Alles begint met een goed verhaal

Afgelopen week bleef ik op social media hangen bij een uitzending van ‘Humberto onderneemt’, geproduceerd door Buro van Oranje die haar website opent met: ‘Alles begint met een goed verhaal’. Humberto ging op bezoek bij wijnboer, schrijver en tv-presentator Ilja Gort in Frankrijk. En ik hing aan zijn lippen.

Een gevoelsondernemer
“Wat voor ondernemer ben jij?” vraagt Humberto aan Ilja, omdat hij op zo veel fronten onderneemt. “Ik ben een gevoelsondernemer” antwoordt Ilja, “ik denk: dat is leuk, dat ga ik doen en dan doe ik het.” Humerto vat het meteen mooi samen” “Buik boven hoofd.” En oh wat herken ik dat. Mijn buikgevoel en hart volgen is voor mij ook de enige manier van ondernemingszin. Zodra ik met mijn hoofd aan de slag ga met doelstellingen, targets, acquisitieplannen of wat dan ook, dan schiet ik in een kramp. En samenwerkingsconstructies met andere ondernemers ga ik al helemaal uit de weg, want dan moet ik compromissen sluiten en heel veel overleg plegen, dan voel ik mij beperkt in mijn ondernemersvrijheid. Misschien herken je het wel.

Een totaal andere ondernemersrol
Maar het leuke is dat er zoveel type ondernemers zijn, dat het vooral belangrijk is dat je jezelf goed kent, dat je al weet wat wel en niet bij jou past. Sinds de zoon van gevoelsondernemer Ilja Gort in het wijnchâteau is gestapt, wordt er van Ilja een totaal andere ondernemersrol verwacht en daar moet hij ongelooflijk aan wennen. Dat is onbekend terrein voor hem.

“Ik ga nooit werken”
Nog zo’n herkenbaar item vind ik als Humerto zegt: “Jij gaat nooit stoppen.” Waarom Ilja reageert: “Nou, ik ga nooit werken. Ik werk natuurlijk helemaal niet, ik doe gewoon wat ik leuk vind.” En dat doet hij al zijn hele leven, met succes! Ook mijn werk voelt niet als werk. Ik geniet er zo van, ik ben dol op het creëren het geeft me voldoening om anderen het schrijversvak te leren. Mijn werk houdt in dat ik de hele dag mag schrijven en lezen, mijn twee passies mag ik de hele dag uitoefenen. Geweldig toch?

Verkopen
Wanneer de heren samen tussen de druivenranken wandelen, vertelt Ilja dat alles wat je maakt, produceert, creëert uiteindelijk verkocht moet worden. Verkopen is voor veel gevoelsondernemers een vies woord. Ilja Gort vindt het echter ontzettend leuk om creatieve, eigenzinnige en originele manieren te bedenken om zijn producten onder de aandacht te brengen bij het publiek. “Het is leuk om een beetje magie te verspreiden rondom je producten…” Precies! Dat is ook de kracht van deze gevoelsondernemer.

Storytelling
Als je zijn programma’s (Gort over de Grens) kijkt en zijn boeken leest, dan weet je wat een meesterlijke storyteller deze man is. Daarom hang ik altijd aan zijn lippen, want oh wat houd ik daarvan. Zo vertelt hij geanimeerd over de ‘verboden wijn’ die hij verbouwt. Die verkoopt als een tierelier, omdat het verhaal eromheen klopt.

Het verhaal klopt
Als voorbeeld geeft hij even later de boekenlegger. Natuurlijk wilde hij geen standaard boekenlegger, maar eentje in de vorm van een wijnfles, met een hilarisch versje erop gedrukt. Kost veel meer om te drukken, maar dat interesseert hem dan niet; het gaat om de originaliteit en wederom: het verhaal klopt.

“Boeken schrijven is het leukste wat je kan doen met je kleren aan”
Over het schrijverschap drukt Ilja Gort zich helemaal geweldig uit, ik citeer: “Boeken schrijven is het leukste wat je kan doen met je kleren aan. Het is fantastisch. Je leeft in je hoofd, je verzint wat je wil. Dan heb je het excuus om tegen iedereen te zeggen: wegwezen, ik ben een boek aan het schrijven. Laat me met rust. Heerlijk! Af en toe gaan we naar prettige plekken, naar een eiland, een mooi hotel. En dan zit ik daar een boek te schrijven! Op de laptop. Geheel fiscaal aftrekbaar. En tegen iedereen die aan mijn kop komt zeuren, zeg ik: sorry, ik kan niet, ik ben een boek aan het schrijven. Dat is toch geweldig! Iedereen zou het moeten doen.”

De uitzending
En ook daar sluit ik me volledig bij aan. Ben je nieuwsgierig geworden naar de hele uitzending? Klik dan op deze link en spoel door naar 18:40 minuten. En voor ondernemers is deze serie van ‘Humberto onderneemt’ echt een aanrader.

Fotorechten: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Wat wordt jouw verhaal?
Geloof jij ook in de kracht van storytelling? En wil jij een goed verhaal (of boek) schrijven? Plan dan een schrijfconsult met mij in. Ik begeleid je graag in jouw schrijfproces.

3 thoughts on “Alles begint met een goed verhaal”
  1. Het is zondag Marije, eerst lezen, lezen, lezen. Al die mooie blogs die voorbij komen, als het maar enigszins wil lees ik ze allemaal.
    Conclusie is dat Ilja nog even mag blijven wachten, via een tabblad bereikbaar op mijn laptop.

    Fijne (pinkster)dagen en DANK voor deze blog. Liefs van mij, Anneke

  2. Heerlijk Marije, wij houden hier thuis ook van Ilja. En gevoelsondernemer zijn voelt zo goed, al kan ik hier nog meer ruimte in nemen.
    Thanks Marije💃

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: