Pusj met zeven levens

Nee het is geen verschrijving; Pusj is de naam van mijn lieve poes. Ze is maandag na 17 jaren ingeslapen. Natuurlijk gaan mijn gedachten terug naar hoe mijn toenmalige partner haar vond op het industrieterrein. Hij fietste op zijn racefiets naar huis en zag haar kruipen. Niet meer dan 6 weken oud, piepend haar weg zoekend, haar oogjes dicht met pus. Hij keek nog rond, zag geen moeder of andere kittens en heeft haar onder zijn wielershirt meegenomen.

Dan wordt ze ter adoptie aangeboden
De kinderen waren verliefd en om je eerlijk de waarheid te zeggen: ik ook. Alleen, ze was een klein hoopje ellende met niesziekte en kattenziekte zo bleek later. De kinderen wilden haar meteen houden, we verwachtten niet dat ze het zou overleven en daar hebben we met hen over gesproken. Het zag er niet hoopvol uit, de dierenambulance heeft haar opgehaald en toen mijn jongste vroeg wat er met haar zou gebeuren als ze beter werd, kwam het volgende antwoord: “Dan wordt ze ter adoptie aangeboden.” De blik van mijn kinderen was voldoende om de mensen van de dierenambulance duidelijk te maken dat wij, mocht ze beter worden, als eerste wilden weten of ze ter adoptie aangeboden zou worden.

We namen afscheid, als volwassenen met het idee dat we haar niet meer terug zouden zien. De kinderen in de hoop dat ze voorgoed bij ons zou komen.

Een fijn thuis
Tot mijn verbazing werd ik twee maanden later gebeld door de kittenopvang van het asiel dat ze helemaal hersteld was en klaar om een fijn huis te vinden. Met een aandoenlijke foto erbij. Je snapt: we waren verkocht. We hebben haar opgehaald en zo kwam Pusj bij ons wonen, ze kreeg haar naam van onze kinderen. Het bracht zoveel vreugde in ons gezin, ze was zo klein en lief, hing aan je benen en krabbelde je handen vol krassen. Ze groeide op als een eigenzinnige dame, die wist wat ze wilde.

Dol op de mannen in huis
Heb je wel een gehoord van de uitspraak ‘honden hebben een baas en katten personeel’? Nou die ging op voor onze Pusj. Geen schootkat, maar kroelen op haar manier op de bank, daar was ze dol op. Ze had een voorkeur voor wild stoeien en voor de mannen in huis.

We sloten vriendschap
Toen alle mannen waren vertrokken uit ons huis hebben zij en ik vriendschap gesloten, ze was steeds vaker in mijn buurt. Dan kwam ze naast mij op de bank liggen en zette haar spinmotortje aan. Ik mocht haar op haar buikje kriebelen. Als ik naar bed ging, kwam ze naar boven en sliep naast mijn bed in haar slaapholletje of op het voeteneind. Ik hoorde haar nageltjes over het laminaat gaan als ze haar neus tussen de gordijnen duwde om een frisse neus te halen op mijn Frans balkon.

Kattenziektes
Een kat met zeven levens, kattenziekte, niesziekte als kitten, een paar jaar geleden een alvleesklier ontsteking, zo ziek dat ik toen al dacht haar te verliezen, maar ze krabbelde weer op. Het afgelopen jaar kreeg ze nierinsufficiëntie en daardoor een blaasontsteking. Het leek soms ook of ze verbaasd in de tuin om zich heen keek, alsof ze er voor het eerst was. Dementie komt ook bij katten voor. Haar vacht werd wat mottig en ze liet het toe wanneer ik de klitten eruit plukte.

Het einde naderde
Toen vorige week bleek dat er een hartruis was ontstaan, vertelde de dierenarts mij wat ik al wist. Ze was in de laatste fase van haar leven aangekomen. En toen ze zondag niet meer wilde eten, op veel plaatsen voor zich uit zat te kijken in de tuin, of lag te slapen, een beetje aan het zicht onttrokken, zag ik het einde naderen.

Ze was op
Maandagochtend stond ze niet meer met mij op en verscheen niet meer voor haar ontbijt. Ik heb het besluit genomen wat ik als baasje voor haar kan doen. Toen ik afscheid van haar nam, zag ik pas goed hoe mager ze was geworden, de lieverd, ze was op.

Lieve Pusj,  je hebt  een fantastisch leven bij ons gehad, we hebben van je liefde én je eigenwijsheid genoten. Ik ben je dankbaar dat je mij in de donkerste tijden gezelschap hebt gehouden. Je mag nu rusten, en ik mis je nu al.

“Wat is belangrijker de reis of de bestemming?”
vroeg Grote Panda
“Het gezelschap”

zei Kleine Draak

Uit Grote Panda & Kleine Draak, van James Norbury

3 thoughts on “Pusj met zeven levens”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: