Je ziet alleen het licht als je ook het donker ziet

De meeste mensen zijn gericht op geluk. Gelukkig zijn in werk en privé, binnen het gezin, met vrienden en vriendinnen, familie, dingen waar ze mee bezig zijn. Vaak is het zo dat periodes waarin er tegenslagen zijn, zoals ziekte of conflicten, als naar en ongewenst worden ervaren. Maar in een periode zoals deze, waarin we allemaal nog meer tijd hebben om te voelen en na te denken over hoe het eigenlijk met ons gaat, worden we gedwongen om te kijken naar wat er wél is in plaats van wat er niet is.

In mijn leven heb ik meerdere donkere periodes en momenten meegemaakt. Wie niet? Zeker toen ik puber was, maar ook later als student, vond ik dat enorm akelig en wilde ik dat het snel weer voorbij ging. Ook toen ik begon met werken na mijn studie zat ik vol onzekerheid over mezelf en of ik mijn studie Communicatiekunde wel in de praktijk binnen een bedrijf zou kunnen toepassen. Talloze sollicitatiebrieven en hetzelfde aantal afwijzingen omdat ik geen werkervaring had, maakten me steeds onzekerder. Ik ben op een gegeven moment maar via een uitzendbureau begonnen en rolde zo een leuk bedrijf binnen. Ik herinner me nog goed hoe opgelucht en licht ik me voelde toen dat gebeurde.

Als het niet goed ging, was het donker
De lat die ik mezelf altijd oplegde lag vrij hoog. En als de dingen binnen mijn werk niet liepen zoals ik had gehoopt, gaf ik anderen maar ook mezelf daar de schuld van. Als het niet goed ging, was het donker. 

Snappen waarom iets niet lukt
Als ik er binnen een bedrijf echt niet meer uitkwam, besloot ik ontslag te nemen of belandde ik een arbeidsconflict. Ik heb meerdere keren de overtuiging gevoeld dat ik simpelweg niet het werk kon vinden waar ik gelukkig van zou worden. Tot ik op een gegeven moment aan mezelf durfde toe te geven dat ik een studie had gedaan die niet bij me paste. Het geven van communicatieadvies binnen bedrijven betekende vaak dat ik in allerlei politieke wespennesten terechtkwam. Sommigen vinden dat leuk, maar ik vind het vreselijk. Al snel besloot ik me op het maken van verhalen te richten, mensen interviewen en schrijven.

Het vertrouwen dat het altijd weer licht wordt
Nu is het licht, omdat ik voel dat deze ‘werkjas’ me precies past. En ik daarnaast zelfs nog betaalde mantelzorg voor ouderen doe, werken met een doelgroep die ik altijd al fascinerend heb gevonden. En het werd nog lichter. Natuurlijk zullen er ook minder leuke momenten komen, maar het vertrouwen dat het altijd weer licht wordt, is inmiddels erg groot.

Waarom moest ons dat overkomen?
Toen binnen ons gezin veel dingen anders liepen dan we ons hadden voorgesteld en wij te maken kregen met veel stressvolle en nare situaties, voelde dat in het begin als enorm oneerlijk. Waar hadden wij dat aan verdiend? Waarom moest ons dat overkomen? Later leerde ik dat dat een overbodige afvraging is en het je juist leert om met tegenslagen om te gaan als je ze aanvaardt. Ze komen op jouw pad en jij hebt daar iets mee te doen, van te leren.

In het dal was het donker en wanhopig
Lange tijd voelde ik me keer op keer overspoeld door de gebeurtenissen in ons leven. Steeds weer van de berg regelrecht het dal in. Ik wist vaak niet hoe ik in vredesnaam de berg weer op zou moeten komen. In het dal was het donker en wanhopig.

Soms voel je groeipijn
Inmiddels heb ik ervaren dat er in de stevigste crises altijd voor mij en ons gezorgd is. En wat ik ook heb geleerd, is dat aanvaarden van jouw pad, jouw levenslessen ervoor zorgen dat je groeit. Soms voel je groeipijn. Of denk je terug bij af te zijn, maar dan ben je juist toe aan die volgende laag.

Hoop, geloof en liefde
Ik trek regelmatig engelenkaarten en dat blijft magisch. Omdat er zoveel kloppende en richtinggevende boodschappen instaan. Mijn vader leerde me dat hoop, geloof en liefde de belangrijkste elementen binnen het leven zijn. Hij schreef het destijds in mijn poëziealbum en gaf me ooit een zilveren hangertje met een hartje, een kruisje en een anker. En ik kan het, nu ik 50 jaar ben, echt volledig omarmen.

Het donker accepteren
Ook al zit je maanden in het donker, het wordt echt altijd weer licht. En als je terug durft te kijken naar wat er nu precies is gebeurd in je leven, snap je vaak waar het over ging. Ik leer steeds meer het donker accepteren, omdat ik weet dat ik op de bergtop die ik daarna weer bereik weer in het volle licht mag zijn.

Bevrijdend Schrijven
Bij het verwerken van gebeurtenissen in je leven kan het letterlijk lucht geven om het van je af te schrijven. Ik merk dat het ruimte schept om over mijn pad en mijn stappen, mijn verleden, inzichten te schrijven. Vind jij het ook fijn om te schrijven en doe je dat zelfs liever dan met iemand te praten? Omdat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om over antwoorden na te kunnen denken en op je eigen veilige plek, op jouw moment achter jouw computer van je af wilt schrijven wat jou bezighoudt? 

Mindful Analysis
Als je iemand zoekt om met je mee te lezen om je te helpen antwoorden te vinden op jouw vragen, nodig ik je van harte uit om jezelf al schrijvend te bevrijden. Bevrijdend Schrijven is gebaseerd op de methode Mindful Analysis waarbij je in vier stappen inzicht krijgt in waar je nu staat, hoe je daar gekomen bent, waar je naar toe wilt en hoe je dat wilt gaan bereiken. Ik schrijf dan terug, met verdiepende vragen naar aanleiding van wat jij schrijft, waar jij je eigen antwoorden op kunt vinden. Het resultaat is dat jij weet waar jouw uitdagingen liggen en hoe je daarmee verder kunt, omdat je uiteindelijk zelf je analyse hebt gedaan. Meer weten? Kijk op https://compassiecom.com/bevrijdend-schrijven/. Mail of bel me gerust als je hier meer informatie over wilt.

0 thoughts on “Je ziet alleen het licht als je ook het donker ziet”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: