Hoe kan je jouw hoogsensitiviteit als kracht inzetten?

Blozend, hakkelend en volledig in de war. Wat wilde ik nou zeggen? En hoe kan het dat wat ik van binnen zo goed snap niet onder woorden kan brengen? Als iemand oordelend voor me staat, dan ben ik het volledig kwijt. En ik weet het zo zeker dat het klopt wat ik aanvoelde….thuis ben ik boos op mezelf. Voel me sullig en tekort schieten.

Laag zelfbeeld en zelfvertrouwen
Opvallend is dat veel fijngevoelige vrouwen die ik coach een laag zelfbeeld hebben. Hun beeld van zichzelf zit in de weg om hun sensitiviteit als kracht in te zetten. Als het zelfbeeld en zelfvertrouwen laag is, ga je twijfelen aan jezelf en dan kun je niet volledig tot bloei komen. Tegelijkertijd is er ergens diep van binnen een groot verlangen om stralend en schitterend zichzelf te zijn. Hun kwaliteit komt niet uit de verf in contact met anderen, omdat zij zichzelf niet kunnen verhouden t.o.v. de ander.

Negatieve labels
Als klein meisje werd ik aangesproken op mijn gevoeligheid. Door uitspraken te ontvangen die oordelend waren, zoals soft, te emotioneel en verlegen ontstond er een zelfbeeld dat niet ondersteunend maar remmend was is mijn ontwikkeling. Ik ervoer mijn sensitiviteit als last.  Mijn snelle intuïtieve waarneming werd door mezelf in twijfel gebracht, laat staan dat ik het kon inzetten of kon zien als inter en intra persoonlijke intelligentie. De verwarring werd groter omdat ik niet goed begreep dat anderen niet zagen wat er in mij omging terwijl ik dat wel bij anderen kon waarnemen. 

Kennis over hoogsensitiviteit
Veel later las ik boeken over hoogsensitiviteit waardoor ik inzicht kreeg in het persoonlijkheidskenmerk hoogsensitiviteit. De nadruk lag vooral op de lastkant en er was minder te lezen over de mooie en kwaliteitskrant van hoogsensitiviteit. 

In die tijd voelde het juist als een tekortkoming en ‘anders’ zijn waardoor ik probeerde me aan te passen aan anderen wat juist de klachten van moeheid en overprikkeling verhoogde. Het is in mijn eigen zoektocht en ontwikkeling ontstaan dat ik door aandacht te geven aan mijn persoonlijke ontwikkeling, communicatie en authenticiteit besefte dat de focus op de lastkant me tegenhield om de waarde aan de andere kant van de medaille te ervaren. De prachtige kwaliteit van veel signalen tegelijkertijd oppikken en snel verbanden leggen die een ander nog niet had waargenomen. 

Behoefte aan echtheid
Dit zie ik terug bij veel vrouwen die ik coach. Soms nog steeds het zelfbeeld dat remt om in vol vertrouwen hun kwaliteiten in te zetten. Ondanks de stappen die al zijn gezet in hun carrière, blijft het een belemmering om voluit gebruik te maken van sensitiviteit en intuïtie in contact met anderen. Terwijl het aanvoelen van behoeften bij anderen, sfeer kunnen benoemen, snel verbanden kunnen leggen heel waardevol kan zijn. Dat is juist waar de maatschappij naar snakt, naar meer echtheid en verbinding. 

Communicatievaardigheden
De grote innerlijke belevingswereld zorgt voor chaos op het moment dat er spanning ontstaat in het contact en communicatie met anderen. Alles begint met jezelf kennen door persoonlijke ontwikkeling en inzicht in je hoogsensitiviteit. Welke kenmerken heb jij? Welke overtuigingen heb je opgebouwd en welke dienen in het contact met anderen? Hoe kijk jij naar jouw gevoelens?

De volgende stap is het inzetten van jouw signalering als tool. Hoe weet je wanneer het jouw intuïtie is of je interpretatie? En welke woorden kun je eraan geven? Dan komen concrete communicatievaardigheden van pas. 

Je overlevingsmechanisme
Je doet jezelf en anderen tekort als je deze kwaliteit niet inzet. Natuurlijk is het spannend als je onderzoekt en uitspreekt wat jij voelt. Daar zit ook de spanning. Want het vraagt kwetsbaarheid op een punt waar jij juist hebt geleerd jezelf te beschermen. Je overlevingsmechanisme probeert je juist daar vanaf te houden. Je wilde erbij horen en hebt gedaan wat anderen deden. Nu ga je juist iets anders doen wat niet idereen doet. Dus een goede balans ontwikkelen in de samenwerking tussen gevoel en je verstand is van belang. 

Hoogsensitiviteit als tool
Door meer inzicht te krijgen in je hoogsensitiviteit en aandacht te hebben voor jezelf kun je je energie verhogen en beter omgaan met de overprikkeling die de vele signalen teweeg kunnen brengen. Het vraagt lef van je om dit stuk te ontwikkelen omdat je een hoog aanpassingsvermogen hebt ontwikkeld om niet ‘anders’ te zijn en niet je kop boven het maaiveld uit te stekken. Want stel dat je het niet goed ziet. Door daar bewust aandacht voor te hebben en stap voor stap te groeien in het finetunen van je hoogsensitiviteit als tool, kun jij ook met zelfvertrouwen instaan voor wat je te bieden hebt.

Superpower
In een wereld waar steeds meer behoefte is aan verbinding en werkelijk contact kun je een mooie mix ontwikkelen tussen je fijngevoeligheid en duidelijke communicatie. Dat je juist bespreekbaar kunt maken waar anderen zwijgen. Of verbanden en verbindingen kunt zien die vanuit de onderstroom processen lam leggen. Zo maak je van je gevoeligheid een superpower op je werkplek of in je bedrijf. 

4 thoughts on “Hoe kan je jouw hoogsensitiviteit als kracht inzetten?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: