Hoe is het met jouw schrijfzelfvertrouwen?

Ben jij goed in het ontvangen van complimenten? Écht ontvangen, zodat je het voelt in je lijf, dat je gaat stralen, ervan geniet? Bedank je de gever van het compliment dan ook? Of reageer je bijvoorbeeld op een compliment op je vrolijke jurkje met: “Oh dat was maar een uitverkoopje” of “Die is al zo oud!” Vreemd hè, dat we vaak moeite hebben met het ontvangen van complimenten?

Het Zonnekindje kan het wel!
“Wat zit je haar goed.” “Wat heb je leuke schoenen aan.” “Dank je wel dat ik jouw gom mocht lenen.” “Ik word blij van jou, want je bent altijd vrolijk”
“Dank je wel” en “Graag gedaan”, zegt het Zonnekindje.

Zo complimenteerden de klasgenootjes het Zonnekindje van die week. Het is alweer twaalf jaar geleden dat mijn oudste zoon op school het Zonnekindje was. De kleuterjuf wees iedere week een ander kindje aan dat een hele dag het Zonnekindje mocht zijn. Het Zonnekindje stond dan ’s ochtends bij de dagstart op zijn stoeltje en gaf zijn klasgenootjes die hun vinger opstaken de beurt om complimentjes aan hem te geven.

Jong geleerd
Hierdoor leerden de kinderen al heel jong om complimenten te geven en te ontvangen. Om een ander in het zonnetje te zetten, om aardig te zijn voor elkaar. En om erachter te komen dat aan iedereen wel iets positiefs valt te ontdekken.

Waarom hebben wij dat nooit geleerd op de kleuterschool? Dan was het voor ons nu ook iets vanzelfsprekends en zouden we dat ongemakkelijke gevoel niet kennen.

Kun jij goed complimenten ontvangen?
Ik zie mijn cursisten regelmatig blozen en achter hun schrijfboekje wegduiken als ik ze complimenteer met hun schrijfsels. Of ze vragen: “Echt waar? Was het echt goed genoeg? Denk je serieus dat anderen dit willen lezen?” Op zoek naar nog meer bevestiging.

Voordat ze hun schrijfsel delen met de groep, leiden ze hun voordracht al in met allerlei excuses: “Dit is niks. Ik heb me niet aan de opdracht gehouden. Ik had totaal geen inspiratie, Het staat vol met fouten…” enz.

Het merkwaardige is dat de toehoorders vervolgens laaiend enthousiast zijn. We worden geraakt, vaak zijn we geëmotioneerd, omdat mijn cursisten oefenen met schrijven vanuit hun hart. En dat is eng. Dat voelt kwetsbaar. Dat snap ik.

Alles wat je schrijft is goed
Mijn motto is niet voor niets: ‘Alles wat je schrijft is goed’. Want het komt uit jou, het zijn jouw woorden, dit is wat jou bezighoudt.

Als mijn cursisten dan ook nog eens ervaren hoe het is om het Zonnekindje te zijn, zie ik ze groeien in hun schrijfzelfvertrouwen. Ze worden zich bewust van hun expertstatus, van hun gave, van hun uniciteit. En wow, wat een goed gevoel geeft dat!

Stralen in je eigen licht
Behalve schrijfzin en schrijfvertrouwen, leer je tijdens mijn schrijfworkshops om te ontvangen, om te stralen in je eigen licht. En te ervaren hoe fijn dat is, in plaats van eng. Je mag van mij de hele dag het Zonnekindje zijn. En als je wilt, nog veel vaker en veel langer. Want het vergt oefening om in je eigen licht te staan. Het vergt lef. Wij hebben dit helaas niet al vanaf de kleuterklas geleerd.

Vaarwel schrijf- en publicatieangst
Wil jij meer schrijfvertrouwen ontwikkelen en durven om zichtbaar te zijn? Doe dan mee aan de online training Vaarwel schrijf- en publicatieangst.

0 thoughts on “Hoe is het met jouw schrijfzelfvertrouwen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: