Wil jij van je blogangst afkomen?

Hoe zou het zijn als jij jezelf en je expertise laat zien via blogs, je nieuwsbrieven, social media? Hoe zou het zijn als jij dé expert bent in je vakgebied? Zodat jij top of mind bent bij al je volgers en abonnees. Zodat jouw ideale klanten vanzelf naar je toekomen. Omdat anderen naar jou doorverwijzen en omdat je een hoge gunfactor hebt. Hoe zou het zijn als steeds meer mensen met jou willen (samen)werken en jou raadplegen?

Lijkt je dat gaaf? Of lijkt je dat doodeng? Als het je doodeng lijkt, ben je misschien nog maar kort aan het ondernemen en ben je er nog niet aan toe. Als het je gaaf lijkt en je voelt dat dit exact de stap is die je wilt nemen om te groeien, om zichtbaarder te worden, dan nog is er lef voor nodig om uit je comfortzone komen. Want wat zullen anderen er wel niet van vinden?

Toch willen ze bloggen
Ik zie het tijdens mijn blogworkshops ook gebeuren: onzekerheid, perfectionisme en angst om te publiceren, om zichzelf te laten zien. Toch hebben ze zich ingeschreven, want ze beseffen dat het heel hard nodig is om te gaan bloggen, zodat ze een bredere doelgroep bereiken, dat er nieuwe klanten naar hen toe komen en daardoor natuurlijk de omzet stijgt. Precies! Daar zijn blogs uitermate geschikt voor. En tijdens de training, wordt langzaamaan het vertrouwen gewonnen dat wat ze schrijven hartstikke goed is! Naast mijn feedback en complimenten, zien ze aan de enthousiaste reacties van de mede-cursisten dat het boeiend is wat ze schrijven. Juist omdat het recht uit hun hart komt. Want dat is wat ik ze leer: authentiek bloggen. Niets afkijken van anderen, niet laten beperken door zelfverzonnen regels en perfectionisme.

Begin klein
Als je het doodeng vindt om je blogs met je lezerspubliek te delen, begin dan klein. Wat bedoel ik met ‘klein’?

  • Begin met het versturen van nieuwsbrieven waarin je iets vertelt over wat jou bezighoudt, wat je de afgelopen maand hebt gedaan, waar je trots op bent, waarover jij je verwondert… Stuur wel je nieuwsbrief met een vaste frequentie, een of twee keer per maand, want dan binden jouw abonnees zich aan je. En je laat steeds meer van jezelf zien. Dit noem ik ‘klein’ beginnen, omdat het heel veilig is; je nieuwsbrief gaat alleen naar de mensen die zich hebben geabonneerd en/of met wie je al zaken hebt gedaan. Zij zijn al fan van jou, anders zouden zich uitschrijven.
  • Kies een social medium (Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Pinterest, Instagram…) waar jij je comfortabel bij voelt en waar jouw ideale klanten zich vermoedelijk bevinden. Plaats daar iedere dag minimaal één berichtje. Over de training die je volgt, de leuke klant die je net hebt gesproken of over het boek dat je leest. Kan van alles zijn wat jou bezighoudt. Kattenbelletjes noem ik dat; korte berichtjes waarin je jezelf steeds wat meer blootgeeft. Door dit veel te doen, kom je steeds meer uit je comfortzone, durf je op een gegeven moment vragen te stellen aan je volgers en ga je er zelf meer plezier in krijgen dat jouw berichten worden geliked en gedeeld. 

Van klein naar groot
Als mijn klanten er na een tijdje plezier in hebben en voelen dat ze nog wat hulp kunnen gebruiken om de volgende stap te nemen, til ik ze graag over de volgende publicatiedrempel heen. Om te worden gezien als dé expert in je vakgebied is het belangrijk om de stap te nemen van klein naar groot. Daar bedoel ik mee dat er samenhang is tussen je dienstenaanbod, blogs, nieuwsbrieven en social media gebruik. Dat je echt aandacht besteedt aan je pr en dit ook inplant. Ik ben dan jouw schrijfstok achter de deur. Want het is natuurlijk helemaal oké als je daar hulp bij kunt gebruiken, om het ook echt te gaan doen. Ik val ook liever af onder begeleiding van een diëtist dan dat ik in mijn eentje worstel en ongedisciplineerd en gefrustreerd blijf over mijn gewicht.

Bloggen kun je leren
Wil je meer leren over bloggen, hoe je dat kunt aanpakken? Kom dan naar een schrijftraining. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

0 thoughts on “Wil jij van je blogangst afkomen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: