Stoppen met ‘sorry’ zeggen

Sorry dat ik later ben. Sorry dat ik je steeds stoor. Sorry dat ik je tijd in beslag neem, Sorry dat ik steeds een vraag stel. Continu verontschuldigen is irritant voor jezelf én voor anderen. Je vult zelf in dat je lastig bent voor de ander. Dat wéét je helemaal niet zeker. Dat is jouw interpretatie. 

Hoogsensitiviteit en afwijzing- gevoeligheid 
Ik versterk HSP vrouwen in hun sensitiviteit. Het ruimte innemen in contact met anderen is voor veel hoog-sensitieve vrouwen een thema. Ruimte in leven, relaties en ook in zichtbaarheid als ondernemer. Je steeds verontschuldigen voor wat je doet en hoe je dat doet zit vaak helemaal ingebouwd in je systeem. En alhoewel dit echt wel een universeel thema is voor mensen is het voor HSP vrouwen een extra aandachtspunt. Omdat zij vaak een verhoogde afwijzing-gevoeligheid hebben ontwikkeld door ervaringen in de jeugd. Doordat ze gevoeliger zijn voor afwijzing zullen ze ook sneller last hebben van het schuldgevoel als ze ruimte innemen bij een ander. 

Karakterstructuren
Aan de hand van de karakterstructuren kun je vijf basale ‘rode knoppen’ onderscheiden. Er zijn overkoepelende namen voor deze vijf structuren. Nu wil ik je vooral laten zien welke rode knop er ingedrukt kan worden op het moment dat je ruimte neemt in contact met anderen. Daar ga jij op ‘aan’. Je voelt de trigger en kunt niet meer effectief reageren. Je ervaart een afwijzing en kunt niet goed meer kijken naar wat er werkelijk gebeurt. Dát heeft effect op de interactie. Het is zinvol om je rode knoppen te herkennen en te beseffen dat het staat voor een onderliggende basisbehoefte. 

Karakterstructuur en de rode knoppen
– De overlever: ‘Ik mag er niet zijn’ 
– De behoeftige: ‘Ik krijg nooit genoeg’ 
– De verdrager: ‘Ik mag geen expressie geven aan mezelf’ 
– De presteerder: ‘Ik mag geen liefde geven en ontvangen’
– De uitdrager: ‘Ik ontvang geen steun’ 

Deze karakterstructuren hebben veel meer te vertellen. Zij hebben te maken met je vroege ervaringen als klein meisje. Herken jij jouw rode knoppen? 

Moedig je ruimte innemen
Leren ruimte innemen betekent per definitie dat je het risico loopt dat de ander daar last van heeft, andere verwachtingen heeft of niet mee kan gaan in je behoefte. Dat is precies wat hoog-sensitieve vrouwen te leren hebben. Je kunt het niet goed doen voor iedereen. Aardig zijn voor iedereen betekent per definitie dat jij delen van jezelf inlevert. 

Je maakt je eigen keuzes
Het kan natuurlijk zijn dat je collega vindt dat je te veel hulp vraagt. Het kan zijn dat je partner last heeft van je social media gedrag op de bank. Het kan zijn dat je vriendin het storend vindt dat je wéér je verhaal vertelt over je scheiding. Vrij leven betekent dat je eigen keuzes maakt en je eigen verlangens en behoeften vervult. Dan kan het niet anders dat het soms een ander raakt en dat je anderen gaat teleurstellen. Dat betekent niet altijd een persoonlijke afwijzing. Dat zegt alleen maar iets over het verschil in behoeften en verlangens. 

Stoppen met ‘sorry’
Wat daarnaast direct kan helpen, is je focus te verleggen. Voor jezelf te kiezen om dankbaar te zijn. Stoppen met de focus op ‘sorry’ en verontschuldigen. Stoppen met de basisgedachte dat je de ander tekort doet. 

De energie van dankbaarheid 
Ga uit van jezelf; wees dankbaar voor de ruimte die je hebt gekregen. Spreek dat uit tegen anderen. Neem je ruimte en kies voor bedanken, voor de tijd en de plek die je innam. Elke sorry-uitspraak kun je ombuigen voor een zin uit dankbaarheid. Een verklarende ik-boodschap. Een verklaring zonder de zware lading van verontschuldiging. Dat helpt jezelf én anderen. Dat is effectief in je relatie. Niet de emoties van schuld en schaamte.

Sorry ombuigen naar dankbaarheid
Sorry dat ik te laat ben: Ik ben blij dat je op me gewacht hebt. 
Sorry dat ik je stoor: Ik waardeer dat je tijd voor me neemt.
Sorry dat ik steeds mijn verhaal doe: Ik waardeer dat je helpt mijn ervaring te verwerken.
Sorry dat ik steeds een vraag stel: Ik ben enthousiast over je antwoord. Dat helpt me verder. 

Wil je met me delen welke sorry’s jij gaat omzetten en verbannen uit je leven?

En ik? Ik ben dankbaar dat jij mijn blog leest.

Meer weten over het programma Sensitief Leiderschap? Klik hier: https://dorotheaverhagen.nl/

0 thoughts on “Stoppen met ‘sorry’ zeggen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: