Hoe een interview mij inspireerde mijn bedrijf met een frisse blik te bekijken

Het Vakblad Uitvaart benaderde mij voor een artikel over startende ondernemers. Daar was ik blij mee, want extra aandacht voor mijn bedrijf is altijd fijn. Uiteraard bereidde ik mij er goed op voor. Het is inmiddels 3 jaar geleden dat mijn bedrijf Levenswending van start ging. Ik moest terug in de tijd naar de periode dat ik me aan het oriënteren was op een vervolgstap in mijn carrière. 

Afscheid
Enkele jaren geleden moest ik afscheid nemen als directeur van een conferentiecentrum. Dat was pijnlijk, want ik had mijn ziel en zaligheid gegeven aan dit bijzondere bedrijf. Een voormalige klooster waar trainingen worden gegeven op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Gelukkig had ik de kracht om op een goede manier mijn afscheid vorm te geven. Ik ervoer opnieuw hoe belangrijk het is om goed afscheid te nemen om goed verder te kunnen. 

Ritueelbegeleiding
Ik ging op zoek naar een passend antwoord op deze ingrijpende gebeurtenis. Hoe kon ik betekenis geven aan de wendingen in mijn leven? Gaandeweg kwam het beroep van ritueelbegeleiding in beeld. Hierin kwam voor mij veel samen en werd duidelijk dat ik in dit werk mijn kwaliteiten en ervaringen het beste kon inzetten. Mensen begeleiden bij het inhoudelijk vormgeven van belangrijke overgangsmomenten in hun leven. Ik koos voor de post-HBO opleiding van Het Moment. Een opleiding van ruim een jaar met veel inhoud, maar ook de praktische kant van het opzetten van een eigen bedrijf kwam aan bod. 

Levenswending
In november 2017 studeerde ik af en begin januari 2018 schreef ik mijn bedrijf Levenswending vol trots in bij de Kamer van Koophandel. Inmiddels had ik twee uitvaarten inhoudelijk begeleid en dat beviel heel goed. Wat een weg had ik afgelegd om hier te komen!

Terugblik op de start van Levenswending
Vanaf het eerste jaar van mijn bedrijf schreef ik een jaarverslag en daarin las ik terug welke stappen ik had genomen. Met grote voortvarendheid was ik van start gegaan. Ik sprak met veel mensen in de uitvaartbranche, organiseerde workshops en lezingen rondom afscheid en rituelen, ik vond een passende naam voor mijn bedrijf, liet een logo ontwerpen, een website, visitekaartjes, folders. Er kwam een leuk interview in de krant. Ik moest veel keuzes maken, maar gaandeweg vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Met een mooi ritueel opende ik mijn eigen bedrijf op mijn voormalige werkplek!

Ik vond het inspirerend om te zien welke ontwikkeling ik en mijn bedrijf de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Maar ook om te zien dat dit werk inderdaad goed bij mij past en bij wat ik te bieden heb. Dat het een goede keuze is geweest. 

Het interview
Met een papiertje met aantekeningen zat ik op de ochtend van het telefonische interview klaar bij de telefoon. De tekstschrijver belde mij en we hadden een geanimeerd gesprek. Zul je zien dat het gesprek anders liep dat ik had gedacht. Het concept zou mij vooraf gemaild worden, dat vond ik een prettig idee. Ik wil natuurlijk graag dat het interview een goed beeld van mij geeft. 

Heb ik hun gevoelens en herinneringen goed verwoord? 
Dit deed me denken aan het proces van teksten schrijven voor families bij een afscheid. Het is een spannend moment als ik mijn tekst vooraf aan een familie laat lezen. Heb ik wat zij mij vertelden goed weergegeven? Heb ik hun gevoelens en herinneringen goed verwoord? Heb ik mijn werk goed gedaan? Het is een delicaat proces, in een voor families hectische en verdrietige periode. Ook voor de familie is dit een spannend moment. Herkennen zij hun dierbare in mijn verhaal? Ik druk ze op het hart om zich vrij te voelen om aanpassingen te doen, want het zo belangrijk dat het tot in detail klopt en zij er een goed gevoel over hebben. 

De ene keer lukt dat beter als de andere keer, zo is mijn ervaring. Vaak is het in één keer goed, hoeft er maar heel weinig veranderd te worden. Een andere keer is het meer zoeken en schaven, bijvoorbeeld als er onderhuidse spanningen spelen in een familie. Met de ene familie is meer een klik dan met een andere, zo is het ook. Maar de voldoening is groot als de familie op de dag van de uitvaart blij is met passende en troostvolle woorden. 

Vakblad Uitvaart 
Aan de concepttekst van de tekstschrijver voor het interview heb ik geschaafd. Ik kan het niet laten en ben nu eenmaal kritisch. Gelukkig kwamen we er samen goed uit en was het een leerzame ervaring om dit proces weer eens van de andere kant te ervaren. Ik zie uit naar het artikel in het Vakblad Uitvaart dat half maart verschijnt. 

Aandacht voor een bijzonder levensmoment
Voel je de behoefte om een bijzonder levensmoment de aandacht te geven die het verdient? Neem dan gerust contact met mij op, per telefoon 06-29078056, of per mail karin@levenswending.nl

2 thoughts on “Hoe een interview mij inspireerde mijn bedrijf met een frisse blik te bekijken”
  1. Prachtig Karin hoe je beladen moment kunt omvormen tot een waardevol moment die zowel het verleden als de toekomst verbindt in het moment. Zo wordt elk moment tot een magisch moment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: