Gij zult genieten

De zon zakt weg achter de dijk en kleurt de lucht oranje-roze. Er zijn bijna geen wolken en ik zie zilveren vliegtuigstrepen. Het wordt al een beetje fris, dus ik heb een trui aangetrokken, een nieuw notebook gepakt omdat het vorige vol is. De afgelopen weken heb ik even niet geblogd en weinig op social media gepost. Blijkbaar had ik behoefte aan een adempauze.

Druk in mijn hoofd
Mijn voornemen voor deze zomer was om eens flink door te trekken in mijn bedrijf. Ik heb weliswaar zomergasten in het vakantiehuis, maar er zijn weinig coachafspraken. Onze eigen vakantie staat gepland voor september, dus ik vind het nog geen tijd om te niksen. Ik breng mooie zomerdagen door achter de laptop met taken zoals het schonen van mijn mailbox, me verdiepen in emailmarketing en Instagram en het volgen van een video tiendaagse. Ik maak to do lijsten die veel te ambitieus blijken. Waardoor ik de neiging heb om nog harder te gaan werken. De dingen die ik in gang wil zetten lukken niet zo goed. Ik word er sjacherijnig van en zelfs een beetje gedeprimeerd.

Overvloed aan de bomen
Dan komt onze zoon een week thuis, hij vindt het heerlijk om in Zeeland bij te tanken. Hij struint over het erf en roept me als hij in de boomgaard is. Of ik wel gezien heb hoeveel fruit er aan de bomen hangt? Eerlijk gezegd heb ik daar niet zo op gelet en ja, nu zie ik het. Een overweldigende hoeveelheid appels, peren en pruimen. “Wat moet het een gelukzalig gevoel zijn om je eigen fruitbomen te hebben en te eten van wat je erf je geeft” zegt hij.

Het is alsof ik een echo hoor van mijn dromen toen ik nog in de Randstad woonde. Eindeloos kon ik fantaseren over het leven op het platteland, moestuinen, honden, schapen en kippen. Nu leef ik op die manier en gaat het een beetje aan me voorbij.

Wat kan ik doen om meer te genieten?
Ik ga samen met mijn zoon fruit plukken en ben vervolgens dagen bezig met jam en sap maken. Mijn hoofd vindt daar van alles van: je bent toch ondernemer en geen huisvrouw? Met het toenemende aantal gevulde jampotten groeit ook mijn plezier in deze aardse bezigheden. De week erna doe ik het nog eens dunnetjes over, nu samen met de jongste zus van mijn vader. Tijdens het plukken halen we herinneringen aan hem op. Ook zij gaat jam maken als ze weer thuis is.

Zonne-energie opdoen
Augustus is bijna voorbij. Mijn belangrijkste inzicht van deze zomer is dat vertragen nut heeft. Zonne-energie opdoen. Spelen. Andere dingen doen dan normaal. Naar buiten, zoveel mogelijk de natuur in. Wandelen of fietsen. Lummelen. Mensen spontaan ontmoeten of uitnodigen. De tijd nemen om elkaar weer eens echt inde ogen te kijken. Naar elkaars verhaal te luisteren. Oude vrienden opzoeken of nieuwe maken.

Het is nu bijna donker, ik kan nog net zien wat ik schrijf. Mijn jongste dochter is vertrokken, nog ‘ff schillen’. Daar is ze heel goed in. Voor ze weg ging, zei ze langs de vuist weg dat ze van me houdt. 

Mooie momenten koesteren
De zomer van 2019 is dus de zomer van minder social media. Omdat ik zeker weet dat ik aan het einde van mijn leven de mooie momenten met mijn gezin als een film aan me voorbij zal zien trekken. De ‘vind ik leuks’ op social media ben ik dan allang vergeten.

Wil jij ook anders kijken naar alles wat je tegenkomt?
Vanaf eind september heb ik weer ruimte voor een coachwandeling met jou in het mooie Zeeland. Dan mag het gaan over wat jou na aan het hart ligt. Stuur een mail naar susan@susanvanderbeek.nl om jouw coachwandeling in te plannen.

2 thoughts on “Gij zult genieten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: