Superstar

‘Kijk mam, ik kan het ook!!’ Met het nodige gekunstel draai ik mijn rood aangelopen gezicht naar onze 4-jarige dochter, ik doe mijn uiterste best in balans te blijven als ik naar haar lach en haar aanmoedig terwijl zij met volle concentratie, net als ik, de Superstar pose aanneemt. En voor ik het weet rol ik om en schudden we allebei van het lachen. ‘Mama, wat ben je eigenlijk aan het doen?’ Tja, dat vraag ik mij eerlijk gezegd ook af!

Yoga
Yoga. Sinds ik aan het begin van mijn tienerjaren met meditatie begon, en later de opleiding tot mindfulness trainer volgde, vragen mensen mij waarom ik niet aan yoga doe. Eigenlijk is het meer een hardop uitgesproken verbazing als ik ontkennend antwoord op de opmerking dat ik ongetwijfeld ook aan yoga doe. Fysieke souplesse en lenigheid zijn nooit mijn sterkste punt geweest. Als klein meisje zat ik op klassiek ballet en was de barre mijn aartsvijand. ‘Been erop en plié’, oef! Aan motivatie ontbrak het nooit, meer aan de lengte van mijn spieren. En dat is ook de reden dat ik yoga nooit geprobeerd heb.

Bewust bewegen
Binnen de mindfulness kennen wij mindful movement. Dit is vergelijkbaar met yoga, hoewel er geen poses bij komen kijken en het met name gaat om bewegen met volle aandacht in plaats van op de automatische piloot. Als je mindful movement beoefent, word je je steeds beter gewaar van de werking van het lichaam en de reactie daarop in gedachten en gevoelens. Het is immers een gedachte van mij dat yoga niets voor mij is. Heb ik het ooit de kans gegeven? Ik liet die gedachte winnen van het verlangen dat er tegelijkertijd was: ontspanning, gratie, eenvoud, eenheid, rust, balans, kracht. Allen komen samen in de beoefening van yoga. En mijn verlangen als galant als een vlinder soepeltjes van de ene pose in de andere over te gaan was een wel erg lonkend perspectief.

App
De technologie heeft mij uiteindelijk over de streep getrokken. Er zijn namelijk meerdere apps beschikbaar waardoor yoga thuis beoefend kan worden, zoals Asana Rebel. Oftewel: in strikte anonimiteit zonder publiek. En dan durf ik het wel! En ik krijg vanuit de app nog net geen applaus na de afronding van een yoga-programma!

En zo bevind ik mij op nieuwe paden, waarbij ik mij met ‘mindful awareness’ bewust ben van zowel het gestuntel als de rijkdom die yoga kan brengen. 

1 thought on “Superstar”
  1. Top Maaike, wat een goed idee zo’n app. Maar wat heerlijk om zo met je dochter in het moment te zijn en te lachen.
    Dit maakt heel wat spieren los.

    Van mij krijg je een applaus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: