Vergeet de vraag ‘hoe dan’ als je problemen hebt

Heerlijk zo’n mailtje van een klant. De titel is altijd eenvoudig bij haar: vraagje. De inhoud is veel krachtiger. ‘Hoi, Elma, alweer even geleden. Hoe gaat het bij jou? Zakelijk veel last van corona?’ Ik glimlach erom. Ik waardeer het gevoel erachter, want regelmatig denken ondernemers dat altijd alles goed gaat bij boekhouders of accountants. Alles gaat gewoon door, toch? Zakelijk heb ik wel ergens last van, maar is de coronacrisis de oorzaak?

Direct niet, want ja, bij boekhouders gaat het inderdaad gewoon door. Sommige rekeningen worden veel later betaald. Veel vaker dan normaal heb ik emotioneel geraakte ondernemers aan de telefoon. Voor mij is dit het gevolg en dat accepteer ik, ook al zie ik liever op menselijk gebied iets anders gebeuren. Ik klaag dus niet, alleen vind ik het spijtig hoe men in het algemeen tegen boekhouders aankijkt. De branche wordt in een bepaalde mate verguist. Deels snap ik het, want het is een spannend onderwerp waarmee een boekhouder te maken heeft; over geld waar een ondernemer hard voor werkt. 

Waarom heb ik het hierover?
Toch zijn boekhouders ook ondernemers die risico’s nemen, te maken hebben met vervelende klanten, grote veranderingen en dus gaat het ook niet altijd even vlot. Vooral als je een visionaire boekhouder bent, zoals ik, en een paar stappen voor de troepen uitloopt. Ik streef naar innovatie, maar weet dat er tijd en energie te kort is. Ik wil een stimulans zijn voor de economie van de liefde. 

Hoe dat er dan uitziet? 
Ik vroeg het in mijn netwerk aan iemand en zij gaf me een prachtige beschrijving terug. Gelukkig veel herkenningspunten, maar voorlopig kom ik toch uit op het thema geld. Dat komt, omdat geld in mijn missie staat. Ik heb iets te doen in dit leven, problemen op te lossen met geld. Het speelt ook persoonlijk bij mij, omdat ik veel geld heb verloren de afgelopen maanden dankzij het slecht functioneren van mijn website, met een enorme daling in online verdiensten tot gevolg. Het herstel zal de komende maanden matig zijn. De impact is groots, want hierdoor kan ik pas een jaar later met pre-pensioen. Maar het gaat verder dan geld. In mijn dashboard staat ook nog een ander getal: het cijfer van de waardering. En die scoort hoog.

Tijdig zien aankomen
Bijzonder genoeg zag ik de daling van de online verdiensten tijdig aankomen, dankzij de combinatie van intuïtie en cijfers. Cijfers die verder gaan dan de gebruikelijke omzet en winstberekening. Het maakt mij pro-actiever, maar eerlijk gezegd blokkeert nu deze goede houding. Ik sta schijnbaar stil, ook al zegt een adviseur tegen mij: “Elma, je kan nog steeds doorpakken.” Maar nee, voor mij is het: koest houden, sudderen en vooral geen acties in het wilde weg ondernemen. Uiteraard wel onderzoeken wat het probleem is om de oorzaak te vinden.

Het levert tot op heden veel op, zoals:

  • Een rouw- en gelukkig ook een helingsproces.
  • Weer een (h)erkenning dat mijn intuïtie haarscherp is en ik hierdoor. sneller dan anderen problemen en oorzaken signaleer.
  • Inzichten wie mij helpen vanuit eigen belang, vanuit hun eigen standpunten.
  • Inzichten wie mij werkelijk zien.
  • De kwartjes pas vallen als je er klaar voor bent.
  • De antwoorden in of via mezelf te vinden zijn.
  • Terugpakken waar het werklijk om gaat in mijn bedrijf en in mijn leven.
  • Dat minder geld verdienen heel veel andere zaken blootlegt, wat prachtig is.
  • Hoe lastig het is om uit de valkuil te stappen: maar hoe dan verder?

Hoe dan verder?
Het laatste punt is bijzonder spannend, want als we iets graag willen, dan komt per direct de hoe-vraag om de hoek kijken. De vraag kan ons stimuleren, maar vaak verlamt het ons. Mijn beleving is dat ik mezelf bizar vaak heb toegesproken met de woorden: ‘laat de hoe-vraag los en breng de aandacht naar je pure zelf.’ Wat wil jij? Wat heb jij te doen? Laat je minder bepalen door anderen, hun verwachtingen ook al is het heel subtiel.

Het gebeurt, omdat ik opensta voor de ‘waarheid’ van een ander. Het kan ook een beetje de waarheid zijn voor mij, toch? Maar niet altijd, dus ik blijf er bij mezelf op hameren: ‘laat de hoe-vraag los en kom bij jezelf terug, ook al stort je bedrijf in.’

De beloning is groot
Opeens is hét weer op mijn pad. Nu pas gaan de kwartjes vallen. Eindelijk ga ik na 10 jaar iets oppakken en integreren in mezelf, in mijn leven. Het is een methode op wetenschap gebaseerd. Het kan niet anders (van oorsprong ben ik chemisch ingenieur), bewijzen zijn nodig voor mij. De methode gaat de hoe-vraag stellen te boven. 

Linker en rechter hersenhelft
Het is met een hoge mate van ontspannenheid denken met je rechterhersenhelft. Einstein zei het al: ‘een probleem oplossen doe je op een ander niveau dan je het probleem hebt veroorzaakt.’ Nu pas snap ik het! Wat doe je dan met je linkerhersenhelft? Actie nemen. 

Dé methode van problemen oplossen
Het is een methode voor problemen oplossen, want dat schijn je veel te mogen doen in je leven. Vanuit een diepe ontspannenheid projecteer je je probleem op een denkbeeldig videoscherm. Daarna houd je je wens voor ogen. De hoge mate van ontspanning is cruciaal. Het is beide voorleggen aan je hogere zelf, een hogere intelligentie in de kosmos, je intuïtie of hoe je het ook wilt noemen. Vervolgens loslaten, een nachtje over slapen. De dagen daarna observeer je in alle rust welke signalen en antwoorden op je pad komen. Nogmaals, het is wetenschappelijk bewezen dat het zo werkt!

Het gaat je ego te boven
Het is een techniek die alleen werkt als je het grote belang voor ogen houdt. Het gaat je ego te boven. Hoe mooi is dit voor de economie van de liefde? Het is een simpel proces met de kracht van een atoombom. Soms heb al het antwoord als ik ’s ochtends wakker word, maar nog voordat ik mijn ogen opendoe. En soms ben ik dagenlang bezig met het opvangen van de signalen. Het vergt kijken met je ogen, zintuigen en voelsprieten. 

Confronterend
Duurt het wat langer of blijven de antwoorden vaag, dan weet ik dat ik bezig ben vanuit eigenbelang of vanuit mijn eigen standpunten. Zo confronterend. Inmiddels glimlach ik om mezelf, want ik wil altijd, maar dan ook altijd in elke omstandigheid mijn eigen vreugde blijven voelen. Minder kritisch zijn naar mezelf toe, ook al loopt mijn ego met mijn pure zijn weg.

Soms dus confronterend, maar het proces is simpel. Het is net zo simpel als mijn klant vraagt aan mij: Hoe gaat het met jou? De energie die hier achter zit is vol oprechte belangstelling. Voelbaar voor mij. Zo zal de kosmos, mijn hogere zelf ook voelen hoe oprecht ik ben om mijn probleem in het grotere belang op te lossen.

Silva Ultramind System
De methode heet Silva Ultramind System van José Silva. Wil je ook weten welke methode het precies is? Kijk op visionairboekhouden.nl. Mijn website met verhalen waar altijd een verhaal achter de financiële cijfers schuilt. Verhalen met kansen en problemen. Die je beter oplost door de hoe-vraag los te laten en aan te pakken volgens het Silva Ultramind System.

1 thought on “Vergeet de vraag ‘hoe dan’ als je problemen hebt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: