Waarom schrijf je een videoscript?

Ja waarom eigenlijk? Iemand die zegt dat hij nog nooit een videoscript heeft geschreven, is een natuurtalent en ik geloof het niet. Want dat zou tevens betekenen dat hij zich niet heeft voorbereid en niet heeft nagedacht over wat hij wil zeggen. Dat lijkt me niet logisch. Ergens in dat hele proces zijn leermomenten geweest en heeft iemand zich voorbereid. Sommigen slaan het heel goed op in hun hoofd en hoeven het niet op te schrijven, maar er is wel degelijk een videoscript aanwezig. 

Een videoscript is namelijk een leidraad voor datgene wat je wilt vertellen in je video. De een gebruikt daarvoor steekwoorden en de ander schrijft zijn verhaal volledig uit. In beide gevallen is er sprake van een videoscript. Ik ga je vertellen wat het voordeel is van het schrijven van een videoscript. 

Reden 1: Structuur
Het is belangrijk dat je video goed is opgebouwd. Dat er een logische volgorde zit in wat je te vertellen hebt. De meest logische volgorde is een korte inleiding, de inhoud en vervolgens de afsluiting. Het kost je heel veel knip- en plakwerk als je de volgorde niet juist hebt opgenomen. Met een videoscript breng je structuur aan in je video.

Reden 2: Te lange video
Zonder videoscript kan je video zomaar twee keer zo lang worden dan je bedoeling is. Je kunt afdwalen van je onderwerp en doel van de video. Met een videoscript zorg je ervoor dat je bij dat ene onderwerp blijft en dat je video niet onnodig lang wordt, ook al is je verhaal goed. Bepaal van te voren waar je video over gaat en of je misschien ook andere video’s kunt maken over datzelfde onderwerp met een andere invalshoek. 

Reden 3: Saaie video
In een videoscript beschrijf je niet alleen wat je wilt gaan vertellen, maar ook waar je de video wilt opnemen, welke kleding je draagt, welke extra beelden je wilt, de muziekkeuze en of je een voice-over wilt. Dit draagt allemaal bij aan een sprekende video. Als je vooraf hierover nadenkt, kun je tijdens de opname al rekening houden met de extra beelden die je wilt gebruiken. Je kunt deze van tevoren al verzamelen, eventueel opnemen, zodat je gelijk met de montage van je video kunt beginnen.

Reden 4: Versnelde verwerking van je videomateriaal
Met een videoscript versnel je de verwerking van je videomateriaal. Je weet precies wat je hebt gedaan en wat je aan materiaal hebt en je past alles zo naadloos op elkaar aan. Stel, je hebt dit niet voorbereid en je moet dit achteraf nog allemaal bedenken, dan duurt de postproductie van je video ineens twee keer zo lang. Een bijkomend voordeel is dat je zo ook je video-editing kunt uitbesteden. Dus als dat niet je ding is, dan kun je al het materiaal aanleveren aan een video editor en hij/zij maakt er een vlotte video van. Dus als die stap niets voor je is, kun je het eenvoudig uit handen geven.

Reden 5: Alles klopt
Door je goed voor te bereiden met een videoscript heb je alle materialen, zoals je dat in gedachten had. Zonder script kan het gebeuren dat je tijdens de montage tot de ontdekking komt dat je niet de juiste opname hebt gemaakt. Dat je een belangrijke call to action niet hebt opgenomen. Dat je voor dat shot net niet de juiste kleding aan had, enzovoort. Met een videoscript kom je niet voor verrassingen te staan en klopt alles.

Reden 6: Duidelijk doel
Video’s maken voor je bedrijf hebben een doel. Net als het schrijven van een blog. De ene keer is het om kennis te delen en de andere keer om een product onder de aandacht te brengen. Ik zie nog regelmatig dat mensen video’s maken zonder doel. Aan het eind van de video is mij dan niet duidelijk wat het doel van de video is en wat de maker verwacht dat ik ga doen. Door een videoscript te schrijven, bedenk je vooraf wat het doel is van de video.  Wat is jouw doel?

  • Wil je dat mensen naar je website gaan? 
  • Wil je dat ze een product van je gaan kopen? 
  • Wil je dat ze zich abonneren op je YouTube kanaal?
  • Wil je dat ze reageren op je video?

Een video zonder storyboard is als een huis zonder fundering
Dit waren zes redenen waarom ik het belangrijk vind dat je een videoscript schrijft. Het is hetzelfde als de fundering voor een gebouw; zonder fundering verzakt je huis. Zonder script heeft jouw video geen duidelijk doel en is het verwarrend voor jouw kijker. 

Om je videoscript helemaal af te maken, maak je ook een storyboard. Met een storyboard maak je je videoscript visueel. Dan plaats je alle bedachte beelden in chronologische volgorde. 

Waarom vind ik een storyboard en videoscript belangrijk?
Als ik naar een video kijk, wil ik graag uitgedaagd worden. Ik wil niet alleen maar naar een ‘talking head’ luisteren en kijken. Met video kan je niet alleen iets vertellen, maar je kan het ook laten zien. Je kan een emotie overbrengen met het juiste beeld, verhaal vertellen en passende muziek. En dat allemaal tegelijkertijd. Dat maakt video zo waardevol.

Je kunt niet voor de camera gaan staan en je video opnemen en zeggen: “Zo hij is klaar.” Daar gaat een proces aan vooraf.

Wil jij meer weten over hoe jij een goed videoscript schrijft? Dan nodig ik je uit om mijn gratis e-book te downloaden: Schrijf een videoscript dat raakt.

0 thoughts on “Waarom schrijf je een videoscript?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: