De waarde van storytelling

Storytelling is hot. Bijna alles wordt tegenwoordig in het storytellingjasje gestoken. En ik snap wel waarom. We houden nu eenmaal van de échte verhalen. Daarom adviseer ik mijn bloggers ook om regelmatig op storytelling-achtige wijze te bloggen. Dan leest het als een roman. Wel jammer dat we er geen pakkend Nederlands woord voor hebben. Ik houd niet zo van de veramerikanisering, maar sommige woorden zijn nu eenmaal fijner en dekken beter de lading in het Engels.

Storytelling is al zo oud als de weg naar Rome. Nog ouder zelfs. Generatie op generatie werden verhalen doorverteld. Sinds het online tijdperk zijn teksten vooral heel functioneel, ingestoken vanuit de informatiebehoefte. Waar Googlen mensen op? Dat is leidend geworden voor de content in bijvoorbeeld een blog. Websites zijn natuurlijk ook heel functioneel en praktisch. Maar er ontstond een paar jaar geleden een verandering; internet kreeg behoefte aan mooie verhalen, aan storytelling. Hoe dat komt? Ik licht het toe.

Begrijpelijkheid
Informatie moet je tot je nemen, je moet het begrijpen en erover nadenken. Een verhaal daarentegen, daar voel je iets bij, je ziet het voor je, je gelooft het. Het spreekt ook een ander deel van je brein aan. Informatie spreekt tot je rationele brein, een verhaal tot je emotionele brein. 

Geloofwaardig
Een verhaal is echt gebeurd, daardoor is het veel geloofwaardiger. Het verhaal zelf creëert al de wens, de herkenning en je voelt: dat heb ik ook nodig. Bij informatie, wat meestal meer marketinggericht is, moet je maar afwachten of jij ook echt het resultaat krijgt dat wordt beloofd. En je voelt vaak weerstand als het een verkooppraatje is. Die ander wil iets van jou, dat is overduidelijk. We prikken er inmiddels dwars doorheen.

Een persoonlijke band
Mensen kopen van mensen. Als jij je persoonlijke verhalen deelt, stel je je kwetsbaar op en je lezerspubliek leert jou daardoor steeds een beetje beter kennen. Je komt achter een masker vandaan, je bent geen anonieme schrijver meer. Na verloop van tijd krijgen je lezers en volgers zelfs het gevoel dat ze je echt kennen. Wanneer ze je live ontmoeten, zullen ze dat ook tegen je zeggen. 

Onderscheidend en authentiek
Jouw verhaal is altijd anders dan van anderen, want het is jouw persoonlijke ervaring die je deelt. Niemand zal exact hetzelfde hebben ervaren. Hierdoor onderscheid jij je van al die anderen die misschien wel hetzelfde kúnnen als jij, maar jullie zijn qua persoon allemaal anders. Wanneer je die authenticiteit laat zien, gaan mensen van je houden om wie je bent, niet zozeer om wat je kunt of verkoopt. Ze voelen zich veilig bij je en dat is zo belangrijk voor klantenbinding. 

Een natuurlijke call to action
Door een goed verhaal te vertellen, hoef je niet meer te verkopen. Je call to action, ook wel upsell genoemd, is een natuurlijk vervolg op of afsluiting van je verhaal. Wil jij dit ook? Of: Herken jij jezelf in dit verhaal? Dan kan ik je daarbij helpen. Je komt helemaal niet meer verkoperig over en dat is ook niet in storytelling waar het om draait. 

Om die reden kunnen storytelling en content marketing flink met elkaar botsen. Bedrijven willen graag allebei, corporate story’s zijn al jaren populair, maar als je een winstoogmerk hebt, krijgt content marketing vaak weer de overhand. Kijk maar eens naar deze titels:

  • Vanaf toen had ik minder last van mijn reuma
  • 3 Redenen waarom Google Home jou gaat ontzorgen

Zie en voel je het verschil? Bij de eerste titel weet je al dat je een raak verhaal gaat lezen. Bij de tweede titel heb je al een flauw vermoeden dat er iets aan je verkocht gaat worden. Maar die tweede titel is wel heel goed voor de vindbaarheid in Google. 

Wissel het af
Kijk dus goed welke stijl bij jou past en wat het doel is van je blogs. Hier op Blogzinnig wisselen we het af. Hier lees je hoofd- en hartblogs zoals ik dat noem. Informatieve blogs waarin kennis wordt gedeeld, waar je als lezer echt veel van leert én die raadzaam zijn voor de vindbaarheid. En persoonlijke story’s of story’s over cliënten (waargebeurde verhalen) met vaak een andere tone of voice, die zorgen voor een emotie bij de lezer: een lach op het gezicht, een traan, een brok in de keel, een kriebel in de buik. Als blogger heb je het zelf in de hand en kun je de ene keer een storytelling blog plaatsen en de andere keer een marketing-wise blog. 

Story & Blog
Wil jij het bloggen ook onder de knie krijgen? Doe dan mee aan mijn online training Story & Blog voor ondernemers.

0 thoughts on “De waarde van storytelling”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: