Moeder ben je niet voor even

Wanneer je voor de eerste keer moeder wordt, heb je geen idee hoeveel impact dit op je heeft. Moeder ben je niet voor even, maar je leven lang. Wanneer je een kast koopt bij Ikea krijg je er een instructie bij. Schroefjes kunnen ontbreken maar hier is altijd een oplossing voor. Het moederschap werkt anders.

Mijn eigen onzekerheid
Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje voelde ik me overweldigd. Ik had gelezen dat het wel een jaar kon duren voor je zwanger kan worden. Binnen drie weken was het zo ver, ik voelde meteen een verbinding. Ik ging naar de huisarts die mij vertelde dat ik niet zwanger was. Ik wist beter, hoe gek het ook klinkt. Ook voelde ik dat het een jongetje was. Ik kon het niet beredeneren of uitleggen.

Een vlindertje vloog door mijn buik
Het moment dat ik beweging voelde in mijn buik – die ikzelf niet veroorzaakte – kwam er een ongelooflijk gevoel van liefde in me binnen. Het was een gegeven: er groeide een kindje in mij. Als een vlindertje bewoog het zacht maar intens. Maar toen kwamen er stemmetjes in mijn hoofd. Dat waren irritante indringende stemmetjes: ‘Hoe kun jij nou een goede moeder worden?’ Ik had geen voorbeeld van hoe het zou moeten. Wel veel voorbeelden hoe het vooral niet moest. Ik, als kind van de rekening, wist niet hoe je moest zorgen voor een baby.

Hij was zo welkom
Mijn man en ik hadden heel bewust gekozen voor deze zwangerschap. Maar dan nog; je kunt een wens hebben, maar het wil niet zeggen dat deze wens ook werkelijkheid wordt. In ons geval was de wens werkelijkheid geworden. Hij was heel erg welkom. Ik nam me voor om hem het mooiste leven te geven. Alles wat ik niet had gehad, ging hij krijgen.

In een kramp
Toen onze zoon was geboren, voelde ik me onzeker. Kon ik hem wel geven wat hij nodig had? De kraamhulp ging met een vrolijke groet weg. Haar dagen zaten erop. Ik was alleen met mijn kleine ventje. Ik gaf borstvoeding, maar voelde me hier onzeker over. Kreeg hij wel genoeg? Groeide hij wel genoeg? Ik zwaaide de kraamhulp uit voor het raam. Een lach op mijn gezicht, terwijl de tranen over mijn wangen hun weg vonden. Ik voelde me alleen en doodmoe, mijn lijf zat in een kramp.

Weerspiegeling van mijn eigen gemis
Ik wilde het zo graag goed doen. Datgene wat mij was overkomen wilde ik niet dat mijn kind zou overkomen. Mijn leven begon in een kindertehuis, niet gewenst, niet bekend dat ik geboren was. Geen foto’s, geen geboortekaartje. Een geheim, ik had niet geboren mogen worden. Ik zuchtte en ademde door. Wat kon ik doen?

Ik wilde het verschil maken
Mijn eigen onvervulde verlangens, ideeën en ambities wilde ik niet vervullen via mijn zoon. Ik wilde hem niet opzadelen met mijn onvervulde wensen. Ik wilde me niet verschuilen achter mijn eigen ervaringen als kind. Ik wilde niet reageren vanuit mijn eigen beschadigingen. Na een lange weg van bewustwording realiseerde ik mij steeds meer dat hij is gekomen via mij, maar hij is geen kopie van mij. 

Bevrijd je van beklemmende banden
Je kunt jezelf bevrijden van de beklemmende banden. Het is hard werken, het gaat niet vanzelf. Maar het heeft geen zin om de verantwoordelijkheid van jouw functioneren op anderen af te schuiven. Dit haalt de verantwoordelijkheid bij jezelf weg. Je kunt niet blijven zeggen: ‘ik ben zo geworden omdat mijn moeder niet voor mij wilde zorgen.’ Of: ‘ik ben zo geworden omdat mijn vader me niet wilde.’ Je blijft hen dan de schuld geven van jouw functioneren als moeder. Dit kan even fijn lijken om zelf geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen. Maar voor mij is verantwoordelijkheid nemen bevrijding van mijn verleden.

Het begint met bewustzijn
Wanneer je jezelf bewust wordt van patronen in je leven, kun je hier beter mee omgaan. De realiteit onder ogen komen werkt al helend. Het verleden kunnen we niet herschrijven, hier hebben vele pijnlijke ervaringen plaatsgevonden. Wat belangrijk is, is dat we de toekomst kunnen vormen vanuit de keuzes in het nu. Een kind heeft een eigen ziel en is een eigen individu. Dit laat zich steeds meer zien naarmate het kind opgroeit.

Laat ze hun eigen waarheid vinden
Geef kinderen de kans om hun eigen waarheid te vinden, te leren door te vallen en weer op te staan. Afgelopen week hoorde ik op de radio dat er valcursussen worden georganiseerd voor kinderen. Ze weten zichzelf niet op te vangen wanneer ze vallen. Ouders zijn er al om ze op te vangen voordat ze vallen kunnen. Dit is beslist vanuit liefde en misschien een eigen gemis. Dat je hier dan gaat overcompenseren, is vaak een onbewuste handeling geworden. Door te vallen leer je ook weer op te staan en verder te gaan.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
Wanneer je kind in de regen wil rennen, laat het dan lekker gaan. Misschien ben je bang dat het ziek wordt. Je kunt zelf zorgen dat je kind zo gezond mogelijk is. Maar laat het lekker rennen in de regen.  Vraag jezelf af: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Kinderen hebben hun eigen kijk op de dingen; laat ze hun eigen ervaringen opdoen binnen een veilig kader.

Kinderen hebben een lang leven voor zich
Kinderen hebben een lang leven voor zich. Natuurlijk hebben ze het nodig dat er voor ze gezorgd wordt, ze hebben je hulp nodig. Overdrijf het niet, laat ze zelf ontdekken en uitvinden. Dit maakt ze niet afhankelijk van je. Echte hulp zit in het laten leren vanuit eigen ervaring, hiermee maak je ze niet afhankelijk. Door te vallen, leren ze ook. Zo kunnen ze keuzes maken in hun leven. Ze hoeven geen ja-knikkers te worden, laat ze nee zeggen en voel wat het met je doet. Mocht het je in de weg zitten, voel dan eens wat er in jou geraakt wordt. Zie het onder ogen en verwerk je eigen pijnen. 

Geleerd van het leven
Ik heb geleerd van het leven, mijn eigen pijn verwerkt voor zover mogelijk. Inmiddels ben ik oma en geniet van het opgroeien van de volgende generatie. In mijn praktijk komen dagelijks mensen die een betere versie van zichzelf willen worden. Oude pijnen worden losgelaten. Hiermee wordt het ook niet meer doorgegeven aan de volgende generatie. Hoe fijn is dat? Ik voel me een dankbaar mens dat mijn kinderen zijn geworden wie ze willen zijn. Laten we opstaan voor toekomstige generaties. Samen kunnen we het verschil maken vanuit liefde.

Mocht bovenstaande je raken en wil je ook werken aan jezelf, neem dan gerust contact met me op. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van 30 minuten. Samen kunnen we een nieuwe wereld manifesteren.

1 thought on “Moeder ben je niet voor even”
  1. Zo waar, Anne, wat je schrijft. Uit liefde kun je juist net iets te veel bovenop je kind zitten. Werken aan jezelf, aan helen, is de oplossing zo geef je ook je eigen patronen en struikelblokken niet door. Zo mooi dat jij daarbij kunt helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: