Hoe ik ‘De zeven zussen’ boeken verslond tijdens de lockdown

Dat ik de lockdown vooral lezend doorbreng, zal niemand verbazen. Ik ben een enorme boekenwurm. Iedere middag (vermoeid van het vele Skypen en Zoomen) en avond trok ik mij terug met een boek. Even weg van alles en iedereen (mijn gezin dus). De zeven zussen serie, geschreven door Lucinda Riley, zorgt er ook voor dat je totaal wegdroomt, het kost weinig inspanning. En zo geschiedde dat ik per week één boek las. Het ging vanzelf. Tot grote verbazing van mijn pubers, die niet weten hoe ze zich door de boekenlijsten voor school moeten worstelen. “Deze boeken zijn echt dik mam, dat je daar zin in hebt!”

Na de plotselinge dood van hun adoptievader komen de zes zussen (wie of waar de zevende zus is, is een raadsel) bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. In ieder boek speelt een andere zus de hoofdrol, maar kom je veel te weten over de andere zusjes. Dat zorgt ervoor dat je het volgende deel meteen wilt lezen.

Vier generaties vrouwen en een reis in de tijd
Zoals in iedere recensie staat, gaan de boeken uit deze serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent. Dat klopt, maar wat ik fascinerend vind aan De zeven zussen serie is dat ieder boek ook gaat over vier generaties vrouwen. Hierdoor spelen grote delen zich af in de 21e eeuw, het leven van de hoofdpersoon én eind 19e, begin 20eeeuw door de flashbacks naar het levensverhaal van de (over)grootmoeder (soms -vader). De post-koloniale tijd en de twee wereldoorlogen komen dan ook uitgebreid aan bod. 

De zeven zussen nemen je mee op reis over de wereld
Behalve een les in geschiedenis, zijn de boeken een les in cultuur. Ieder boek speelt zich af in verschillende landen, zelfs in Granada, toen maakte mijn hart echt een vreugdesprong. Ik verklap kort waar ieder boek over gaat en waar het zich afspeelt.

De zeven zussen – Van Zwitserland naar Brazilië en Parijs
In deel 1 speelt Maia, de oudste zus, de hoofdrol. De aanwijzingen in de afscheidsbrief van haar adoptievader brengen haar naar Rio de Janeiro. Haar voorgeschiedenis speelt zich af 80 jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de glamour van de kunstenaarswereld van de jaren twintig in Parijs. Lucinda Riley schrijft met zoveel zintuiglijke en historische details, dat ik in dit eerste deel direct kon meereizen naar Zwitserland, Brazilië en Parijs. En Maia? Zij slaagt erin om haar ware identiteit te achterhalen en geluk te vinden in de liefde, op de plek van haar roots.

Storm – Van de Middellandse Zee naar Londen, Leipzig en Noorwegen
De tweede zus, Ally, is de meest avontuurlijke en stoerste van alle zussen. Ze is professioneel zeilster en stond van alle zussen misschien wel het dichts bij haar adoptievader, mede door hun gezamenlijk passie voor het zeilen. Haar zeilvakantie is bijna ten einde als ze bericht krijgt over de plotselinge dood van haar vader. Zo snel ze kan vliegt ze naar huis om samen met haar zussen hun vaders testament te openen. Ook voor Ally geldt dat haar vader een brief heeft geschreven met een mysterieuze opdracht: ze moet op zoek naar haar ware afkomst. 

Ally stelt de zoektocht lang uit, want ze is druk met haar zeilcarrière en nieuwe liefde. Dit deel van het boek speelt zich vooral af op de Middellandse Zee (Griekenland en Zuid-Frankrijk) en in Engeland, waar ze ook haar twee jongere zusjes Star en CeCe treft. Maar na een traumatische ervaring keert Ally de zeilwereld de rug toe en besluit ze haar vaders opdracht uit te voeren. Ze komt terecht in Noorwegen, een land dat ze totaal niet kent. Het verhaal van haar voorouders speelt zich ook grotendeels af in Leipzig, Duitsland, want Ally’s roots liggen in de componistenwereld.

Dit boek geeft de meest verrassende en onverwachte wendingen van alle boeken uit deze serie, vind ik. Toen ik het uit had, was ik echt bang dat het volgende deel saai zou zijn.

Schaduw – Van Londen naar het Engelse platteland
Het derde zusje, Star, lijkt ook de meest saaie van allemaal. Ze wordt gedomineerd door haar zusje CeCe (met wie ze slechts 9 maanden scheelt), waar ze alles mee deelt. Als kind deelde ze al haar kamer met CeCe, ze gingen naar dezelfde kostschool, ze gaf haar ambities op om met haar zusje naar dezelfde universiteit te kunnen gaan en nu woont ze in CeCe’s appartement in Londen. Niemand kent Star echt, ze is een stille muis en spreekt zich nooit uit. Toch leren we haar in dit boek heel goed kennen, je kruipt als het ware in haar hoofd, in haar gedachten.

‘Schaduw’ speelt zich af in Engeland en als lezer switch je voortdurend van het Engelse platteland begin 20eeeuw naar het moderne Londen van nu. Ik heb veel geleerd over de lords, de landhuizen van de adel, erfenissen, het uithuwelijken, familiekapitaal en emancipatie in het Britse koninkrijk van weleer. Dit zusje maakt de grootste transformatie door van alle zussen. Aangewakkerd door de zoektocht naar haar roots. 

Parel – Van Londen naar Thailand en Australië
In het boek ‘Schaduw’ leer je zusje CeCe al goed kennen doordat zij onmogelijk loskomt van Star. Het beeld dat ik van CeCe had (dominant, ik-gericht, onzeker, bang, artistiek, lomp, oordelend) wordt in ‘Parel’ bevestigd en zorgt ervoor dat je niet direct van de hoofdpersoon gaat houden. Knap geschreven. Het verhaal van haar voorouders vind ik echter fascinerend.

CeCe had altijd het gevoel dat ze nergens echt bij hoorde. De dood van haar vader is een keerpunt in haar leven. Nu haar zusje Star, met wie ze altijd heel close was, een nieuw leven opbouwt, voelt ze zich helemaal alleen. Wanhopig verlaat CeCe Londen in een poging haar verleden te ontrafelen. Ze komt eerst in Thailand terecht, voor haar een vertrouwde plek. Maar dan vliegt ze door naar Australië, echt naar de wildernis.

Het verhaal van haar voorouders speelt zich af in de post-koloniale tijd, eind 19e, begin 20eeeuw. Een Britse vrouw die de maandenlange overtocht maakt van Engeland naar Australië en compleet geconfronteerd wordt met Aboriginals die nog als slaven worden gebruikt. CeCe leert tijdens de zoektocht naar haar roots heel veel over het bizarre land Australië, de macht van de Britten en de onderdrukking en spirituele gaven van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals. Eindelijk snapt ze waarom ze is zoals ze is.  

Maan – Van Schotland naar Granada en Amerika
In de voorgaande boeken wordt al duidelijk dat zusje Tiggy zich altijd terugtrekt in de afgelegen bossen van Schotland om daar te doen wat ze het liefste doet: werken met dieren. Ook weten al haar zussen dat ze spirituele gaven heeft, wat ervoor zorgt dat alle zussen haar vertrouwen en enorm liefhebben. Tiggy is ook echt een puur en intens goed mens.

Op het landgoed waar ze werkt leert Tiggy een oude zigeuner kennen, die haar vertelt dat ze een speciale gave heeft en dat het lot heeft bepaald dat hij haar op het pad van haar verleden zal brengen. Hij stuurt haar naar het Spaanse Granada om daar het spoor van de zigeunergemeenschap van Sacromonte te volgen. Toen maakte mijn hart een enorme vreugdesprong, want Granada is mijn toekomstige thuis. Ik kon de sfeer bijna proeven en herkende zo veel van de gedetailleerde beschrijvingen van deze geweldige stad met zijn verschrikkelijke historie. Ook het regime van Franco komt hier uitvoerig aan bod, wat de impact was op al die gezinnen, al die gruweldaden.

Tiggy ontdekt wat haar connectie is met de fenomenale flamencodanseres La Candela wiens levensverhaal zich behalve in Granada, ook in Barcelona, Portugal, Zuid-Amerika en New York afspeelt. Fascinerend! Langzaamaan ontrafelt Tiggy haar exotische maar gecompliceerde verleden waar zus Ally ook een prominente rol in speelt. Tegelijkertijd krijgt ze kans haar eigen bijzondere gave steeds verder te ontwikkelen. Maar wanneer het lot een onverwachte wending neemt, moet ze beslissen of ze in Granada blijft of teruggaat naar Schotland. 

Zon – Van New York naar Kenia en weer terug
Het jongste zusje, Electra, is de Naomi Campbell van het gezin. Ze is topmodel, woont in New York en leeft een filmsterren-bestaan. Haar zussen lezen in de krant, de roddelbladen en op internet hoe het met haar gaat. Als kind was ze altijd het lastigste zusje, bijna onhandelbaar. En eigenlijk is ze dat nu nog steeds zo. Ze is alleen met Maia, de oudste zus, wat closer. Maia komt in dit boek dan ook regelmatig in beeld.

Electra heeft het allemaal voor elkaar: ze is bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. Maar achter dit perfecte plaatje gaat een kwetsbare jonge vrouw schuil, die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs. Electra heeft totaal geen behoefte om te weten waar ze vandaan komt. Totdat ze een bijzondere brief ontvangt…

Dit boek heeft mij ook enorm verrast, omdat je een goede inkijk krijgt in het leven van een Amerikaanse beroemdheid. Bovendien brengt ‘Zon’ je naar het ruige Kenia van begin 20e eeuw, waar de rijke Engelsen en Amerikanen de dienst probeerden uit te maken, maar je gelukkig kunt meegenieten van de schoonheid van het land en de oorspronkelijke bewoners. En net als zus Star maakt ook Electra uiteindelijk een flinke transformatie door.

Hoe nu verder?
Doordat ik dacht een beetje verslaafd te zijn geraakt aan de schrijfstijl van Lucinda Riley, ben ik haar andere boeken gaan lezen. Ook mooi, maar ze kunnen niet tippen aan De zeven zussen serie vind ik. Ik kan me echter niet voorstellen dat er niet nog een deel komt. Wie weet in 2021. Want als trouwe lezers willen we nog zo veel meer weten over de mysterieuze Pa Salt, is hij wel echt dood? En hoe zit het met dat zevende zusje? Ik volg de auteur op Facebook om het in de gaten te houden.

10 thoughts on “Hoe ik ‘De zeven zussen’ boeken verslond tijdens de lockdown”
  1. Wat een geweldige blog! Zo fijn om er naast te houden om te kijken wie ook al weer wie is en wat zij heeft beleefd bij het lezen van het -op dit moment- laatste deel.

    1. Fijn dat dit blog je helpt Nicole. En langzaam lezen hoor, dat laatste deel. Daarna val je een beetje in een zwart lezersgat. Hahahaha.

  2. Wat een superleuke blog, Marije! Ik heb ook het laatste deel ´Zon´ net uitgelezen, en mijn moeder was met smart aan het wachten op haar beurt, haha. Mooi overzicht van alle boeken.

    1. Oh dat is ook zo fijn, om ‘samen’ met je moeder te lezen. Moeder-dochter-boekbespreking. Goed idee. Mijn moeder houdt hier ook van.

  3. Oh, inspirerend. Ik heb wel eens vernomen over deze zussen. Ik word weer nieuwsgierig, dus iets voor vakantie in eigen land, binnnenkort.

  4. Jaaaa, mij leek het eerst helemaal niks, vooral door de covers, die vond ik te weinig literair (hihi, ik geef toe..hier hoor je een oordeel). Inmiddels heb ik ook alle delen uit en vind ik ze meeslepend geschreven. Natuurlijk is Maan ook mijn favoriet, vanwege de flamenco <3 Die heb ik al 2x gelezen zelfs…

    1. Hahaha, mee eens. De covers deden mij ook denken aan een bouquetreeks, maar niets is minder waar. En die flamenco… heerlijk he? En interessant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: