Je cupmaat verandert als je ouder wordt

“80F” zegt de vrouw in de paskamer. “Dat heb ik altijd gehad en dat wil ik nu ook, maar dan wel een goede, stevige, voorgevormde, zwarte beha waar m’n borsten niet als theezakken in vallen. Ik heb steeds hele dure merken gekocht, maar de kwaliteit is niet meer zoals het vroeger was. Nu kom ik dus hier voor advies over een ander merk, want ik wil gewoon een goed ogend decolleté.” 

Zuchtend kijkt ze me aan. Ze heeft haar bovenkleding uitgetrokken en ik zie het meteen. Het model beha dat ze graag wil is ongeschikt om haar borsten de juiste steun te geven. Toch pak ik er eentje die aan haar wensen voldoet. 

Ze bekijkt zichzelf met een afkeurende blik
Mevrouw gaat vastberaden aan de slag, maar al snel hoor ik haar klagen dat deze beha ook echt niet goed is. Haar borsten liggen hulpeloos naar steun zoekend onderin de cups. “Wat is er toch aan de hand?” vraagt ze aan niemand in het bijzonder.

Omabeha’s
Terwijl zij zichzelf met een afkeurende blik in de spiegel bekijkt, hang ik een aantal andere modellen voor haar klaar om te passen. Verwijtend kijkt ze ernaar. “Het zijn ‘omabeha’s, die ga ik echt niet dragen.”
“Trek maar eens aan” zeg ik, terwijl ik haar één van de modellen aanreik. “Je zult merken dat deze beha je borsten steun en vorm geeft.” Aan haar houding is overduidelijk te zien dat ze geen zin heeft om de beha’s die voor haar klaarhangen te passen, maar toch gaat ze overstag. 

Ouder wordend borstweefsel
Het ene model na het andere keurt ze af. Te hoog, te slap, te plat, te breed, te dun… Zuchtend laat ze zichzelf op een kruk zakken. “Wat nu?” Vertwijfeld kijkt ze me aan. Ik ga tegenover haar zitten en begin te vertellen over ouder wordend borstweefsel. 

Het klierweefsel in de borsten neemt af en het vetweefsel neemt toe
“Wij vrouwen kunnen er gewoonweg niet omheen. Het klierweefsel in de borsten neemt af als je ouder wordt en het vetweefsel neemt toe. Het is dus onontkoombaar dat je cupmaat verandert in de loop der jaren. Je kunt ook niet meer hetzelfde type beha aan als vroeger en dan heb ik het nog niet eens over de vorm van je borsten. Het vetweefsel dat het minder wordende klierweefsel vervangt, hecht zich bovenop het beschermende laagje vetweefsel dat zich altijd al onderin de borst bevindt. Het bindweefsel aan de bovenkant van je borsten verliest steeds meer aan draagkracht en kan het nieuw aangroeiende vetweefsel onmogelijk ‘omhoog’ houden. Het gevolg is dat het volume van de borst afneemt en een ander type beha noodzakelijk is om de borst steun te geven.”

Steeds grotere hangborsten
De vrouw kijkt me vanaf haar kruk aan. “Dus, samengevat zeg je dat ik steeds grotere hangborsten krijg en vanaf nu omabeha’s moet gaan dragen.” Voordat ik vertwijfeld in de verdediging kan schieten, zie ik iets meer belangstelling in haar ogen en barst ze in een schaterlach uit. 

Nog een keer passen
Opnieuw bekijkt ze het rijtje dat nog steeds in de paskamer hangt. Ze is bereid om ze allemaal nog eens aan te trekken, te bekijken en te ervaren met de zojuist gehoorde informatie in haar gedachten. 

Ze ziet wat het voor haar figuur doet
Dit keer knikt ze goedkeurend. Gaandeweg krijgt ze er steeds meer plezier in. Ze voelt de steun en ondervindt de verschillende vormen die de beha aan de borsten geeft. Wikkend en wegend gaat ze te werk. Ze trekt haar bovenkleding aan over ieder model en ziet wat het voor haar figuur doet. Na een tijdje heeft ze een keuze gemaakt. Opgelucht komt ze vanachter het gordijn vandaan. “Hèhè, het is gelukt, ik hoop dat dit mijn nieuwe favoriet wordt.”

Kom langs voor een passessie
Ervaar jij ook dat je borsten veranderen naarmate je ouder wordt en ondervind je problemen met het vinden van een goed passende en steungevende beha? Kom dan langs op het moment dat je echt even tijd hebt voor een uitgebreide passessie of bel om een afspraak te maken voor een één op één advies. We helpen je graag om het juiste model voor jouw borsten te vinden. 

1 thought on “Je cupmaat verandert als je ouder wordt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: