Tijd om te oogsten

Nu, zo tegen het einde van de zomer, is het tijd om nog eens om te kijken en terug te zien wat er is gezaaid op een eerder tijdstip. Heb je goed voor je zaaisel gezorgd en het liefdevol aandacht, water en optimale omstandigheden bezorgd? Of heb je het meer op z’n beloop gelaten?

Ben je misschien vergeten dat je het had ingezaaid, omdat het in een vergeten hoekje tussen onkruid was beland? Of per ongeluk door een gat in de zak ergens is gevallen zonder dat je het had opgemerkt? Hoe dan ook, er is iets gezaaid, gewenst of ongewenst. Hopelijk kan je er de komende periode de vruchten van plukken. Het zou mooi zijn als het brengt waar je op hebt ingezet of gehoopt. Zowel wat planten als ideeën en persoonlijke ontwikkeling betreft. 

Grondig tuinieren
Deze zomer had ik weer ingezet op tomaten, van die mooie sappige rode tomaten. Bij thuiskomst van vakantie leek de tuin wel een oerwoud. De hoogste tijd om eens grondig te tuinieren voordat het echte zomerseizoen weer klaar is. Na wat snoeiwerk begint er nu weer aardig overzicht te komen en kan ik zien hoe de gewenste planten erbij staan.

Mieren lopen vrijwillig een blokje om
Ik ben namelijk niet van het onkruid. Omdat ik er vanuit ga dat een plant wel op een ongewenste plek kan staan, maar zeker een bepaald nut heeft. Wat overigens de definitie is van onkruid. Juist het onkruid heeft vaak veel planten waar je heel veel nuttigs mee kan doen. Zo beschermt mint tegen mieren. Wat heel handig kan zijn als je tomaten hebt geplant. Net als basilicum trouwens. Hierdoor lopen mieren vrijwillig een blokje om.

Aandacht om te laten groeien en bloeien
Oogsten… daar is het nu tijd voor. Die periode is aangebroken en veel van wat eerder in gang is gezet, ingezaaid, kan nu nader bekeken worden. Levensvatbaar, verdord, verlept, verzopen door te veel regen. Allemaal mogelijke uitkomsten bij plantengroei en mensenplannen. Aandacht laat iets groeien en bloeien, of het nu om een plant gaat, een idee, bedrijf, product of dienst. Met de juiste hoeveelheid aandacht is het al snel duidelijk of iets een succes wordt of dat er geknipt, gesnoeid, geënt of meer structuur en begeleiding nodig is.

Natuurlijk kan dit ook op persoonlijk vlak spelen. Hier iets meer van, dus dat geef je juist meer aandacht. Daar wil je minder van, dus dat geef je minder aandacht. Minder groot wordt het dan veelal wel. 

Wat ongewenst is, verdwijnt meestal niet zomaar
Verdwijnen? Dat doet het meestal niet. Niet vanzelf doordat je ophoudt er aan te denken of mee bezig te zijn. Daar is meestal meer voor nodig. Omdat er nog nooit voldoende aandacht voor is geweest. Waardoor het ook nooit volledig gezien of uitgediept en erkend is. Vaak werkt het net als onkruid, dat duikt ook op op plekken waar je het niet wilt en vaak ook niet verwacht. Tot je er aandacht, erkenning aan geeft en het op de juiste manier benadert, aanpakt. Dan kan je er daadwerkelijk wat mee gaan doen. Veranderingen aanbrengen die nodig zijn. Het bij nader inzien op een andere manier gaan inzetten of gebruiken. Het verwijderen of het verplaatsen naar waar waar het jou beter uitkomt. Zodat je er nog eens rustig een keer naar kan kijken en kan bedenken wat je er mee wil, kan. Of het toch welkom is omdat je er soep mee kan koken. Om zo tot een betere ‘ik melange’ te komen. 

Belemmeringen en daar klaar mee zijn
Natuurlijk kan je er ook klaar mee zijn. Telkens loop je tegen hetzelfde aan. Het helpt niet maar is meer een traag groeiende cactus of als snel woekerend onkruid. Een blok aan je been, die je ophoudt, beperkt en weerhoudt van andere stappen die je wilt nemen. Liefde, geluk, plezier, gezamenlijkheid, erbij horen, zelfvertrouwen, eigenheid, uniek zijn. Als het dat nu niet meer brengt en het blok aan je been je lam legt, vertraagt, je vastlegt als een klimop tegen een boom, dan is het tijd om er afscheid van te nemen. 

Tomaten oogsten en de zomer uit een potje
Eigenlijk wilde ik dit jaar geen tomatenzaadjes planten. Ze waren al vier jaar op rij weg geregend, verdord, verpieterd, niet opgekomen. Juist tomaten vind ik leuke, lekkere en fijne planten. Dus besloot ik ze toch nog maar weer te zaaien en te proberen om ze op te kweken. En nu, nu het oogsttijd is groeien ze als nooit tevoren. Heel veel tomaat. Ze zijn rood en sappig, fantastisch voor door de pastasaus of in een potje met olie nadat ze zelf gedroogd zijn. Zodat ik, als het winter is en verlang naar de zomer, een potje kan opentrekken. Een potje dat naar zomer ruikt en proeft. Gelukkig zijn er nog heel veel bloemen en komen er dus nog heel veel tomaten. Met de juiste aandacht groeien en bloeien deze nog door, net als mijn praktijk. Ook mijn ontwikkeling heeft weer grote stappen gemaakt. Zo groei en bloei ik ook verder. 

Op naar nog heel veel moois, want er is altijd meer mogelijk dan ik denk.

Denk jij ook dat er meer mogelijk is? 
Wil jij zelf ervaren dat er mee mogelijk is dan je denkt? Zodat je zonder blok aan je been verder kan? En niet vastligt alsof je door een klimop wordt vast gehouden aan een boom. Neem dan contact op: www.kailosinzichten.nl/contact

0 thoughts on “Tijd om te oogsten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: