‘Nee’ tegen de ander is vaak een ‘ja’ tegen jezelf

Hou jij van jezelf? Wat is dat eigenlijk, van jezelf houden? Wanneer weet je of je dat doet? Ik heb eigenlijk best lang gedacht dat ik wel van mezelf hield. Want op veel plaatsen staat geschreven dat je niet van een ander kan houden als je niet van jezelf houdt. En aangezien ik veel van de belangrijkste mensen in mijn leven houd, ging ik er automatisch van uit dat ik ook genoeg van mezelf hield.

Toch kreeg ik steeds vaker het gevoel dat het wel tegenviel met die zelfliefde. Omdat ik bijna nooit de rust kon vinden om mezelf eens te verwennen met een fijn bad of leuke kleren voor mezelf te kopen. Dat ik niet zonder schuldgevoel op de bank kon gaan zitten lezen, omdat er nog van alles gedaan moest worden in huis. Dat ik altijd klaarsta voor mijn gezin, terwijl ze daar meestal niet eens om vragen. Het werd me steeds helderder dat het wel tegenviel met die zelfliefde. 

Nieuw patroon
Als je vastzit in een patroon waar je destijds bewust voor hebt gekozen, namelijk er zijn voor je gezin, is het niet eenvoudig om daar uit te stappen. Zeker niet als dingen niet allemaal van een leien dakje gaan. Ik heb jarenlang vanuit het ‘moeten’ geleefd, altijd beschikbaar zijn voor de ander en dienstbaar zijn om gewaardeerd te worden. De afgelopen jaren is regelmatig tegen mij gezegd dat ik eerst goed voor mezelf moet zorgen voordat ik écht van toegevoegde waarde kan zijn voor de ander. En dat betekent ook dat je vaker ‘nee’ tegen de ander zegt en ‘ja’ tegen jezelf. 

Oefening baart kunst
Vaak uiten blokkades in mijn systeem zich via mijn lichaam. Dat gaat minder goed functioneren, wordt heel erg moe, en na onderzoek blijkt meestal dat het me probeert te vertellen dat ik mijn leven niet leef. Dat ik niet goed voor mezelf zorg. Dat ik een soort kloon van moeder Theresa ben. Ik realiseer me steeds meer dat het naar buiten reiken zo ingesleten is, dat mezelf voelen en centraal stellen echt veel aandacht vraagt. Dienstbaarheid is inmiddels mijn grootste vijand. Door steeds uit te reiken naar de ander is je eigen basis niet stevig. Dan wiebelt het van links naar rechts.

Zingen in de keuken
Gisteren stond ik eten te koken voor cliënten van mij. Opeens begon ik te zingen, uit volle borst. De dame des huizes stormde de keuken in en vroeg of ik bij een koor zong en zei dat ik een prachtige stem had… Nee, ik zing niet bij een koor. Mijn kinderen hebben mij verteld dat ik absoluut niet kan zingen en dat heb ik kennelijk van ze aangenomen. Net als de juf die vroeger vertelde dat ik niet netjes kleurde, of de hoofdredacteur die zei dat ik niet kon schrijven.

Mezelf omarmen
Dus vanaf nu is mijn taak in mezelf te geloven, te luisteren naar mijn intuïtie en weer de dingen op te zoeken waar ik altijd blij van werd. Zoals zingen, maar ook dansen, wandelen langs de zee, fijne boeken lezen, moodboards maken, mezelf verwennen in een Spa of kledingwinkel. Leren van mezelf te houden en vooral mezelf te accepteren zoals ik ben. Mezelf omarmen. De dingen doen die me vreugde brengen. Het is ok. Ik ben genoeg.

Bevrijdend schrijven
Bij het verwerken van gebeurtenissen in je leven kan het letterlijk lucht geven om het van je af te schrijven. Ik merk dat het ruimte schept om over mijn ervaringen en mijn stappen, mijn verleden, inzichten te schrijven. Vind jij het ook fijn om te schrijven en doe je dat zelfs liever dan met iemand te praten? Omdat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om over antwoorden na te kunnen denken en op je eigen veilige plek, op jouw moment achter jouw computer van je af wilt schrijven wat jou bezighoudt? 

Mindful Analysis
Als je iemand zoekt om met je mee te lezen om je te helpen antwoorden te vinden op jouw vragen, nodig ik je van harte uit om jezelf al schrijvend te bevrijden. Bevrijdend Schrijven is gebaseerd op de methode Mindful Analysis waarbij je in vier stappen inzicht krijgt in waar je nu staat, hoe je daar gekomen bent, waar je naar toe wilt en hoe je dat wilt gaan bereiken. Ik schrijf dan terug, met verdiepende vragen naar aanleiding van wat jij schrijft, waar jij je eigen antwoorden op kunt vinden. Het resultaat is dat jij weet waar jouw uitdagingen liggen en hoe je daarmee verder kunt, omdat je uiteindelijk zelf je analyse hebt gedaan. 

Meer weten?
Kijk op https://compassiecom.com/bevrijdend-schrijven/. Mail of bel me gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of als je hier meer informatie over wilt.

0 thoughts on “‘Nee’ tegen de ander is vaak een ‘ja’ tegen jezelf”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: