Dankbaarheid als ’s werelds best verkochte medicijn?

Wist je dat een dankbaar gevoel een positieve impuls geeft aan jouw lichaam en brein? Waardoor je stressniveau daalt en je loskomt van giftige emoties. Studies hebben aangetoond dat dankbaarheid meetbare effecten heeft op onze organen en ons brein. Het gaat dan om neurotransmitters die de stemming beïnvloeden, zoals serotonine, dopamine en cortisol. En ken je dan de dankbaarheidstreng al?

Dankbaarheid werkt omdat mensen van nature een negatieve kijk hebben op de wereld, waarbij iets slechts in ons leven drie keer zwaarder weegt dan iets goeds. Het menselijk brein is geprogrammeerd om bedreigingen te ontwijken en beloningen te maximaliseren. Dit zorgt voor een chemische cocktail die door het lichaam stroomt en mensen beloningen en bedreigingen laat ervaren. Het interessante is dat we beloningen en bedreigingen niet kunnen voelen, tenzij we onze aandacht erop richten.

Dankbaarheid werkt als een mentale film
Er gebeuren elke dag veel goede en slechte dingen in ons leven, maar tenzij we er bewust van worden, krijgen we geen neurotransmitter die ons goed of slecht laat voelen. Dankbaar zijn voor gebeurtenissen werkt als een soort mentale film. Het lichaam maakt dopamine aan, wat op haar beurt een positief effect heeft op stemming en emotioneel welzijn. Door onze aandacht te richten op het goede, kan onze psychologische, sociale en fysieke gezondheid sterk verbeteren. 

Hoe de dankbaarheidstreng op mijn pad kwam
In 2010 zat ik langdurig ziek thuis en moest ik stoppen met mijn sieradenbedrijf. Ik besloot toen de opleiding tot Energetisch Therapeut te doen, waar ik veel heb geleerd over o.a. de kracht van de gedachten en van woorden. Toen wij een presentatie moesten geven aan onze medecursisten, dacht ik aan het artikel wat ik gelezen had over dankbaarheidstrengen. Omdat het mijn passie is om met kralen, en edelsteenkralen in het bijzonder, bezig te zijn, besloot ik een workshop te geven over het maken van dankbaarheidstrengen van edelstenen en de helende werking daarvan.

Het dagelijks gebruik van deze streng had mij namelijk geholpen om mij weer beter te voelen en in tijden van crisis en stress, zoals nu door corona, kan dit ook anderen helpen.

Count your blessings
Hoe kun jij je dankbaarder gaan voelen? Dit kan door gebruik te maken van een dankbaarheidstreng. Een dankbaarheidstreng is een ketting om je zegeningen mee te tellen, zoals de Engelsen het zo mooi zeggen ‘Count your blessings’. Een rozenkrans wordt gebruikt bij het bidden en een oosterse mala helpt je een mantra te herhalen. Zo is de dankbaarheidstreng er om elke dag even stil te staan bij alles wat je blij maakt. 

Hoe wezenlijk dankbaarheid is
Lisette Doesburg is de bedenkster van de dankbaarheidstreng en zij kwam op het idee om zo’n streng te maken toen haar vader ongeneeslijk ziek was. Zij ontdekte toen hoe wezenlijk dankbaarheid is. Door dankbaar te zijn, verbind jij je met iemand of iets. Het paradoxale is dat je juist door die verbinding je eigen kracht gaat voelen. Dankbaarheid kun je ook fysiek voelen. Door je aandacht naar binnen te richten als je de streng in je hand houdt, merk je dat er iets gebeurt in je lichaam. 

Switch in je brein
Hoewel de dankbaarheidstreng er uitziet als een sieraad, is hij niet zo bedoeld. Een armband doe je ’s ochtends om en vervolgens vergeet je ‘m, maar een dankbaarheidstreng is juist bedoeld om je te helpen herinneren. Hij is opzettelijk ‘onhandig’, je moet hem voelen als hij in je broekzak of je tas zit en duidelijk zien als hij op een plek in huis ligt waar je vaak langsloopt. Houd je hem vast, dan helpen de kralen je om je te richten op alles wat op dit moment goed is in je leven. Simpelweg tellen en bij elke kraal iets of iemand bedenken waar je blij mee bent of dankbaar voor bent. Alleen al door een streng te voelen, verplaatst je aandacht zich van alle dingen waarmee je in je hoofd bezig bent naar een gevoel van dankbaarheid. Het is een switch die jouw brein in de loop der jaren steeds sneller kan leren maken door deze streng. 

Dankbaarheid tellen
Bij de dankbaarheidstreng gebruik je 16 kralen om je dankbaarheid ‘te tellen’. Het getal 16 stamt uit de heilige geometrie. Al eeuwen geleden ontdekte men dat een bepaalde getalsverhouding een helende energie kan geven, en de 16 kralen helpen je om beter in balans te blijven.

Waarom 16 kralen?
Het getal 16 (heilige geometrie) is een karmisch getal. In oude gebouwen vind je met regelmaat de verhouding 10:16, een vereenvoudiging van het getal Pi (bijvoorbeeld in de kathedraal van Chartes of de piramides van Gizeh), ook deze verhouding stamt uit de heilige geometrie. Deze verhouding roept in onze belevingswereld schoonheid op. De Romeinse architect Marcus Vitruvius herleidde het tot 10+6, beide getallen die de menselijke proporties weergeven. Dezelfde helende energie ontstaat als je 16 ongeveer gelijke vormen bij elkaar legt of zoals bij de dankbaarheidstreng 16 kralen aan een koord rijgt. Natuurlijk neemt de hanger die aan de streng hangt ook haar eigen energie mee. 

Dubbele werking met streng van edelstenen
De strengen bestaan, bij voorkeur, uit natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld steen en hout. Als je dangbaarheidstreng is gemaakt van edelstenen, dan heeft je streng een dubbele natuurlijke werking. Maak je de streng van bijvoorbeeld amethist, dan hebben deze kralen een reinigende werking op je lichaam, positieve invloed op het zenuwstelsel en bij slaapproblemen. Is je streng van bijvoorbeeld opaal gemaakt, dan zal deze een positieve werking hebben op je geheugen, infecties, koorts en je bijnieren. Op deze manier kun je de dankbaarheidstreng door edelstenen een dubbele positieve werking geven.

Dankbaarheid als jouw medicijn
In een wereld waar emoties niet echt worden onderwezen op school en er belang wordt gehecht aan het streven naar hoge cijfers, is het niet abnormaal om moeite te hebben om je dankbaar te voelen. Dit is vooral begrijpelijk als je bent opgevoed in de westerse wereld, die vol is van consumentisme en concurrentie, een wereld waar we eigenlijk voortdurend het gevoel hebben dat iets ons ontbreekt, dat we dus moeten streven naar meer.

Dankbaarheid volgens Boeddha
In het Boeddhisme staat dankbaarheid voor een teken van verlichting. Wees dankbaar voor wat al aanwezig is, in plaats van deze te creëren. Dit is gekoppeld aan respect. Volgens Boeddha is dankbaar zijn een van de grootste beschermingen tegen ongeluk. Dus is het niet alleen goed voor je lichaam, maar het is ook nog een soort van beschermengel. Zo zie je wat dankbaarheid betekend voor je fysieke en mentale gesteldheid.

Als dankbaarheid een medicijn was, zou het ’s werelds best verkochte product zijn dat je gezondheid in stand houdt. 

0 thoughts on “Dankbaarheid als ’s werelds best verkochte medicijn?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: