De weg naar jouw unieke pad

Verleden week werd ik enorm geraakt door Lieke, een van mijn klanten. Ze zei een zinnetje dat me ontroerde. “Ik weet nu dat ik veel slimmer ben dan mijn hoofd alleen.” Het raakte me zo omdat het precies de kern is van wat ik de wereld te brengen heb, wat mijn pad is in het werk dat ik als coach en trainer doe.

Het gaat over alles wat ik echt belangrijk vind en wat diep van binnen bij mij hoort. Leven en keuzes maken vanuit wijsheid, liefde, verbinding en kracht. Ik ben er van overtuigd dat het verbinden van onze hoofd-, hart-, en buikintelligenties het pad is naar voluit leven. 

Ik weet dat ik slimmer ben dan mijn hoofd alleen
Ze zei het met een grote glimlach. “Mijn hoofd wil altijd alles weten en is vaak kritisch. Mijn hoofd stelt me steeds dezelfde vragen die me niet verder helpen. Vragen zoals:

 • Waarom lukt het me niet om te kiezen?
 • Kan ik dit wel maken?
 • Wat is het beste voor mij om te doen?
 • Hoe kom ik van de vermoeidheid af?
 • Doe je wel voorzichtig?
 • Wat als het misgaat?

Mijn hoofd draaide overuren om een oplossing voor me te vinden zodat ik eindelijk eens kon gaan doen wat echt bij mij past. Ik heb al zo lang gedaan wat er van me gevraagd werd en dat wil ik niet meer. Maar mijn hoofd kwam er niet uit, ik bleef in kringetjes denken en dus bleef ik zitten waar ik zat.”

Een volgende stap in je leven
Lieke kwam bij mij omdat ze een volgende stap in haar werk wilde zetten, maar eigenlijk niet wist wat ze precies wil en waar ze moest beginnen. Ze was kritisch op zichzelf, had de lat hoog liggen en was bang om de verkeerde keuzes te maken. Het was ook een verwarrende tijd. Een combinatie van kinderen die bijna het huis uit gaan, een werksituatie die door de coronapandemie drastisch was veranderd, vermoeidheid en overgangsklachten. Een pittige combinatie en voor veel vrouwen zo herkenbaar. Alsof er niet alleen letterlijk en fysiek een overgang gaande is, maar vooral ook figuurlijk. Hoog tijd om haar te gidsen voorbij haar hoofd langs de bronnen van haar innerlijke wijsheid.

Ik wil gewoon weten wat ik wil”
Na een aantal mBIT coachsessies vroeg ik haar om een reflectie-oefening te doen waarvan ik hier alvast een tipje van de sluier oplicht. Omdat het je gidst langs de wijsheid van je meerdere breinen, zodat je helderheid krijgt, meer mogelijkheden ziet en andere keuzes kunt maken die werkelijk passen bij jouw unieke pad in het leven. Voor Lieke gaf het antwoord op haar coachvraag: “Ik wil gewoon weten wat ik wil en vol vertrouwen in actie komen.”

De weg naar jouw unieke pad
Ik heb deze oefening ‘De weg naar jouw pad’ genoemd. Telkens als ik deze met mijn klanten doe, ontstaat er iets magisch, simpelweg omdat we een rondje wandelen langs de wijsheid van je hart, naar je hoofd, terug naar je hart, via je buik weer naar je hart, om dan pas opties te vinden en keuzes te maken. Door achtereenvolgens te reflecteren over je passies, talenten, wat je raakt en waar je van in beweging komt, kan je pad zich ontvouwen in het gebied waar de vier cirkels elkaar raken. 

Het begint bij rust en ruime voor jezelf
Ik heb deze oefening de afgelopen jaren al meerdere keren gedaan en het helpt me telkens als ik even twijfel over een volgende stap in mijn leven. Het geeft vernieuwde helderheid en richting. Het is zo fijn om te doen. Ga er alvast over mijmeren, maak aantekeningen en dan schrijf ik in mijn volgende blog de hele oefening uit, zodat je er concreet mee aan de slag kunt.

Ga je met me mee op avontuur?
Deze winter heb ik mijn pad ook weer eens uitgewerkt rond mijn verlangen om een volgende stap in mijn werk als trainer/coach te maken. Heerlijk, want ik nu bied ik ook transformerende en intensieve coachreizen aan vrouwen die een volgende stap willen maken. Vrouwen die verlangen naar helderheid en krachtige keuzes om het leven te leven dat echt past bij wie ze zijn. Leven vanuit wijsheid, verbinding, liefde en kracht. Leven vanuit de wijsheid van je hart, je hoofd en je buik. Nieuwsgierig? Neem contact met me op en ik vertel je alle details: mail@ingrid-smit.nl.

3 thoughts on “De weg naar jouw unieke pad”
  1. Wat heerlijk Anneke, jouw nieuwsgierigheid. En leuk dat je de twee lemniscaten ziet. De eeuwige wisselwerking, waar de energie mag stromen met kracht en aandacht.
   Wordt vervolgd dus….

 1. Ik geloof zo in ieder zijn unieke, bijzondere pad dat ik het iedereen gun. En zo lees ik het ook in je blog. Geluk is daar waar je op je pad staat! Dank je wel voor het bewust(er) maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: