Schijnheiligen vergrijpen zich aan onschuld

Ik kijk naar het Journaal van 20.00 uur en weer hoor ik van seksueel misbruik op grote schaal. Het bisdom van Keulen vergrijpt zich aan onschuldige kinderen. Jarenlang is er een cultuur van wegkijken. Een stelletje vieze oude mannen zijn overtuigd van hun machtspositie en hun God knijpt voor hen wel een oogje dicht.

Machtsmisbruik
Vuistdikke rapporten waarin zwart op wit bewijzen zijn voor misbruik zijn vernietigd of verzwegen. De slachtoffers worden de mond gesnoerd. De plegers en wegkijkers zijn daders. Slachtoffers strijden al jaren om erkenning. De schijnheiligen donderen eindelijk van hun gouden troon. 

Ervaringsdeskundige
Zelf heb ik ervaren hoe het is om als kind misbruikt te worden. Ik ben ervaringsdeskundige. Ik was vier jaar toen mijn pleegvader mij begon te misbruiken. Mondje dicht, wij hebben samen een ‘geheimpje’. Wanneer je het tegen iemand zegt moet ik naar de gevangenis en jij weer terug naar het kindertehuis. Dit was een zeer schokkende ervaring voor mij. De eerste seconde van het misbruik raakte ik in shock, in dat moment vond er een aardverschuiving in mij plaats. De bodem verdween letterlijk onder mijn voeten. Ik vertrok uit mijn lijf en mijn pleegvader leek een misplaatst onderdeel van mijzelf te worden. 

Wegkijken
In mijn directe omgeving wisten mensen dat dit misbruik plaatsvond. Als kind heb ik dit nooit geweten. Dit hoorde ik later terug in verhalen. Tante Nel, de buurvrouw, vertelde me tientallen jaren later dat ze het wel wisten. Hun kinderen mochten niet meer komen spelen, omdat mijn pleegvader hun broekje uitdeed. Dat ik daar ook woonde als klein kwetsbaar meisje is toen niet doorgedrongen. Mondje dicht, geen gedoe met de buren. Op mijn tiende jaar ben ik daar weggehaald. Later is mijn pleegvader voor de rechter gedaagd. Na mij kwamen er weer andere kwetsbare kinderen die geen bescherming kregen. Geplaatst door de Kinderbescherming bij dit pleeggezin.

Geef jezelf een stem
In mijn praktijk heb ik deze week weer mensen begeleid die met verschillende vormen van seksueel misbruik te maken hebben gehad. De impact hiervan op hun leven is groot. Zij hebben zichzelf een stem gegeven. Het is zo belangrijk dat er iemand tegenover ze zit die begrijpt waar je het over hebt, die je niets hoeft uit te leggen. En bovenal geen oordeel heeft.

Het begint vaak geleidelijk
Het begint vaak geleidelijk, iemand is aardig en je vindt het fijn als die persoon er is. Juist dan is het heel verwarrend wanneer er dingen gebeuren die je niet wilt. Dit geldt al helemaal wanneer het familie is. Er zijn vele voorbeelden te noemen binnen verschillenden machtsstructuren. Als kind kun je er niets aan doen. Je hebt als kind niet de mogelijkheid om je te verweren. De dader heeft op dat moment macht over jou. Hij of zij eigent zich jouw lichaam toe en jouw wil is gebroken. Het misbruik heeft plaatsgevonden terwijl jij onbeschermd was.

Misbruikstand
Misbruik heeft grote gevolgen, je kunt de rest van je leven in een ‘misbruikstand’ terecht komen. Wat jij wilt, doet er niet toe. Je vertrekt gemakkelijk uit je lijf, dit wordt een soort reflex. Jouw lichaam lijkt geen veilige plek om te wonen. Je bent extra beïnvloedbaar wanneer je niet ‘thuis’ bent in je lijf. Je kunt dit vergelijken met een huis waar je alle ramen en deuren openzet terwijl jij op zolder (in je hoofd) bezig bent. Je lijkt iedereen uit te nodigen om maar binnen te komen. Energie zoekt altijd de makkelijkste weg en komt graag bij je binnen. Wanneer jij niet begrenst, dan wordt er over je grenzen heengegaan. 

Loskoppelen van de dader
Door weer bezit te nemen van je lijf (je huis) kom je in je kracht. Jij bepaalt wanneer je de ramen en/of deuren opent. Dit gaat niet zomaar, het is een proces van het doorwerken van de shock. Jij hebt moeten leven met de schade. Deze schade kan hersteld worden. Ik ben daar een wandelend voorbeeld van. Om deze schade te herstellen, wordt het tijd om de ervaring die op slot ging en afgedekt is met een dikke laag schuld en schaamte een plek te geven. Jezelf los te koppelen van de dader is belangrijk. Het geheim moet doorbroken worden. Ik nodig je uit om voorbij de schaamte, schuld, eenzaamheid en het geheim te gaan. Geef jezelf een stem.

Het moet afgelopen zijn
met de schijnheiligen
die zichzelf vergrijpen
aan onschuld!

Herstel van de schade
Wanneer je van binnenuit voelt dat het tijd is om terug te keren naar jezelf en je los te koppelen van het geheim, in wat voor vorm dan ook, ben je welkom in mijn praktijk. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van 30 minuten. Door weer goed in contact te komen met jezelf kun je de ramen en de deuren openzetten wanneer jij het wilt. Je bent veilig in je eigen huis en ontdekt dat wanneer het donker is, het licht wel naar buiten gaat maar het donker nooit naar binnen.

6 thoughts on “Schijnheiligen vergrijpen zich aan onschuld”
  1. Ach wat mooi en goed hoe je dat allemaal schrijft en verwoord. Zo treffend je woorden: “Alsof je in een huis de ramen en deuren openzet, terwijl je zelf op zolder (in je hoofd) bezig bent.” Zo herkenbaar. Fijn dat jij er bent!

    1. Dank je wel Susan voor je reactie. Het is mijn drive om mensen vrij te maken van de beperkende ervaringen in hun leven.

      Gelukkig valt er veel te helen ook al is het soms een lange weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: