Liefde in tijden van corona

Pandemie, het is een woord dat nu ineens overal opduikt. Een pandemie is een epidemie op wereldwijde schaal die ontstaat wanneer de griep een groot aantal mensen uit verschillende continenten treft. Het coronavirus is een ernstig virus waartegen nog geen vaccin beschikbaar is. Een pandemie heeft dan ook een groot aantal zieken en doden tot gevolg.

Wat de afgelopen week het meeste indruk op me heeft gemaakt is de toespraak van Mark Rutte over het coronavirus en hoe we daar de komende weken, maanden en misschien wel een jaar mee moeten omgaan. Over de groepsimmuniteit die we moeten opbouwen om onze ouderen en andere zwakke groepen te beschermen. Het is een kanteling van het idee dat niet ziek worden het beste is dat je kunt doen. Natuurlijk is iedereen liever gezond dan ziek, maar in dit geval draag je door ziek te worden bij aan het grotere geheel. Het duurt even om aan dit idee te wennen, merk ik.

Alles wordt anders
Afgelopen week was ook de week van afgezegde coachafspraken en van annulering van boekingen in ons vakantiehuis. De week van een thuiswerkende echtgenoot die op dag één toch naar Brabant moest, omdat het systeem van zijn opdrachtgever het massale thuiswerken niet aankon. De week waarin onze jongste en nog thuiswonende dochter die in de zorg werkt extra diensten moest draaien vanwege zieke collega’s. Zij en al haar collega’s in het land worden nu nieuwe helden en kanjers genoemd en kregen massaal drie minuten applaus.

Nu mijn agenda leger wordt heb ik besloten om vooral heel goed voor haar te zorgen. Dat spreek ik ook uit en ik merk dat het haar ontroert. Mijn corona-maatregel is dat ik liefdevol haar stapels kleding was, in de zon en de wind te drogen hang en er mooie stapeltjes van vouw.

Alles is liefde
Er zijn ook andere bijzondere dingen. Mensen delen muziek en mooie teksten via social media om elkaar een hart onder de riem te steken. Zelf was ik erg geraakt door het liedje dat Paskal Jakobsen van BLØF zong en speelde op Instagram: “Achter het monster van de angst leeft de liefde toch het langst.”

Nieuwe rituelen
Ik zoek naar nieuwe rituelen om structuur te geven aan mijn dagen. Het leidt tot ontmoetingen online met mensen die ik helemaal niet ken. Ik volg webinars om te leren hoe ik mijn werk kan blijven doen als de regel van ‘sociale afstand houden’ langer gaat duren dan we nu vermoeden. Ondernemers delen kennis via online trainingen, vlogs en blogs. Vaak stellen ze dit gratis ter beschikking, terwijl ook zij onzeker zijn over hun toekomst met in veel gevallen sterk dalende omzetten.

Wat kan ik doen?
Gelukkig is het lenteachtig weer en kan ik scharrelen op ons erf. Moesbakken leeghalen en van nieuwe compost voorzien. Lachen om onze hond Britt die denkt dat zij daar nu het beste haar plasje kan doen. Onkruid wieden, schelpenpaadjes aanleggen. Spelen met de honden en extra lange wandelingen met hen maken. Kijken of de adoptiekat al uit haar schuilplaats durft te komen. Tijd nemen om eens anders dan anders te koken. Lezen en schrijven.

Deze is voor jou en voor ons allemaal:

Mijn hart fluistert
Wees niet bang
Ook dit gaat voorbij
Mijn hart fluistert
Er is altijd een antwoord
Ook al ken je dat nog niet
Wees niet bang
Fluistert mijn hart

Schrijven in quarantaine
Schrijfcoach Jolanda Pikkaart heeft een mooi initiatief: schrijven in quarantaine. Lees hier haar schrijfinspiratietips: https://jolandapikkaart.nl/schrijfinspiratie-in-quarantaine/. Doe je mee?

0 thoughts on “Liefde in tijden van corona”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: