Vrij (onder)nemen – Gewoon op een dinsdag naar zee

Als kind al vond ik het zalig om een dag naar zee te gaan. Met zijn allen naar Hoek van Holland of door het tunneltje, zoals wij het noemden, naar ‘het zoute strand Rockanje’. Zelfs met te veel wind zorgde mijn vader met zijn extra lange blauwe windscherm dat wij een zonovergoten plek hadden.

Mijn moeder zorgde voor alle proviand; heerlijke precies goed gekookte eitjes uit haar bruine eierkoffertje. Natuurlijk mocht de thermoskan met koffie niet ontbreken, evenals de tomaatjes en een tube Zaanse mayonaise.

Vrijheid aan zee
Zodra de hele familie dan was neergestreken, nam mijn moeder de verzorgende rol om de koffie in de meegebrachte bekers te doen; zelfs op het strand had zij er dan een Goudse stroopwafel bij of een ander lekker koekje.

Strandjutten
Wij, de kinderen vlogen zo snel mogelijk naar het water, wat meestal betekende dat mijn bikinislip nog naar binnen gerold op mijn billen bleef hangen. De vrijheid om naar schelpen te zoeken, kleine krabjes te volgen bij de spannende rotsen, te zien hoe de golven soms van alles hadden aangespoeld wanneer het water zo hoog was geweest. Het strandjutten op zich zorgde voor mooie aanwinsten om later mee naar huis te nemen.

De vertrouwde grote familieplek
Soms hadden mijn ouders ook afgesproken met mijn favoriete oom en tante en mijn neven, die op hun beurt weer van alles meebrachten, zodat het delen van fruit, komkommer en een verfrissend sapje het feest compleet maakte.

In de zee was ik meer onder water dan erboven. Met kleine dolfijnenduikjes fantaseerde ik erop los. Onderwater kijken of er gekleurde vissen waren om met prikkende rode ogen na een lange tijd weer naar de vertrouwde grote familieplek te komen. Daar sloeg moeders al snel het grote badlaken om me heen. Ik rilde dan immers van de overgang van zee naar de kant. Bij het blauwe windscherm was ik weer veilig voor de wind die het zand op mijn natte lijf plakte.

Vrij & speels
Vervlogen tijden van mijn jeugd komen vandaag hier aan zee naar boven om met de kennis en wetenschap van het nu te verbinden. Ik koester deze mooie herinneringen van het vrije en speelse gevoel dat de zee mij brengt. Mijn liefde voor zon, zee en strand is in mij verankerd en heb ik weer doorgegeven aan mijn kind. 

Huiselijk bruin
De kleuren die voor mij hierbij resoneren zijn bruin en turkoois. Bruin is mijn anker en voelt voor mij huiselijk, zo van huis uit opgevoed, de gezelligheid van elkaar, de familie, samen, van koffie en koek, zelfs op het strand. Mijn ouders namen een soort van halve inboedel mee voor een dag naar zee. Terwijl je vandaag de dag bij een hippe strandtent het een en ander kan bestellen, zodat je geniet op een terras of wegzakt in de loungekussens.

Turkoois
Vandaag is mijn dag aan zee voor mij turkoois: een dag voor mij, niets moet alles mag, follow my dreams. Even geen hoge werkdruk en stress, maar juist vanuit ontspanning een dag schrijven. Gewoon op een dinsdag waarbij ik tijd en aandacht geef aan mijn gevoelens, hartsverlangen, wat leeft er in mij en wat mag er toevertrouwd worden aan de woorden die met pen op het papier landen.

Vrij (onder)nemen
Door vaker en intens te genieten van wat mijn hart nodig heeft, leef ik een vrijer leven, waarin ik steeds vaker afspreek met mijzelf om vrij te (onder)nemen. Sinds ik met kleurcoaching anderen mag coachen om kleurkennis en inzicht te geven in welke verlangens er zijn, om daar eens bij stil te staan en te onderzoeken of het nog klopt, daar ligt mijn uitnodiging aan jou. 

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?
Ben je toe aan meer inzicht en heb je nog geen idee hoe je een andere route kan nemen, hoe jij aan het roer kan gaan staan van jouw leven?  In vertrouwen volgen wat zich aandient? Wees nieuwsgierig en neem plaats bij een workshop Visueel Hartsverlangen en neem een middag de tijd om te ontdekken waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

En houd je net als ik van zon, zee, strand en reizen? Boek dan ook een keer mijn appartement Bamboo in Zuid-Spanje: www.laurogolfapartment.com

3 thoughts on “Vrij (onder)nemen – Gewoon op een dinsdag naar zee”
  1. Monique ik had je blog nog niet gelezen en meis ik zag het ook weer helemaal voor mij de tijd dat ik ook nog jong was en wat heb ik daar toch ook zo van genoten heerljk met man en kinderen naar het strand,wat kun je dat toch goed onder woorden brengen ,en wat ben ik blij dat jij daar zulke mooie en fijne herinneringen aan hebt,ik ben helemaal ontroerd na het lezen van jou blog hoop jij dat ook nog lang mag meemaken dagjes naar het strand! Liefs mama xx

  2. Wat een lekker blog! Dank. Het brengt me terug bij mijn eigen strandherinneringen met ons gezin. De halve huisraad mee en sjouwen maar met zijn allen over de drie ‘heuvels’ (duinen) naar het strand van Burg Haamstede. En bij iedere bovenkomst hopen de zee te zien. Boterhammen met zand. Zoute drop voor het vochtverlies. Terugkijkend een heerlijke tijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: