Ruimte om te voelen

Als ik word teruggeworpen op mijzelf én in mijzelf omdat ik even gedwongen pas op de plaats moet maken. Wat gebeurt er dan? Dan is er ruimte voor andere dingen dan de dagelijkse gang van zaken. Ik heb ineens tijd om na te denken en te voelen. En daarmee heel erg de neiging om het niet alleen te voelen, maar ook op te schrijven. Te voelen hoezeer ik mijn lieve vader mis … 

Ineens weg
Drie jaar geleden stond mijn wereld ineens op zijn kop. Mijn sterke, altijd gezonde, energieke vader was er ineens niet meer. Zo was hij nog aanwezig bij een voetbalwedstrijd van onze jongens, zo zag hij ze gehuldigd worden als kampioen, en zo was dat ineens voorbij. 

Pijn in mijn hart
De week na zijn overlijden was een gekkenhuis. Ik ga blijkbaar in de overlevingsmodus. Aan de slag om alles te regelen en iedereen te steunen. Mijn jongens, toen 13 jaar oud, waren zo verdrietig. Hun opa, die eigenlijk ook hun vaderfiguur was, die was er ineens niet meer. Mijn hart deed zo’n pijn van mijn eigen verdriet en ook van hun verdriet. Ik wist me met grote regelmaat geen raad! 

Veel vragen
De tijd gaat voorbij, je gaat door met je gewone leven, maar de pijn in je hart blijft. Samen met mijn zussen steunen we mijn moeder die volledig de weg kwijt was. Net als wij had ze zo veel moeite met het plotselinge overlijden, zonder dat er maar ergens tekenen waren geweest. We zaten met zo veel vragen. Was hij niet lekker geweest? Hoe kan het dat zo’n gezonde, actieve man er ineens niet meer is? Vragen, vragen en nooit antwoorden. 

Missen
Ik kan niet geloven dat het al bijna drieëneen half jaar is dat hij er niet meer is. Het voelt soms nog als gisteren. Eigenlijk ga ik hem alleen maar meer missen. Hij maakt niet meer mee hoe de jongens onderweg zijn om fijne, mooie jonge mannen te worden. Ze zijn beide zo verschillend, ook al zijn ze even oud. En ze bewandelen allebei hun eigen pad. Tsjonge, wat zou hij trots zijn geweest! 

Lichtje
Op de begraafplaats waar mijn vader ligt, is het al jaren een traditie om op 2 november een lichtjesavond te organiseren. Lichtjes ter nagedachtenis aan je dierbaren. Dat is voor ons een mooi moment om een lichtje te maken voor mijn vader. Helaas kan ik er dit jaar niet live bij zijn. En dat is prima voor nu, omdat mijn vader in mijn hart zit. En ik in mijn gedachten ook op zijn graf een lichtje neer zet. 

Voor altijd bij ons
Pappa, ik mis je. Ik mis jouw stem, jouw rust en jouw steun bij alles wat de jongens ondernemen. Ik weet zeker dat je nog steeds langs de velden had gestaan iedere zaterdag, ook al voetballen de jongens nu allebei voor een andere club. Ik weet zeker dat je langs was gegaan bij je kleinkind die zijn opleiding volgt in een mooi hotel. Lekker lunchen en bediend worden door je kleinzoon, dat zou fantastisch zijn. Je was met jouw andere kleinzoon meegegaan naar voorlichtingsavonden voor zijn toekomstige studie. En ik weet ook zeker dat je hem weer aan het keepen had gekregen. Want dat ben jij ook geweest.

In ons leven
Al schrijvend lopen de tranen over mijn wangen. Ik wil je zo graag in ons leven houden. En weet je? Dat ben je ook nog steeds. In alles wat ik doe denk ik erover na wat jij ervan gevonden zou hebben. En ik zie in de jongens nog steeds dingen waarin ze op jou lijken. Bovendien hebben ze jouw naam. Ik zie mijn jongens opgroeien tot fantastische mannen. En ik weet zeker dat ze in hun hele doen en laten op jou lijken, allebei op hun eigen manier. Zo ben je altijd bij ons! 

Zichtbaar 
Het helpt om mijn gevoelens van mij af te schrijven. Natuurlijk voelt dat soms kwetsbaar. Toch doe ik het, omdat het mij helpt en omdat het laat zien wie ik ben als persoon. En dat is voor mij heel belangrijk. In mijn werk wil ik laten zien wie ik ben, met wie mijn klanten in zee gaan. Persoonlijke verbinding is heel belangrijk voor mij. Wil je ook eens sparren over wat er voor jou nodig is om wel of niet zichtbaar te zijn? Stuur een mail naar winny@paauwcommunicatie.nl of bel 06 22 51 50 32. Dan help ik je op weg! 

2 thoughts on “Ruimte om te voelen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: