Davenport – Mijn nieuwe liefde

Ik ben bij mijn oom en tante en mijn oom wil me zijn boekencollectie laten zien in de garage. En daar staat hij, verscholen en verloren in een hoekje: een klein, schattig, mooi, lief bureautje. Mijn oom zegt dat het een Davenport bureautje is. Ik ben op slag verliefd.

Er zit momenteel nog een beladen stuk bij mij om te schrijven, dit komt door ervaringen uit mijn schooltijd. Ik heb een lichte vorm van dyslexie en vond talen leren, zoals we op school kregen, een ramp. Ik ben voornamelijk een beelddenker, doener en ik moet iets begrijpen. Stomweg uit mijn hoofd leren, dat lukt me niet. Met dit Davenportje wil ik nu een speciale schrijfplek creëren in huis. Een schrijfplek die voor mij goed aanvoelt, inspireert en rustgevend is.

Waar zet ik ‘m neer?
Thuisgekomen staat het bureautje twee dagen in het midden van de kamer, want ik moet nog ruimte maken. Op een gegeven moment weet ik waar ik hem wil hebben: voor het raam tussen mijn plantencollectie en uitkijkend over mijn zeer weelderige tuin. Dat is voor mij zo’n rustgevende en inspirerende plek.

Geschiedenis van het Davenport bureau
Nu het bureautje staat te pronken in mijn huis, wil ik graag meer weten over de geschiedenis van het bureautje, dus ik zoek op internet.
Het Davenport bureau is rond 1870 ontworpen door Kaptein Davenport, daar heeft het bureau ook zijn naam aan te danken. De kenmerken zijn dat het een schuinblad heeft, ingelegd met leer. Onder het blad zit veel opbergruimte en kleine lades. Boven op het blad is nog een opslag voor de pennen, in die tijd de inkt en de veer. Aan de zijkant zitten nog hele diepe lades. Je ziet dat de meubelmaker alles met liefde en zorg heeft gemaakt, echte vakmanschap en fantastisch handwerk. De lades lopen nog als een zonnetje, het leer is nog heel mooi. Er is dus ook altijd met zorg omgegaan met dit bureautje. 

Liefdesbrief aan een geheime liefde?
Wat heeft dit bureautje eigenlijk al veel meegemaakt. Bijna 150 jaar oud! Dan begint mijn dromenbrein te fantaseren. Het moet gekocht zijn door een welgestelde familie, was het bureautje gekocht door de man des huizes voor zijn vrouw, of andersom? Waar heeft het bureautje allemaal gestaan, wie was de eerste eigenaar, was dit een man of vrouw? Waar stond het in het huis? Woonkamer, slaapkamer, studeerkamer? Wat schreef men aan het bureautje? Brieven, boeken, administratie? Wellicht zijn er vele liefdesbrieven geschreven, misschien ook wel aan verboden liefdes. Ik zie de man of vrouw al zitten schrijven met rode koontjes van opwinding. Wat voor mooie boeken zijn er geschreven, gingen ze over fantasie, ging het over wetenschap of iets totaal anders?

Wat heeft hij allemaal gezien?
Naast de dingen die er zijn geschreven aan het bureautje heeft het natuurlijk ook veel gehoord en gezien; roddels, ruzies, liefdesscènes, verhalen die verteld werden en nog veel meer. Er schijnen in sommige bureautjes geheime lades te zitten, die heb ik helaas nog niet ontdekt in mijn bureautje. De verhalen en dingen die mijn bureautje heeft meegemaakt, zullen altijd geheim blijven.

Mee in de moderne tijd
Nu staat het bureautje te stralen in mijn huis, tussen de planten. Hij gaat mee in onze moderne tijd. In plaats van schrijfveren ziet het nu pennen, laptops en mobiele telefoons. Hij zal mijn verhalen, blogs, liefdesbrieven en geheime schrijfsels tot zich nemen en alle gebeurtenissen die in mijn huis. Ik weet dat deze in goede handen zijn bij mijn Davenportje. En ik voel me vereerd dat ik ook een onderdeel mag zijn van de geschiedenis van dit bureautje.

Ik ben heel benieuwd hoe jouw schrijfplek eruitziet.

3 thoughts on “Davenport – Mijn nieuwe liefde”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: