Help, ik ben ondernemer

“Weet je wat ik het eerste dacht toen ik gevraagd werd de praktijk op te zetten?” Hij zit tegenover mij in het kleine kamertje. Het ruikt nog naar zweet van een inspanning die hier eerder plaatsvond.
Nou…?
“Help, ik ben ondernemer!”
Ik kijk hem met een glimlach aan en het lijkt wel of hij mijn gedachten kan raden.
“Ja, echt waar, Elma. Ik dacht het echt!”

Ondernemersangst
Geen plezier, maar angst kwam bij hem boven. Angst voor wat? Van het opbouwen van iets moois? Of voor het afbouwen van oude gewoonten die zinvol zijn als medewerker, maar als ondernemer tegen je gaan werken? Angst voor financiële onzekerheden? Angst voor …. ja, voor zoveel dingen.

Ik denk terug aan dit gesprek, omdat voor mij als ondernemer nu het thema ‘next level’ speelt. Ongewild komt bij mij het gevoel opzetten: Oh, ja, help, ik ben ook een ondernemer.

Altijd groeien
Ik heb het ene nog niet bereikt en de volgende groeicyclus staat weer klaar. Altijd maar die groei en hang naar meer. Waar is het einde? Hoe ver gaat die ambitie? Is het wel nodig om gelukkig te zijn? Ja, want ik gebruik mijn groei als een hefboom. Over een paar jaar wil ik nog meer genieten samen met mijn partner die dan met pensioen gaat. Ik werk dus aan mijn prepensioenvoorziening. En ondertussen maak ik met mijn stappen voorwaarts veel ondernemers blijer.

Twijfels
Het is een goede bestemming en toch knaagt het aan me. Ben ik niet iets  aan het nastreven, het ideaal, dat ik nu ook al op een eenvoudige wijze kan bereiken? Iets minder groots. Iets wat het grote doel niet voorbijstreeft?
Ik hoor ambitieuze mensen al zeggen: Elma, je houd je klein door deze gedachten! 
Ik twijfel hieraan.

Inzicht
Plotseling valt het kwartje. Ik vraag mezelf nogmaals, maar veel intenser af: Waar is het einde? Wat gaat mijn ‘next level drive‘ mij werkelijk brengen? Meer geluk? Meer geld voor meer vrijheid om de dingen te doen die ik dolgraag ervaar? Zoals lekker in de bergen lopen samen met mijn lief. Op een unieke plek mijn schrijfboekje pakken uit mijn groene rugzak. Of het moment vastleggen in een filmpje en ondertussen blij zijn met inspirerende gedachten die boven komen drijven. 

Het helpt me mijn blog te laten groeien naar een next level. Ik zal meer mensen helpen met die frustrerende administratie en stressvolle belastingzaken. 

Ik kijk terug naar mijn twijfelende gedachten en zie een patroon: Next level is alleen maar meer van …..!

Altijd meer is een thema
Ik wil dit
Ik wil dat
Ik wil zo veel
Maar het kan niet altijd


Deze tekst schreef ik op mijn 13e voor een Nederlandse les, een schrijfopdracht.  Toen ook al speelde het thema ‘meer’.

Is ‘meer’ het halleluja voor mij? Misschien, maar niet zo zeer het materialisme. Als ondernemer heb ik mijn verantwoordelijkheid en zet ik een stevig persoonlijk ontwikkelingsproces in gang. En dat heeft een bijzonder gevolg.

Meer mezelf zijn
Prachtig en ook zo confronterend. Ik ben veel meer bezig met mijn eigen kijk op zaken. Maar ook wat mijn onhandige gewoonten zijn. Meer acties nemen die ongewoon voor me zijn. Meer mezelf betekent ook meer zichtbaar zijn. Kortom,  meer buiten mijn conformzone zijn. Het verwondert me dan niet dat ik en sommige mensen roepen: Help, ik ben ondernemer! Een teken van onzekerheid. Ja, dat klopt. 

De goede kant
Hoe mooi is het leven dat we ook weten dat er een andere kant van de medaille is? Ondernemen brengt mij veel goede dingen, zoals:

Het brengt me naar een situatie waar ik graag wil zijn,
in een onderneming die ikzelf vorm geef,
met een impact op de wereld waar ik voor kies,
met de welvaart waar ik het beste bij voel,
in een tempo die ik prettig vind.

Inspirerend vind ik dit! En als je goed oplet zijn dit andere woorden voor:

 • Doelen
 • Strategieën
 • Missie
 • Financiën
 • Planning

Noodzakelijke elementen voor een bedrijf.

Het ondersteunt je tevens met meer jezelf zijn en om een prachtige bestemming te bereiken. Het helpt mij naar mijn next level te bewegen. Het gaat vast lukken en daarom heb ik de neiging om ons platte dak te beklimmen en vol trots van de daken te schreeuwen: Hoera, ik ben ondernemer!

Het enige drempeltje is dat ik hoogtevrees heb en liever van de veilige grond kijk naar het hoog gelegen platte dak.

Ik kies voor stevigheid op de grond voor:
– Ondernemen
– Mooie dingen
– Samen verder groeien
– Net dat stapje verder
– Impact

10 thoughts on “Help, ik ben ondernemer”
 1. Ik herken het zo, ‘Help, ik ben een ondernemer’…. mooi geschreven en herkenbaar. En inderdaad, uiteindelijk gaat het er volgens mij niet om het doel van meer en beter, maar ondernemen is een weg, een manier om meer jezelf te kunnen zijn en te doen wat voor jou echt de bedoeling is. Dank…

 2. Mooi geschreven Elma. Ook ik ben ondernemer en onderneem veel op menselijk gebied. Dit geeft me meer verbinding, meer liefde en meer voldoening.
  En voor al die andere dingen die er bij komen kijken is het fijn om advies te krijgen van jou. Hoe houd ik het simpel zodat ik mijn tijd kan besteden aan datgene waar ik goed in ben.

  Fijn dat je er bent.

  1. Dank je Anna!. Jij onderneemt veel moois en je mind is ook al goed gericht; “Hoe houd ik het simpel zodat ik mijn tijd kan besteden aan datgene waar ik goed in ben?

   Dat klinkt niet als lastige zaken ontwijken, maar goed aanpakken! Tof.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: