Stockvideo’s maak je gewoon zelf

Het maken van video’s wordt ons tegenwoordig heel gemakkelijk gemaakt met de camera’s van onze smartphones. Dus waarom niet gewoon zelf aan de slag met het maken van je eigen creatieve video’s? Ik maak al jaren zelf mijn stockfoto’s en -video’s. Meestal tijdens mijn vakanties, want dan ben ik lekker in een andere omgeving.

Zo schoot ik het videomateriaal voor Het verhaal van Mara: Wat u wilt voor een groot gedeelte tijdens mijn vakantie in het prachtige Ierland. Voordat we op vakantie gingen, wist ik al dat deze video-opnames eraan zaten te komen. En iedere keer als ik iets zag dat in de video gebruikt kon worden, maakte ik daar een korte opname van. 

10 Seconden zijn voldoende
Je hoeft niet je hele telefoongeheugen vol te maken met videomateriaal. Korte fragmenten van 10 seconden zijn voldoende om later te verwerken in je video. Meestal knip je het begin en eindstukje eraf en daardoor houd je genoeg materiaal over. Tegenwoordig hebben de smartphones al 4K filmformaat en dat neemt aardig wat ruimte in beslag. Dus korte fragmenten besparen je veel ruimte in geheugen. Denk niet dat je dan ook met 5 seconden voldoende fragment hebt, want dat is vaak niet het geval. 

Zoeken naar de juiste compositie
Naast dat je het begin en eindstukje eraf knipt, ben je vaak ook op zoek naar de juiste compositie. Voordat de opname goed in het frame staat zijn de 5 seconden al voorbij en mis je bij thuiskomst net dat shot wat je graag wilt gebruiken. Dus 10 seconden is naar mijn mening echt het minimum. 

Niet op vakantie geweest?
Nu kun je tijdens de vakantie hele leuke video’s maken. Stel je gaat naar Ibiza, dan kun je tijdens een strandwandeling een opname van de branding maken op het strand. Of je maakt een videofragment van een paar schelpjes of kiezels. Een ander idee is om tekst in het zand te schrijven en dit dan te filmen. Maar ook als je niet op vakantie gaat kun je creatieve video’s maken. Hoe vaak sta je in de achtertuin de bloemen en planten te bewonderen? Ga eens door je knieën en probeer van onderaf een opname te maken van de bloeiende lavendel. Dit zou zomaar in Frankrijk gemaakt kunnen zijn. Of van de paddestoelen in de herfst tijdens een boswandeling met de hond.

Stockfoto’s maken
Ik heb het nu steeds over video’s maken, maar op foto’s is dit ook van toepassing. In 2018 heb ik een rondreis door West-Amerika gemaakt langs de Nationale Parken. Veel van de foto’s heb ik verwerkt in quotes die ik heb gebruikt voor mijn social media posts. Ook gebruikte ik een foto van de Cliffs of Moher in Ierland nog bij een recent blog Waarom schrijf je een videoscript? hier op Blogzinnig. De foto met de stepstones maakte ik bij een tempel op Bali.

Beeldmateriaal voor je posts
Door een uitgebreide database te maken van je foto’s en video’s heb je voor langere tijd beeldmateriaal om je blogs en social media posts te verrijken. Het leuke hiervan is dat je ook steeds weer even herinnerd wordt aan de fijne momenten van je vakantie.

Holiday Spirit Masterclass
Een nadeel is wel dat je zoveel materiaal hebt dat je vergeet om er een leuke vakantievideo voor jezelf van te maken. Dat gebeurt mij iedere keer weer. Dan heb ik wel tijd om de foto’s te verwerken (doet mijn man meestal), maar lukt het meestal niet om er een leuke video van te maken.

Zo heb ik ook nog steeds de wens om een video te maken van mijn rondreis in Amerika. En toen kwam ik op het idee om de Holiday Spirit Masterclass te gaan organiseren. Een win-win kun je wel zeggen. Ik ga in een livestream op YouTube precies laten zien hoe ik mijn video’s en foto’s verwerk tot een creatieve video met de app van iMovie. Wil je zien hoe? Dat kan door op de afbeelding hieronder te klikken.

Zorg dat je de app op je computer hebt geïnstalleerd en de video’s en foto’s hebt verzameld. Dan kun je stap voor stap meedoen.

2 thoughts on “Stockvideo’s maak je gewoon zelf”
    1. Brengt me op een idee voor een volgende video 😉
      Ik gebruik daar het programma Adobe Lightroom voor en heb de afbeeldingen en video’s verzameld op een vaste plek. Je kunt hiervoor een server gebruiken of een externe harde schijf. In Lightroom maak je dan de verschillende categorieën aan. Ik ga het je laten zien in een video binnenkort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: