Regel een blind date met jouw creativiteit

Wat er gebeurde in de zomer van 2019 is dat ik mijn creativiteit verloor. Op de camping, blote voeten in zalmroze glinsterende slippers, op het groene gras. De bladeren ruisend aan de bomen. Met alle tijd van de wereld. Twee vrolijk gekleurde hangmatten wapperend in het bosje achter onze caravan. Rondrennende eekhoorntjes door het struikgewas. Het geroep van een uil dat we ’s nachts hoorden vanuit ons Franse bed. Alle ingrediënten voor opbloeiende creativiteit waren aanwezig zou je denken. Maar niks. Alsof mijn hersens verdoofd waren en geen weet meer hadden van enige creatieve verbindingen. 

Productie
Heel jammer, want de zomerperiode is mijn kans om flink productief te zijn en een hele lading nieuwe, inspirerende blogs te schrijven, dacht ik. Niet dus. En meteen de angst: ik kan het niet meer, mijn creativiteit is weg en komt niet meer terug. Wat nu? Ik besloot om vooral niks te doen en af te wachten. Vakantie te houden.

Me-time
En wat gebeurde er? Vanaf het moment dat de kinderen naar school gingen, begon mijn creativiteit te stromen. In een week tijd schreef ik drie blogs. Ongelofelijk. Ik bloeide weer helemaal op, liet me leiden door de stroom. En ik pakte elke avond mijn pen, iPad of computer erbij. Heerlijk. Ik kon me weer helemaal verliezen in de teksten en tekeningen. En me laten verrassen door wat er kwam. Geen zorg meer over de kinderen. Of zij het naar hun zin hebben, zich vermaken, genoeg te eten hebben, zich niet in de nesten werken. En daardoor ook weer meer tijd en ruimte voor mij. Mijn gedachten, werk, ‘baringsdrang’. 

Ontmoet jouw creativiteit
Eens te meer een bevestiging dat creativiteit ruimte nodig heeft. En heel gemakkelijk opgeslokt kan worden door van alles. Door mijn zelfstandig ondernemerschap, mijn dagindeling, mijn levenswijze heb ik het geluk dat de lege ruimte en daarmee de creativiteit, weer terugkeert. Wanneer ik die leegte kan laten zijn, word ik creatief. Dat heb ik echt moeten leren, om daarop te vertrouwen. En nog steeds. Wanneer je net als ik geneigd bent om leegte te vullen met een afspraak hier, een telefoongesprek daar, of een berg aan zorgelijke gedachten, dan loop je de kans op de ontmoeting met jouw creativiteit mis. 

Zorg voor vrije ruimte
De uitdaging wanneer je meer creativiteit in je leven wilt, is dus met name om te zorgen dat je genoeg vrije ruimte hebt waarin creatieve ideeën kunnen ontstaan. Wil je meer met jouw creativiteit leven, dan zal je daar bewust ruimte voor moeten vrijmaken. En dat vraagt enerzijds oprechte motivatie. Anderzijds vaardigheden die je helpen om lege ruimte mogelijk te maken; grenzen stellen, nee zeggen, hulp vragen, keuzes maken, aandacht richten op wat voor jou van wezenlijk belang is. En dat gebeurt meestal niet zomaar. Daar moet je iets voor doen. En voor laten.

Ontmoet jouw creativiteit
Wanneer je meer ruimte wilt voor jouw creativiteit en je moeite hebt om deze ruimte te vinden, dan begeleid ik je daar graag in. Zodat je meer vanuit jezelf, vanuit jouw creativiteit kunt gaan leven en werken. Neem contact op voor een eerste date. 

3 thoughts on “Regel een blind date met jouw creativiteit”
  1. In de lege ruimte waar ‘alles’ is en toch ‘niets’ ontstaan de mooiste dingen. De ervaring leert je het te herkennen en erop te vertrouwen dat het weer terug komt. Mooi verwoord Maria.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: