Reflectie-oefening om antwoord te krijgen vanuit je hart, hoofd en buik

In mijn blog van vorige week lichtte ik al een tipje van de sluier op over de oefening ‘De weg naar jouw pad’. Ik vind deze oefening zo gaaf omdat je een rondje wandelt langs de wijsheid van je hart, naar je hoofd, terug naar je hart, via je buik weer naar je hart, om dan pas opties te vinden en keuzes te maken. Vandaag schrijf ik de oefening stap voor stap voor je uit, zodat jij ‘m in alle rust thuis kunt doen.

Door achtereenvolgens te reflecteren over je passies, talenten, wat je raakt en waar je van in beweging komt, kan je pad zich ontvouwen in het gebied waar de vier cirkels elkaar raken. 

1. Mijn passie
Maak contact met je hart, je verlangen, dat waar je van binnen echt blij van wordt. En maak een lijst, zo lang als je wilt, over grote en kleine dingen waar jij echt van ‘aan’ gaat. De volgende hartvragen kunnen je daarbij helpen:

 • Waar word ik blij van?
 • Waar gaat mijn energie stromen?
 • Waar ga ik van ‘aan’?
 • Wanneer maakt mijn hart een sprongetje?

2. Mijn talenten
Je hoofd is aan de beurt om antwoord te geven op de vraag waar je werkelijk goed in bent. Wat zijn talenten en kwaliteiten die je ongemerkt en moeiteloos inzet?. Soms is dit een lastige vraag, omdat we ons niet zo bewust zijn van wat we goed doen. Zeker als je een beetje zelfkritisch denkt, kan dit lastig zijn. En toch is het de bedoeling dat je hier een hele lange lijst van maakt. Heel leuk trouwens om deze vraag ook te stellen aan je collega’s, vrienden en vriendinnen, je partner.

3. Wat me raakt
Deze vraag gaat over wat jij ziet in de buitenwereld waar jij je druk om maakt en wat je echt raakt. Misschien gaat het over maatschappelijke vraagstukken zoals dierenmishandeling, ongelijkheid, discriminatie. Maar het kan ook gaan over concretere onderwerpen ‘dichter bij huis’. Zoals jongeren met leerachterstanden, ouderen die eenzaam zijn, vrouwen met eetstoornissen of fysieke klachten, ondernemers die vastlopen, enz. Wat mij persoonlijk bijvoorbeeld raakt is dat ik ondernemende vrouwen zie die levensenergie en plezier kwijtraken omdat ze niet in contact zijn met hun ware verlangens. De volgende hartvragen kunnen je daarbij helpen.

 • Waar gaat mijn hart naar uit?
 • Wat heeft de wereld nodig wat ik écht belangrijk vind?
 • Met wie en met welke thema’s voel ik me echt verbonden? 
 • Welke issues of misstanden zie ik om me heen die me raken?

4. Mijn beweging
De vierde cirkel gaat over je buikintelligentie. Over wie jij diep van binnen bent en waar je van in beweging komt. Wat past bij jou? Wat doe jij onverschrokken en automatisch omdat het onderdeel is van je zijn? Om antwoorden te geven op deze vragen mag je eventjes broeden. Soms is het lastig om de woorden te vinden die omschrijven wat je diep van binnen ervaart. De antwoorden hebben namelijk een lange reis te maken van je buik naar je hoofd, die het vertaalt in woorden. Het is overigens ook heel mooi om op deze vragen eens rustig te mediteren.

 • Het is mijn roeping om….
 • Diep van binnen is het voor mij de bedoeling dat ik …. doe of deel.
 • Wat diep van binnen bij mij past is…
 • Wat heb ik vanuit mijn wezenlijke kern te delen met de wereld?

 5. Waarderen
Zo hee….. dat was even een mooie reis langs je breinen. Pak per vraag eens de belangrijkste vier of vijf antwoorden en schrijf die in de vier cirkels. En voel. Hoe waardeer je in je hart wat je hier hebt neergezet? Voel maar eens hoe je hart opengaat. En als je voelt dat het misschien nog niet compleet is, dan laat je het even liggen en vul je jouw cirkels later aan. Vaak is dit een reflectie die niet in een uurtje klaar is. Je mag hier lekker dagen op broeden en blijven aanvullen en aanpassen. 

6. Mijn pad
Daar waar de vier cirkels elkaar raken ligt jouw pad. Dat unieke dat jij mag gaan vormgeven, waar je energie aan mag geven. Bij deze stap doen we een beroep op de creativiteit van je hoofd om oplossingen, stappen en mogelijkheden te bedenken. Het kan zijn dat je meteen weet wat je pad is en soms mag het groeien en ontwikkelen. Blijf daarbij telkens verbonden met de wijsheid van je hart en van je buik door je af te vragen of elke oplossing, vorm of mogelijkheid die je hoofd bedenkt past bij het verlangen van je hart en bij wie jij diep van binnen wezenlijk bent. 

Ga je met me mee op avontuur?
Je bent welkom voor een vierdaagse coachreis in het licht, de ruimte en de vrije energie van Málaga in Spanje. Even weg uit je dagelijkse drukte om aandacht te besteden aan de kern van jouw leven: jezelf. Ik breng je weer een krachtige stap verder op je eigen pad. Gun jij het jezelf? Neem contact met me op en ik vertel je alle details: mail@ingrid-smit.nl.

6 thoughts on “Reflectie-oefening om antwoord te krijgen vanuit je hart, hoofd en buik”
 1. WoW, wat fijn lieve Ingrid! Als ik de oefening lees denk ik terug aan de keer dat ik deze oefening live met jou mocht doen en hoor ik als het ware weer je stem erbij. Fijn om nog een keer te doen, met een schrijfboekje erbij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: