Zorg ervoor dat de lokale ondernemers weer kunnen slapen

Ik kijk naar mijn collectie lingerie die in de winkel aanwezig is. Alles gesorteerd op merk, gepresenteerd op kleur en keurig op maat gehangen. Comfortabel, sportief, luxe, romantisch of functioneel. Ik zie het basisassortiment dat ik door de jaren heen zorgvuldig heb opgebouwd en uitgebreid heb in maatvoering en kleur. Mijn hand glijdt over de artikelen van de wintercollectie die ik driekwart jaar geleden heb besteld bij de leveranciers en die, na een zeer vertraagde levering, sinds half november op de wanden te zien is. 

Op het moment dat het binnenkwam, was ik zo blij. Opgetogen over het feit dat mijn teamleden en ik voor de feestdagen vele vrouwen blij konden maken met een nieuwe lingerieset. Vrouwelijk en feestelijk met kleurrijk kant en subtiele details. 

Een zwaar, onlosmakelijk slot
In plaats van een uitnodigend geopende deur, werd er een zwaar, onlosmakelijk slot aan gehangen. Van de ene op de andere dag veranderden de verruimde openingstijden voor de feestdagen in een ‘tot nader order gesloten’. Niemand anders dan mijn medewerksters en ikzelf, ziet nog de ruime keuze van het assortiment en de goed doordachte presentatie. 

Ik loop langs de wanden vol lingerie. Langzaam, stap voor stap. Mijn gedachten buitelen over en door elkaar heen. Hoe kan ik verkopen door een gesloten deur? Hoe bereik ik mijn klantenkring? Hoe laat ik van mezelf horen? Hoe kan ik de openstaande facturen van de seizoenscollectie betalen? 

Reacties van klanten
‘Ja, ik weet dat je thuis bezorgt, maar ik voel me zo enorm bezwaard als jij mijn bestelling bij mij thuis moet brengen.’
‘Je koopt nu niks in, dus je hebt toch geen kosten?’
‘Ik werk thuis, ik heb helemaal niks nodig nu.’
‘Je maakt toch aanspraak op de vergoedingen van de overheid?’
‘Oh, nee hoor, ik wacht nog een paar weken en kom wel naar jou toe als de winkel weer open mag.’

Mijn bankrekening slinkt
Iedere dag zie ik mijn zakelijke bankrekening verder slinken. De verkoop is gestopt, maar de vaste lasten lopen door. De huur, het energiecontract, de abonnementen voor ICT-zaken, de kosten voor het boekhoudkantoor, de salarissen voor mijn werknemers, de sociale voorzieningen… Per maand een flinke som geld voor zaken die ik ook in een zware lockdown gewoonweg nodig heb of waar ik mijn verantwoording voor moet nemen. 

Praktijk voor borstgezondheid 
De kleine buffer die ik had, is tijdens de vorige lockdown opgegaan en de winst van daarna investeerde ik in een studie en de uitbreiding van mijn zaak met een praktijk voor borstgezondheid. De officiële opening is ook tot nader order, uitgesteld. 

Waardering en dankbetuigingen
Terwijl spanning zich vastzet in mijn buik, mijn ademhaling hoog zit, mijn hoofd oververmoeid is van malende gedachten en eindeloos gepieker, verman ik mezelf en ben ik dankbaar voor de vaste klantenkring die ons weet te vinden. Het geeft energie om bezig te zijn met de bestellingen, ze mooi in te pakken en ze rond te brengen. Het is fijn om de waardering te horen en de dankbetuigingen in ontvangst te mogen nemen. Dat alles geeft ruimte aan creativiteit om deze nieuwe manier van werken verder uit te denken en door te zetten. 

In hetzelfde schuitje
Veel ondernemers zitten in hetzelfde schuitje, dus ik spreek nu voor ons allemaal. We staan allemaal, maar ieder voor zich, voor dezelfde uitdaging: ons hoofd boven water houden en de onderneming redden. 

Bestel juist nu bij de lokale ondernemers!
Koop jij ook na deze lockdown nog graag onze artikelen? Waardeer je onze service en klantgerichtheid? Hoor je met plezier ons advies? Wil je blijven genieten van onze persoonlijke aandacht? Bestel dan NU je artikelen bij de lokale ondernemers. Juist nu. Bestel een afhaalmenu, ook al kook jij zelf als de beste. Bel of mail en bestel je favoriete schoonheidsproduct of shampoo. Heb je geen kleding nodig? Vraag toch om een mooie, nieuwe trui of laat dat extra paar schoenen bezorgen. Daarmee bezorg je ons, de lokale ondernemers, de energie, kracht en moed om door te gaan en geef je het vertrouwen dat we na deze lockdown de deuren met een gerust hart weer kunnen openen. Met jouw bestelling en aankoop zorg je dat we weer kunnen slapen, dat we grappige, ludieke en eigenzinnige acties voor je kunnen bedenken en iedere dag met plezier ons werk kunnen doen. 

Niet essentiële winkels zijn essentieel
Beste klant, de niet- essentiële winkels, salons en de horeca zijn gesloten, maar de artikelen, producten en service die wij als eigenaren van deze zaken verkopen, zijn wel essentieel. Ze zijn essentieel voor levensonderhoud en voor levensgeluk. Koop lokaal, juist nu. 

3 thoughts on “Zorg ervoor dat de lokale ondernemers weer kunnen slapen”
  1. Ingrid wat heb je dat prachtig verwoord! En je hebt helemaal gelijk. Ik doe het ook. Met de Kerst hebben we juist veel bij de kleine ondernemers en lokaal ingekocht. En eerlijk gezegd was dat nog vele malen leuker dan alle jaren ervoor.
    Goed dat je dit voor jouzelf en andere ondernemers die het zo vreselijk zwaar hebben hebt geschreven.

    Chapeau!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: