Mag jij van jezelf wel zijn wie je bent?

Ineens zie ik tranen in haar ogen. We komen op het punt waar het daadwerkelijk om gaat, dat is me duidelijk. “Ik voel me zo vaak trots op anderen, op mijn partner of op mijn kind. Dat gevoel van trots vervult me dan volledig en is zo krachtig en mooi. Ik voel me alleen nooit echt op die diepe en intense manier trots over mezelf.” Ze neemt even de tijd om haar stille tranen weg te slikken en zich te herpakken. 

Trots is als liefde
“Wat nou als je nog even bij dat verlangen blijft?” vraag ik haar. “Waar zit dat gevoel van trots dat je voor anderen ervaart eigenlijk?” Carola wijst naar haar hart en zegt: “Voor mij voelt trots als liefde. Onvoorwaardelijke liefde.” We zijn even stil terwijl het kwartje valt… 

“Mijn focus gaat dan alleen maar naar de fout”
“Dus ik kan wel veel van een ander houden, maar nog niet volledig van mezelf. Want ik vind eigenlijk dat ik het altijd beter kan doen. Dat anderen fouten mogen maken, maar ik niet. Dat vind ik stom van mezelf en dan moet ik dat koste wat het kost goedmaken. Ik ga dan volledig voorbij aan alles wat er juist wel goed is gegaan, mijn focus gaat dan alleen maar naar de fout.”

Zelfliefde is de sleutel tot alles
Dit was drie coachgesprekken geleden. Carola is twee maanden geleden bij me gekomen met deze vraag en nu zit ze voor me, rustig en met en grote glimlach.

Ik kom het zo vaak tegen in mijn coachpraktiijk. Dat het lastig is om vorm te geven aan het diepe verlangen naar trots, zelfacceptatie, het volledig mogen zijn wie je bent en dat ook zichtbaar maken aan de buitenwereld. Ik ben ervan overtuigd dat de liefde voor jezelf het begin is van al het andere; de sleutel tot goede relaties, fijn werk, kortom, de sleutel tot alles.

Waarom is zelfliefde zo lastig?
Misschien is het omdat we geleerd hebben om beter ons best te doen of om effectiever en meer te werken. Om aan anderen alle zorg, aandacht en liefde te geven zodat we ons gewaardeerd voelen. Of omdat we gewend zijn geraakt nog meer controle en grip te willen om de angst te compenseren, nog meer doorzetten en hard werken om zekerheden voor de toekomst in te bouwen. 

Het hoofd heeft niet naar het hart geluisterd
Dat is wat ons hoofd heeft bedacht en geleerd. Alleen heeft het hoofd daarbij meer naar anderen, naar oude ideeën, naar beperkende overtuigingen, naar opvoeders en schoolsystemen geluisterd, maar niet naar het eigen hart. Als je hart in balans is en je luistert naar wat het je wil vertellen, zul je merken dat het emotioneel heel wijs is en vol zit van vertrouwen en verlangen naar verbinding en compassie.

Hoe heb je dat gedaan?
Ik vraag Carola wat zij anders is gaan doen, waardoor ze nu wel trots voelt over zichzelf. Ze vertelt me hoe ze een paar keer per dag heel bewust stilstaat bij hele kleine, praktische dingen die ze doet en waar ze blij van wordt. Zoals het koken van een lekkere maaltijd, het spelen met haar kind, de was die fris ruikt, het boek dat ze heeft gelezen of de heerlijke geur van haar handcrème. Heel veel kleine dagelijkse dingen doet ze bewuster dan ooit, vertelt ze me met een glimlach. “Daarnaast heb ik vooral ervoor gekozen om meer zorg en tijd aan mezelf te besteden. Dat is nodig. Zelfliefde en trots gaat dus niet over harder werken, maar vooral over zachter zijn voor mezelf.”

Zelfliefde in de praktijk
Hoe geef jij vorm aan jouw diepe verlangen naar zelfliefde? Eet, slaap en beweeg je goed en genoeg? Heb je voldoende me-time? En dan dus niet de tijd dat je laveloos op de bank zit te zappen of Netflixen, maar tijd waarin je iets doet waar je energie van krijgt, waar je van oplaadt, waar je blij van wordt of wat belangrijk voor je is. 

Jouw hoofd, hart en buik kunnen beter samenwerken
Wil jij ook meer zelfzorg en zelfliefde ervaren, maar weet je niet wat er onbewust in de weg staat of hoe je dat kunt vormgeven? Wil jij dat het voor jou nog meer gaat stromen in je relatie of je werk? Ik kan je zeker op weg helpen met een mBIT coaching, waar we je hoofd-, hart- en buikbrein weer meer met elkaar laten communiceren en samenwerken.

2 thoughts on “Mag jij van jezelf wel zijn wie je bent?”
  1. Wat een mooi resultaat Ingrid. Fijn dat ze met deze stappen wel trots kan zijn op haarzelf. Ik herken er wel wat in van mezelf niet het het trots zijn, maar vooral het bezig zijn met de ander in plaats goed te zorgen voor mijzelf. But I am getting there. Met mbit gaat het goed komen 😀

    1. Ja, natuurlijk, stapje voor stapje, you’e getting there. Zelfzorg is een uiting van zelfliefde, dus het echt zorgen voor jezelf begin ook in je hart. Stapje bij beetje, dat is ook zelfzorg, het hoeft niet allemaal in één dag, ? De tijd doet ook zo veel goed werk. Liefs X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: