Schrijven vertraagt

Een van mijn klanten zei het zo treffend: ‘Schrijven vertraagt, en dan kan ik mijn volle hoofd beter herstructureren.’ Daarom knap je er ook zo van op. Je hebt na het schrijven weer overzicht en focus, dat is zo fijn. In deze onrustige en onduidelijke tijd kan ik me voorstellen dat je extra veel behoefte hebt aan perspectief. Schrijven gaat je daar absoluut bij helpen. Ik leg je uit hoe.

Bepaalde periodes in mijn leven schreef ik alleen als ik boos was of me verdrietig voelde. Pagina’s vol schreef ik dan. En het hielp. Ik was het kwijt. Als ik het teruglas, bleek dat ik veel beter tot de kern kon komen, kon relativeren en dat ik nieuwe inzichten kreeg. En soms schreef ik dan maandenlang niet of nauwelijks. Zonde, want ik ontdekte dat het schrijven me nog veel meer oplevert als ik het regelmatig doe.

Wat levert het op?
Nu is dat zo’n vier keer per week. Gewoon, even 10 minuten schrijven over hetgeen me op dit moment bezighoudt. Weet je wat het mij oplevert? Ik krijg weer lucht, voel meer rust, er is weer ruimte in mijn hoofd en ik ben een tevredener mens. Bovendien geeft het vaak inspiratie voor blogs. Wanneer je regelmatig schrijft, ook in je dagboek, train je die schrijfspier en gaat het je steeds gemakkelijker af.

6 Tips voor meer schrijfrust en vertraging
Hoe zorg je er dan voor dat je het schrijven voor jezelf ook jouw rustmoment wordt? Dat het echt iets wordt van jou, waar je je prettig bij voelt. Dat je in plaats van een rondje hardlopen, of met je breiwerk op schoot Netflix kijken of een computerspelletje doen, gaat schrijven. Voor de ontspanning en ontlading. Want schrijven helpt om je gedachten te ordenen, dichter bij je gevoel te komen en het geeft je waardevolle inzichten. Ik geef je 4 tips.

  1. Schrijf met pen op papier. Dan leg je ook niet het verband met werk. Het gaat om jouw gedachten, dat je hoofd tot rust komt. Schrijven met pen gaat lang niet zo vlot als op het toetsenbord rammen, dus die vertraging treedt vanzelf toe. Kies een fijne pen die past bij jouw handschrift en pengreep.
  2. Maak van het schrijven jouw intieme moment. Het is tenslotte me-time en daar heb je recht op. Zonder je dus af van alle stoorzenders in huis en trek je lekker terug. Koop een schrijfboekje dat je mooi vindt, in jouw favoriete kleur. Geef dit jezelf cadeau, daar word je al zo blij van.
  3. Alles wat je schrijft is goed. Spreek dat met jezelf af voordat je je pen pakt. Let alsjeblieft niet op spelling en grammatica, op poëtisch verantwoorde zinnen, op beeldend taalgebruik. Dat is voor nu niet van belang. Gewoon lekker je gedachten van je afschrijven. Alles wat je schrijft is goed, want het komt uit jou, het zijn jouw woorden, dit is wat jou bezighoudt.
  4. Niet te veel denken. Schrijf je eerste, originele gedachten op; dat is je ziel. Laat de teugels vieren. Zeg wat je wilt zeggen. Maak je niet druk over wat mag of hoort. Laat je gaan.
  5. Houd je pen in beweging, schrijf door. Niet stoppen, niet lezen, niet controleren, niet verbeteren. Schrijf je eerste gedachten op. Je pen mag niet stilstaan. Zo heb je geen tijd voor je innerlijke criticus.
  6. Kras niets door en scheur niets uit. Het zijn jouw eigen gedachten, gevoelens en mijmeringen. Je schrijft nu voor jezelf. Niemand velt er een oordeel over, doe dat zelf ook niet. Je kunt ook geen dagen uit je leven scheuren.

Vind jouw eigen schrijfritme en vertraging. Je zult zien dat het je heel veel inzichten en perspectief gaat geven.

Verrukkelijke schrijftrainingen
Welke training past bij jou? Ik bied verschillende online trainingen die het schrijven heel fijn maken. Schrijven is namelijk leuk! En het kan op jouw moment, in jouw tempo. Vind je eigen ritme.

0 thoughts on “Schrijven vertraagt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: