Nachtdienst in het ziekenhuis

Naast mijn eigen praktijk werk ik als receptioniste en beveiliger in een ziekenhuis. Momenteel draait het op volle toeren. Druk met klaarmaken voor wat er komt. Het lijkt nu net of het gebouw de adem inhoudt voor wat er komen gaat. Alles staat in de startblokken voor de dag dat de overvloed aan patiënten begint toe te stromen. 

Deuren dicht die normaal open zijn. Linten zijn gespannen, zodat je daar niet door kunt, niet door mag. Er staan tafels vlak na de hoofdingang waar overdag mensen kunnen worden getemperatuurd en er wordt ze een aantal vragen gesteld alvorens ze naar binnen mogen. ‘Verkoudheidsklachten? Bent u de afgelopen weken in een van de besmette gebieden geweest? Heeft u koorts?’ Dat zijn de vragen die op de bezoekers en patiënten, die overdag het gebouw in willen, worden afgevuurd.

Nu is het echter rustig en op momenten zelfs stil. Af en toe meldt zich een patiënt of iemand voor het afhalen van een recept. 

‘s Nachts is het anders
De normaal wat gemoedelijke en rustige sfeer, die vaak in de nachtelijke uren heerst, is er wel. En toch is het anders. Iedereen houdt zich streng aan de nieuwe regels en procedures en is wat alerter dan normaal. Zo heb ik het ziekenhuis niet eerder meegemaakt ’s nachts. Bewust als we zijn van de risico’s stellen we vragen aan degenen die naar binnen willen en informeren we bij collega’s van andere afdelingen of ze wel of niet naar binnen mogen. Zo worden gangen en gebouwdelen schoon, oftewel corona-vrij gehouden. 

Verdacht van corona
Terwijl ik mijn administratieve werk doe, komt er iemand binnen per ambulance. Na de nodige onderzoeken op de SEH valt hij in de categorie ‘verdacht van corona’ en wordt hij binnen afzienbare tijd naar de IC gebracht. Daar leggen ze hem zo nodig op zijn buik, zodat de longen maximaal hun werk kunnen doen. Hopelijk knapt hij snel weer op en kan hij over een paar dagen naar een andere afdeling. Daar zal hij nog steeds in quarantaine zitten en dus alleen in een kamer worden verpleegd waar hij niet uit mag. Met een half uur bezoek per dag. Als het allemaal goed gaat. 

Bevallen in het ziekenhuis
Nog geen tien minuten daarna staat er een vrouw voor de deur met haar man. Ze is overduidelijk zwanger en komt om te bevallen naar het ziekenhuis. Na haar naam te hebben gevraagd, bel ik de afdeling of ze verwacht wordt. Dit is zo en ik loop met de vrouw mee. Langzaam maar gestaag lopen we naar de afdeling. Daar aangekomen open ik de toegangsdeur voor haar. Waarna zij na mijn ‘good luck’ (het is een Engels sprekende dame) naar binnen verdwijnt. 

Een bijzondere werkplek
Lopend op de weg terug naar mijn werkplek realiseer ik me weer wat een bijzondere werkplek ik toch heb. Op de Intensive Care is iemand aan het knokken voor zijn leven. Bij elke ademteug wordt er gevochten om lucht in de longen te krijgen. Terwijl op de afdeling verloskunde een vrouw moeder wordt en een kind wordt geboren. Het zal zijn of haar eerste ademteug nemen en een nieuw leven beginnen. Zij of hij zal opgroeien in een totaal andere wereld en met een andere kijk dan wij nu hebben. Ik hoop dat het een schonere en gezondere wereld mag zijn.

De man, van de zwangere vrouw komt binnen en wordt door mijn collega naar de afdeling verwezen. Op camera zien wij de man bijna naar de afdeling toe hollen, zo’n haast heeft hij om er op tijd te zijn.

Haal eruit wat er in zit
Doordat ik vaak met uitersten te maken heb in mijn part-time baan als receptionist/beveiliger ben ik me bewust van wat ik heb in mijn leven en haal ik eruit wat erin zit. Daar ga ik elke dag voor. In mijn bedrijf als levenspadbegeleider doe ik dat ook. Of dat nu om angsten, trauma’s of een inzicht gaat. Tot en met 26 maart kan je een snuffelconsult boeken. Via Skype en voor een kleine prijs: www.kailosinzichten.nl/contact

6 thoughts on “Nachtdienst in het ziekenhuis”
  1. Wat mooi om mee te mogen kijken in deze kant van jouw wereld, in de wereld van het ziekenhuis. En de ademteug van de een en de ander, zo mooi neergezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: