Een weg naar de hemel

Lieve mam, het is alweer zo lang geleden dat je na een zware operatie nog even bij bewustzijn was. Ik sta aan je bed, ik weet wat er gaat gebeuren. Ik voel je strijd, er is zo veel niet afgemaakt. Je bent omringd door apparatuur. Monitoren zijn aangesloten, ik volg je harttonen. Ik heb net een gesprek gehad met de longarts. Je hebt geen overlevingskans. De kanker is zo diep ingevreten in je lijf. Je longen zijn volledig aangetast.

Pantser om je hart
Ik vertel je dat ik van je houd, het leven is niet zo makkelijk geweest. Onze relatie moeizaam. Hoe kan het ook anders lieve mam. Meteen na mijn geboorte ben ik weggedaan. Opgegroeid in kindertehuizen en pleeggezinnen. Om jezelf te beschermen heb je een pantser om je hart geplaatst. In een droom heb ik acht maanden geleden gezien wat er gebeuren gaat. De hele film ontvouwt zich voor me. Je bent ernstig zieklongkanker in een ver stadium. Je hoest al lange tijd en ik heb je meerdere keren gezegd dat je naar de dokter moet. Ergens diep van binnen weet je dat er iets mis is. 

Het is belangrijk voor je zielenrust
Een hele route volgen we langs specialisten. Een chemokuur volgt, er lijkt nog hoop te zijn. Ik probeer je voor te bereiden op een minder goede uitslag. Je wilt dit niet horen. We praten samen over het leven, over wat je het meest geraakt heeft. Je voelt je schuldig omdat je er niet kon zijn voor je kinderen. Ik probeer het wat te verzachten. Je wilt zo graag je zoon en dochter Tineke zien en spreken. Ook zij zijn opgegroeid in kindertehuizen en pleeggezinnen. We hebben later contact met je gekregen, hierin heb je geprobeerd om de voorgaande geschiedenis te wissen. Dit is echter niet mogelijk. De gebeurtenissen zijn heftig geweest. Toch spreek ik met je af dat ik ga vragen of ze contact met je willen. Het is belangrijk voor je zielenrust. Ik bel beiden op en vraag of ze willen komen. Ik leg de ernst van de situatie uit. Nu kunnen ze nog naar haar toe. Beiden geven nul op rekest. Hun reactie: ‘Ze is er nooit voor mij geweest, nu ben ik er niet voor haar.’

Er is geen schuld
Het doet me pijn dat beiden het laten afweten. Nu is er nog een mogelijkheid om enigszins vrede in je hart te krijgen. Mijn moeder betuigt spijt, er is geen schuld. Het zijn ervaringen in het leven die diepe gevolgen hebben, voor haar en voor ons. Ook mijn moeder had het zo graag anders gewild. Het leven is hard geweest voor haar. Ieder mens heeft liefde nodig, niemand kan zonder.

Eenzaam
Je wilt niet praten over sterven; wanneer je het er niet over hebt, is het er niet. De laatste weken van je leven kom ik vaak met mijn gezin. We halen je op en gaan samen naar een park, of gewoon ergens wat eten en drinken. Onze nabijheid is belangrijk. Je hebt je zo vaak alleen en eenzaam gevoeld. 

Tegen beter weten in
De datum van de operatie is vastgesteld. Je hebt er alle vertrouwen in. Ik probeer heel voorzichtig aan je te vertellen dat we niet weten hoe het zal gaan. Je vraagt nogmaals naar Tineke en je zoon, helaas moet ik je teleurstellen. Ik breng je naar het ziekenhuis terwijl ik me machteloos en verdrietig voel. We hebben zo veel mogelijk contact.

Ik doe examen. Ondanks de spanning die ik voel, slaag ik. Dezelfde nacht gaat de telefoon. Het ziekenhuis belt dat we moeten komen, mijn moeder is stervende. Haar hele lichaam is zwaar aangetast. We rijden in de nacht vanuit Drenthe naar Arnhem. Onderweg bel ik nog een keer Tineke, ze besluit toch te komen. 

Te laat
Ik sta aan je bed en streel je hand, ik vertel je dat ik ben geslaagd. Er komt een lichte beweging, je hebt het gehoord. Ook vertel ik dat Tineke onderweg is. Ik weet niet of je dit nog meekrijgt. Je bezeerde hart is gestopt met kloppen. Tineke is te laat en is hier verdrietig over, maar dit gegeven is onomkeerbaar. Ik voel verdriet, maar ook opluchting. Het zijn dubbele gevoelens. Mam, het is genoeg geweest. Je bent nu vrij van zorgen en pijn. Als een heel mooie vlinder vlieg je naar huis. 

Crematie
Er valt een hoop te organiseren, je hebt nooit over afscheid willen praten. Ik probeer het in jouw stijl te regelen. Ik maak een groot bloemstuk voor op je kist. Rode rozen staan hierin centraal. De bloemen worden rijkelijk bewaterd met mijn tranen. Ik heb een stuk geschreven over je leven, als oma van onze kinderen heb je een tweede kans gekregen. Deze heb je goed vervuld.

Begrip
Tijdens de uitvaart is er een hondje bij waar je vaak op hebt gepast. Terwijl ik mijn verhaal doe, loopt het hondje naar voren en begint likkende bewegingen te maken in de lucht. Je bent er, energie gaat immers nooit verloren. Tineke is bij de uitvaart, mijn broertje niet. Het is allemaal te pijnlijk geweest. Ik heb begrip voor zijn kant van het verhaal. 

Vrede
Het is belangrijk om tijdens het leven een stuk rust en vrede te vinden in je hart. Je kunt maar één keer afscheid nemen. Hoe moeilijk het ook kan zijn, achter ieder mens een verhaal. Liefde is de grootste kracht van het universum.

Een weg naar de hemel
Lieve mam, ik zit in het vliegtuig terwijl ik dit schrijf. Een weg naar de hemel, misschien iets dichter bij jou en vele andere dierbaren die in de sferen zijn. Ooit ontmoeten we elkaar weer, voor nu vervolg ik mijn koers naar Singapore. Hier wachten twee lieve schatten op mijn komst.

Licht is sterker dan donker
Het leven is een avontuur in een wereld van dualiteit. Maar hoe dan ook: licht is altijd sterker dan donker. Wanneer we kunnen kijken zonder oordeel, kan datgene wat donker lijkt ook transformeren naar licht.
Lieve mam, dank je wel dat ik via jou geboren ben. Vanuit het donker naar het licht. Ik hou van je.

Mocht je naar aanleiding van mijn verhaal behoefte hebben om jouw verhaal met mij te delen, voel je dan vrij om contact met me op te nemen. Ik bied je een gratis gesprek aan.

16 thoughts on “Een weg naar de hemel”
 1. Hallo Anna,
  We hebben elkaar een poosje geleden ontmoet op het multi culti event.
  Wat een mooi stuk heb je geschreven. Dank voor het delen, het is rakend en ontroerend.
  Lieve groet,
  Mascha

  1. Dank je wel Corinna, ik ben hier zelf ook heel blij mee. Het geeft me rust wanneer ik weet dat ik heb gedaan wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Het gaat niet vanzelf maar wel bewust. Liefs

   1. Wat een liefdevol, emotioneel stuk heb jij geschreven Anna, ben er echt door geraakt!
    En zo mooi dat je dit ook kunt delen!
    Liefs!

 2. Lieve Anna wat heb je ontzettend mooi woorden gegeven aan jouw ervaring. Hoe je hebt willen voorbereiden, het verdriet, de liefde, het zachter maken. En wat mooi dat je zelf het bloemstuk hebt gemaakt en dat het hondje ook nog afscheid heeft genomen. Prachtig! Dank je wel voor het delen.

  1. Graag gedaan Joke. Het zijn ervaringen die voor mij belangrijk zijn om te delen.

   Wat er ook gebeurd, ik probeer het verhaal achter het verhaal naar voren te laten komen. Dit geeft mij een rustig gevoel in mijn hart.

 3. Lieve Anna,
  Dank je wel voor jouw persoonlijke leven zo hier te delen. Het is heel persoonlijk en daardoor heel herkenbaar.
  Ik denk dat ik ooit met mijn vader ook een soortgelijke reis ga maken, hij wil en kan niet stilstaan bij de dood.
  Ik wel bij de zijne. En ik zal er voor hem zijn, in de mate dat hij me toe laat.

  1. Wat fijn Marlies dat je dit zegt. Dit is ook het enige wat je kunt doen, Er zijn in de mate dat iemand je toelaat.

   Liefde is de grootste kracht en dit zal altijd zo zijn. Ik wens je een mooie reis met je vader. En ik geef dingen die ik niet kan veranderen in grotere handen.
   Liefs

 4. Bemoedigend hoe je naast het bed van je moeder hebt gestaan. Dat liefde altijd overwint. Dat je niet hoeft te vergeten maar er anders naar kunt en mag kijken. Hoe bevrijdend dit is. Ook al is dit niet altijd makkelijk. Je bent een voorbeeld van hoe het kan. Dank je voor het delen Anna.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: