mee?  Er komt weer een volle maan blog aan op 19 december. Op deze dag is de maan voor het laatst vol dit jaar.

2 thoughts on “Waarom mijn sinaasappelmoment heilig is”
  1. Dank je wel Anne-Lies. Heb ook echt genoten van het schrijven ervan en hard gelachen om de inval om het hier over te hebben in een blog. De kleur oranje is me op het lijf geschreven dat is wel duidelijk denk ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: