Hoe luidt de eerste zin van jouw boek?

De eerste zin is ongelooflijk bepalend. Eerste zinnen mogen prikkelen, verwonderen, verrassen, verwarren, confronteren, uitnodigen of ontroeren. Er zijn boeken geschreven over de eerste zin van een boek. Zo belangrijk zijn ze dus. Ik geef je een paar voorbeelden.

Confronterende zin
De rest van haar leven zou Charlotte Cleve zich de dood van haar zoon verwijten omdat ze had besloten het moederdagetentje ’s avonds te geven, en niet ’s middags na de kerk, zoals de Cleves het gewend waren.

Zo dan! Die zin is confronterend hè? Deze eerste zin uit ‘De kleine vriend’ van Donna Tartt vertelt al een heleboel: haar zoon is dood, ze worstelt met ‘wat…als’, ze komt uit een gelovige familie en aan de naam te zien gaat het waarschijnlijk om een Amerikaanse vrouw.

Informatieve zin
In plaats van confronteren, kun je ook starten met een informatieve eerste zin, zoals in het boek ‘Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?’ waarvoor ik jaren geleden met mijn samengestelde gezin poseerde. 

Als je houdt van iemand met kinderen – of zelf al kinderen hebt en houdt van een nieuwe partner – en jullie besluiten te gaan samenwonen in één huis, voeg je twee gezinnen samen. Dat is spannend.

De eerste zin in dit boek geeft de definitie van een nieuw gezin. Dat is lekker duidelijk en je krijgt bevestigd dat dit boek voor jou geschreven is, want ja, die spanning voel je, dus je gaat snel verder lezen, je wilt er alles over weten.

Spannende zin
Mijn klant Maaike de Wilde schrijft epic fantasy, dat is pure magie. Voor haar is het een absolute must om met een keigoede openingszin te starten. Dat is haar goed gelukt, want haar boek ‘Insula’ begint met: 

Van de reis kan ik mij niet veel herinneringen. Ik was jong in alle opzichten, maar besefte wel dat alles voortaan anders zou zijn.

Woei! Direct spannend hè? Mijn hart klopt nu al in mijn keel.

Schurende zin
Een andere klant van mij, Susan van der Beek, begint ook heel krachtig in haar boek ‘Hartmama’: 

Dit is een boek over moeders en dochters. Moeders die doodgaan en hun dochters als kind achterlaten.

Slik, dat schuurt, het is informatief en emotioneel tegelijk.

Beeldende zin
Of een hele beeldende startzin, dat is ook erg fijn, want je ziet de hoofdpersoon meteen voor je en je voelt mee. Mijn klant Roos Hanemaaijer doet dit prachtig in haar pas verschenen boek ‘Geen weg meer terug’: 

De zee omsloot haar voeten en liet ze dieper wegzakken in het zand.

Ohhhh, wat ken ik dat gevoel goed. De auteur heeft me direct te pakken.

Gekke, ongebruikelijke zin
Het jeugdboek dat ook net is gepubliceerd ‘De Trap’ uit de trilogie Graslandkinderen (lees hier mijn recensie) van Wilma Brouwer begint ook heel boeiend: 

Dus jij vindt dat je geen torentuig nodig hebt om je te beschermen.’

Je bent toch meteen geboeid door dat gekke woord ‘torentuig’? En dit nieuwe woord zet direct de toon voor de rest van haar boek. Wilma’s fantasie kent volgens mij geen grenzen. De hoeveelheid zelf bedachte woorden zijn enorm en als lezer begrijp en accepteer je ze meteen. Heel knap gedaan.

Voortreffelijke openingszin
En tot slot het voortreffelijke voorbeeld van Lucinda Riley, auteur van De zeven zussen serie waarover ik eerder een boekrecensie-blog schreef. Alle zes delen uit deze serie beginnen met deze zin: 

Ik zal zolang ik leef precies weten waar ik was en wat ik deed toen ik hoorde dat mijn vader was overleden.

Bam! Dit vind ik echt de perfecte openingszin.

Aandacht
Ook in je blogs of andere verhalen is het natuurlijk krachtig om met zo’n pakkende openingszin te starten. Je lezer is meteen geboeid. Besteed dus altijd aandacht aan die eerste zin. Zorg ervoor dat jouw eerste zin me bij de strot grijpt. En laat me onder dit blog weten hoe jouw eerste zin luidt, ik ben heel benieuwd.

Schrijfcoaching en eindredactie
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van jouw boek of de eindredactie van je manuscript? Neem contact met me op. Ik lees je graag.

6 thoughts on “Hoe luidt de eerste zin van jouw boek?”
  1. Ik heb mijn boek ‘jouw kern van waarde’ er bij gepakt en lees de eerste zinnen:
    Wanneer je wordt geraakt door het leven zijn er momenten in je leven die je niet vergeet. Alsof zie iets in zich hebben, ter plekke als een bliksemschicht of opgeslagen en je de betekenis pas jaren of decennia later gaat zien, ontdekken en ontwaren. Het is alsof dat ene woord, die ene in of ervaring – uitgesproken door iemand of gelezen in een boek of ervaren in de natuur – je iets vertelt.

    Voor mij houdt het een belofte in. Een belofte, die je door het leven te leven bij je kern brengt. Jouw wezenlijke en waardevolle kern.

    Fijn om hier nog even naar terug te kijken en er aandacht voor te vragen. Ook voor de blogs die ik schrijf.

  2. “Ga jij maar even thee zetten,” zegt de huisarts tegen de stagiaire van de verloskundige.

    Is de eerste zin van mijn boek Onbeperkt gelukkig met een beperking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: