Retrograde planeten verinnerlijken je processen

Het jaar is nog knispervers. 2021 is zelfs nog zichtbaar. De planeten lopen echter rustig door. Deze staan niet stil bij de overgang van het ene naar het andere jaar. Wel lijkt het af en toe of ze stilstaan. Als ze van richting veranderen is dit voor ons te zien. Dan gaan ze van direct oftewel recht naar retrograde oftewel de andere kant oplopen. Zo aan het begin van dit jaar, in de maand januari, zijn er drie planeten die retrograde lopen of gaan lopen: Mercurius, Venus en Uranus.

Deze richtingverandering is voelbaar en voor ons oog zichtbaar. Omdat wij vanuit de Aarde het universum inkijken. Eens in de zoveel tijd, afhankelijk van de planeetloop om de zon, gaan planeten retrograde lopen en daarna, na een bepaalde periode, weer direct. Deze periode verschilt nogal.

Mercurius retrograde
Mercurius gaat retrograde lopen in de komende week. En doet dat de komende drie weken. Het begint op 14 januari 2022 en eindigt op 4 februari 2022. In deze periode loopt Mercurius terug in het teken Waterman, vanaf 10 graden 19. Op 24 graden 23 in de Steenbok is het keerpunt. Daarna gaat Mercurius weer de goede kant oplopen.

Houd in gedachten dat er een dag of drie tot een week vooraf en een dag of drie tot een week achteraf de energie van Mercurius al anders kan aanvoelen en uitwerken. Je begrijpt elkaar minder goed of verkeerd. Er is meer filekans, meer kans op vertragingen en vooral ook meer wat misgaat via digitale communicatie. Dus via internet, mail, Whatsapp, Messenger, Facebook. Ook om op te gaan ruimen, innerlijk of materieel, daar is het nu de tijd voor.

Venus loopt al retrograde
Het nieuwe jaar is begonnen met Venus die retrograde liep. Deze blijft dit ook nog de hele maand januari doen. Namelijk tot en met 29 januari 2022. Op 20 december is deze planeet retrograde gaan lopen. Venus blijft in Steenbok teruglopen van 26 graden 29 tot en met 11 graden 5.

Venus loopt minder snel dan de planeet Mercurius. De periode dat Venus anders uitwerkt is 40 dagen. Met nog enkele dagen ervoor en erna. Bij Venus draait het om de liefde, relaties maar ook zeker om financiën. Goed om in deze periode in de gaten te houden dat relaties anders uit kunnen pakken dan gedacht, geld besteed wordt aan iets wat uiteindelijk niet is wat gehoopt of gedacht werd.

Uranus loopt al langer retrograde
Uranus heeft net als Venus zijn retrogradestand voortgezet. Vanuit 2021 naar 2022. Uranus is een planeet die veel langzamer, rond de zon loopt. Het duurt daarom ook langer voordat deze van retrograde naar direct loopt. Op 18 augustus 2021 is deze op 14 graden 48 retrograde gaan lopen. In het teken Stier. Dat zal zo blijven tot en met 18 januari 2022. Dan staat Uranus op 10 graden 49. Uranus heeft dan dus 5 maanden retrograde gestaan.

Uranus heeft retrograde een uitwerking op elektriciteit. Ook op computers en internet. Vaak gaan elektrische apparaten, aangeschaft in een retrograde periode eerder stuk. Er mankeert eerder iets aan. Ook op het gebied van lichamelijke elektriciteit heeft Uranus effect. Dan valt er te denken aan elektriciteit in je lijf. Hartritmestoornissen, hartkloppingen maar ook de elektrische geleiding van je lijf, de zenuwen en de aansturing vanuit je hoofd.

Retrograde is goed voor…
De werking van de planeetenergieën is altijd meer gericht op je innerlijk, als deze retrograde loopt. Dit is ook zo voelbaar, maar lang niet altijd zichtbaar. Het kan zelfs zo zijn dat er uiterlijk, zichtbaar niets gemerkt wordt van wat er binnenin je speelt. Deze periodes zijn onder andere uitermate geschikt om*:

 • zaken op te ruimen en te ordenen ( Mercurius)
 • verinnerlijken van processen( Mercurius, Venus
 • het oude door te laten lopen en niet aan iets nieuws beginnen (Mercurius, Venus, Mars, Jupiter)
 • er kan moeite zijn met het erkennen en laten zien van je liefde in de buitenwereld (Venus)
 • spijt krijgen van een aankoop omdat het niet de goede maat, kleur, stof etc. is (Venus)
 • de uitwerking van wat leuk en ontspannend zou zijn, mist zijn doel (Venus)
 • moeilijker dan normaal voor jezelf opkomen (Mars)
 • energie laat zich lastig bundelen (Mars)
 • afronden van een studie of opleiding (Jupiter)
 • uitwerken van ideeën en plannen (Jupiter)
 • rusteloosheid (Uranus)
 • behoefte om aan iets nieuws te beginnen; waar vooral de behoefte om het anders te doen mee bedoeld wordt (Uranus)
 • lichamelijke klachten of uitingen zoals spasmes, krampen, zenuwpijnen, hartritme verstoringen (Uranus)  

*Het is mogelijk dat je geboren bent met een retrograde planeet in je horoscoop. Dan is het goed om in gedachten te houden dat de werking van de planeet dan deels anders is of kan uitwerken.

Jezelf nog recht in de spiegel kunnen aankijken
Zo zijn we het jaar begonnen met twee retrograde planeten, waar zich een derde bij gaat voegen. Juist deze periodes zijn goed om eens uit te zoeken of het gevoelsmatig oké voelt en je de stappen zet die je wilt. Zo kan je er achterkomen of je jezelf nog recht in de spiegel kan aankijken. Of dat het nu toch echt tijd is om het anders te gaan doen, het anders te gaan aanpakken.

Het anders willen, maar allang niet meer weten hoe
Juist bij dit soort processen is het fijn als iemand met je meekijkt. Als astroloog kijk ik graag met je mee om je meer helderheid en verdieping te laten ervaren. De situatie waar je inzit wordt dan duidelijker. Daarnaast gebeurt het geregeld dat je tegen dezelfde drempel aan blijft lopen. Soms wel een half leven lang. Je wilt dan vaak wel anders, maar weet allang niet meer hoe dat te doen. Last heb je er wel van. Stappen zetten in een andere richting kan je leren. Zonder hinder van oude emoties heb je weer meer lucht om de wereld volgens jouw palet in te kleuren.

Lijkt dat je wat? Neem dan contact op voor een inkijkje: kailosinzichten@gmail.com

1 thought on “Retrograde planeten verinnerlijken je processen”
 1. Duidelijker kan het niet worden. Vaatwasser besturingspaneel kapot in december. Afgelopen week een nieuwe auto moeten kopen van geld wat ik aan de keuken wilde besteden. En het verhuizen van mijn kantoor zorgt dat ik weer opruim. Lekker! En ik voel weerstand om iets nieuws uit te werken. Dat laatste vind ik lastig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: