Hoe kwam het dat mijn omzet daalde?

Ik trek vanmorgen mijn power t-shirt aan. Met een glimlach denk ik aan mijn verhuisde shiatsu-masseuse. Ze zag dit t-shirt een keer en zei: “Vreemde tekst, power, op je shirt als je tot rust wilt komen.” We maakten er toen een lolletje over. En toch denk ik dat ze ongelijk had. Power op mijn borst is prachtig, toch? Ik voel me direct krachtiger, meer Elma. Meer ontspannen, doordat ik mijn hoofd loslaat en meer mijn hart laat spreken.

Buikbrein
Ik voel beter wat mijn buikbrein mij zegt. Ik vind dit zo’n mooi woord. Ik ken mijn buikbrein al vele jaren. Van alles kan ik me voorstellen, van alles kan ik naar verlangen, maar altijd heeft het bij mij de tijd nodig om te zakken in mijn gevoel. Dan pas weet ik dat ik een keuze heb gemaakt. Een echt besluit en dan gaat alles veel vlotter verlopen.

Zo ook deze zomer
Midden in de lente ging het mis. Mijn online omzet daalde dramatisch snel. Ik was geschokt hierover. Ik wist het zeker: dit is een moment van ommekeer, maar hoe? Voor mij was vooruitkijken geen optie. Normaal ben ik creatief om tot oplossingen te komen. Maar die energie was er niet. Ik had geen puf hiervoor en het voelde dat mijn hoofd zou knappen als ik strak in de acties zou blijven zitten. Rustig bezinnen was de oplossing. Toch heeft dit niet snel een keuzemoment opgeleverd. Totdat ik de confrontatie met mezelf aanging.

Universele principes geven het antwoord
Ik heb uiteindelijk mezelf de vraag gesteld: ‘Wat heeft ervoor gezorgd dat het tot de lente bijzonder goed ging met mijn bedrijf?’ Ik heb het principe oorzaak-gevolg toegepast. Het resultaat, wat je trouwens nooit onder controle hebt, is altijd het gevolg van acties. Acties gebaseerd op intenties.

Ik ben de piloot in mijn eigen bedrijf
Het lijkt of ik hierdoor het antwoord snel vond. Nee, ik heb een prachtig netwerk om mij heen en bijzondere adviezen gekregen. Alleen de tips en suggesties staan haaks op elkaar. Het is me helder; ik ben de piloot in mijn eigen bedrijf en ik mag de adviezen met elkaar verbinden. Ik mag er mijn brouwsel van maken. Ik weet waar het werkelijk over gaat, diep in de ziel van mijn bedrijf. Ik weet wat de bestemming is en wijk ervan af, en dan beland je ergens anders. 

Mijn kompas
In mijn blog Waarom ik mezelf ontsla als ondernemer? schreef ik dat ik in Bretagne ben terechtgekomen terwijl ik in de Franse bergen wil zijn (een groot verlangen om daar te werken en te leven). Mijn kompas heb ik verkeerd ingezet. Dankzij het 1-op-60 principe uit de pilotenwereld ben ik er achtergekomen.

Mijn hoofdbrein saboteert
In mijn blog Als dromen in 1000 glasstukjes uiteenvallen schreef ik dat ik dit grootse verlangen mag loslaten. Een pijnlijk rouwproces volgt. Ik heb iets te doen in Nederland. Dat is geen hartsverlangen, maar komt veel meer uit mijn buikbrein. Interessant, want mijn hoofdbrein saboteert het.

En nu een maand later? 
Ik heb iets geleerd over geld verdienen. Wat werkelijk mijn drive is. Ja, ik wil dolgraag schrijven, over geld en specifiek de rol van geld in ons leven als ondernemer. En dat ga ik vaak doen. Storytelling is een krachtig middel om mensen tot ander bewustzijn te laten komen. Er blijkt toch iets anders te zijn wat ik aan het loslaten ben. Wat ik langzaam en bewust aan het afbouwen ben. Na mijn besluit om de droom ‘Franse bergen’ los te laten, blijken in een versneld tempo zaken duidelijk te worden. Dat is de kracht van een goed besluit. Daarna gaat het weer stromen. 

Het hartsverlangen is groter
Door cijfers ben ik boekhouder geworden. Dat past perfect in mijn missie: iets doen met geld. Dat klinkt vaag, maar de energie erachter voel ik haarscherp. De perfecte match ben ik aan het afbrokkelen; Elma als boekhouder? Weg ermee, want het hartsverlangen is groter, schrijven. Ik ben in mijn valkuil gestapt die ik zelf heb gegraven; je grootste kracht weggooien. Mijn power-vorm is boekhouder zijn. 

Mijn eigen manuscript
Weet je hoe ik tot deze ontdekking kwam? Door het lezen van mijn eigen geschreven manuscript. Het boek dat gaat over een andere kijk op geld. Over welke rol het speelt in je leven, in je onderneming. Geld is niets anders dan een ruilmiddel. Het staat in mijn eigen boek. Mijn eigen visie, over de power achter geld en dat is waarde-uitwisseling.

Waarde-uitwisseling
Voor mij zit die waarde-uitwisseling besloten in boekhouder zijn. Ga ik dan door op de huidige wijze? Nee, de vorm gaat (deels) anders zijn. Met nog meer focus op een van de grootste zorgpunten van kleine ondernemingen: geld. Het belangrijkste is dat mijn grootste kracht altijd aanwezig moet zijn, visionair boekhouder zijn. Ja, die energie moet aanwezig zijn, anders daalt mijn omzet als een gek. Anders is er weinig waarde-uitwisseling.

Verhalen voordat het boek komt
Ik daag je uit om ook eens te kijken waar jij het allemaal voor doet. Welke vorm hier perfect bij past. Door te voelen, te vragen, te bedenken welke waarde jij geeft aan je klanten. Of je nog meer kan geven aan je potentiële klanten, die misschien wel anders zijn. Het is de moeite waard, want doorrennen op de verkeerde berg is zinloos. Stap in je eigen power zou ik zeggen. Toch geen tekst op een t-shirt?

Lessen over geld
Wil je ontdekken welke verhalen over geld en ondernemen er zijn en hoe je hiermee omgaat? Schrijf je in voor mijn lessen over geld.

4 thoughts on “Hoe kwam het dat mijn omzet daalde?”
  1. Wouw wat een prachtig blog vol inzichten. Ik zie ook de raakvlakken van jouw ervaringen met mijn eigen ervaringen power vrouw! Je geeft me inspiratie om ook op die wijze op zelfonderzoek te gaan. Dank je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: