Er waren eens een maagd, een hoer, een moeder en een heks

Iedere vrouw heeft vier vrouwen in zich: de maagd, de moeder, de heks en de hoer: vier archetype vrouwen. Jaren geleden volgde ik hier een workshop over dit intrigerende thema. Alle kwaliteiten van de vier archetypen kwamen voorbij en herkenden we natuurlijk, want (onbewust) zitten ze allemaal in ons. We zijn alleen vergeten hoe het is om echt vrouw te zijn en optimaal gebruik te maken van de unieke krachten als vrouw. 

Als kind was ik de maagd
Terwijl alle kwaliteiten van de vier archetypen de revue passeerden tijdens deze workshopdag, realiseerde ik dat ik als kind hoofdzakelijk de maagd was: braaf, gehoorzaam, opgeruimd karakter, serieus. 

Jarenlang was ik de hoer
Totdat ik ernstig ziek werd en daarna, rond mijn zestiende, het carpe-diem-gevoel de overhand kreeg. Ik ging de wereld ontdekken, lekker feesten, alles doen wat God verboden had, want morgen kon ik dood zijn. Dat was mijn nieuwe levensmotto. Ik ging studeren en wonen in Amsterdam en had lak aan studieresultaten. Ik was heel druk met van het leven te genieten. Jarenlang was ik de hoer

Maagd en moeder tegelijk
Toen ik de vader van mijn kinderen ontmoette, die mij weer rustig kreeg, leidde ik een heel gezapig leventje en was ik weer de maagd, gecombineerd met de verzorgende moeder toen ik kinderen kreeg. Serieus, verstandig, ambitieus, zorgzaam voor anderen. 

Heel even, tijdens mijn scheiding, toen ik de drang voelde om te vechten voor mijn toekomst, voor mijzelf opkwam en duidelijk mijn grenzen aangaf, kwam de heks in mij naar boven. 

Volledig vrouw
Hoe zit dat bij jou? Welk archetype vrouw laat jij het meest zien? Ik vind dat ik best wat vaker van archetype mag wisselen. Want juist de combinatie van al die kwaliteiten maakt je volledig vrouw. De Heks staat nogal ver van mij af terwijl ik er zo vaak op wordt geattendeerd dat ik beter mijn grenzen kan aangeven, voor mezelf mag opkomen, ook ‘nee’ mag zeggen en beter voor mijzelf moet zorgen. Hoe combineer ik het voor mij vertrouwde archetype moeder met de heks? Dat ben ik aan het uitvogelen. 

Een schuldige heks
Ik oefen mij suf en een tijdje geleden betrapte ik mijzelf erop dat ik in een week tijd verschillende keren de Heks in mij had laten zien. Iemand vroeg om mijn hulp en alles in mij zei dat ik daar geen zin meer in had. Het onderwerp haalde zo veel nare herinneringen bij mij op, terwijl ik het achter mij wilde laten. Ik heb haar eerlijk antwoord gegeven dat ik haar niet ging helpen, met uitleg. En ik voelde me schuldig! Ik vroeg een ander om raad en begon te twijfelen of ik hier wel goed aan deed. Ik voelde me zo egoïstisch. 

Totdat ik de hulpvrager een paar weken later tegenkwam op een verjaardag en ze complimenteerde mij dat ik zo duidelijk had aangegeven dat ik haar niet ging helpen, en waarom. Ik was helemaal perplex dat ze niet boos op me was.

Ik zei nee
Vervolgens stelde een van mijn opdrachtgevers wat onhaalbare eisen omtrent een artikel. En in plaats van mijn klant te pleasen en een middenweg te kiezen, heb ik heel duidelijk gezegd dat wat hij vroeg onredelijk was en dat ik dat dus niet ging doen. Ik zei nee! Tegen een klant! Wow, dat was een overwinning op mijzelf. En het had helemaal geen schadelijke gevolgen. Ik was gewoon duidelijk, redelijk, eerlijk en professioneel. Zo kan het ook. Het leven als heks is helemaal niet verkeerd.

“De vier archetype vrouwen sturen je op een bewuste en vooral ook heel onbewuste laag bij elk besluit dat je neemt, bij de emoties die je voelt en bij het gedrag dat je laat zien” zei de workshoptrainer destijds.

Vaker de heks zijn
De unieke krachten van de moeder, de hoer en de maagd gaan bij mij vanzelf, daar hoef ik niet bij na te denken. Maar ik heb mij voorgenomen om – zonder een bitch te worden – wat vaker de heks te zijn. Want de combinatie van deze vier krachtige archetypen maakt een vrouw compleet, daadkrachtig, zichtbaar, gebalanceerd en succesvol.

0 thoughts on “Er waren eens een maagd, een hoer, een moeder en een heks”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: